[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 19.12.2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stručnjaci sumnjaju u efikasnost antiraketnog štita

Skupo i nekorisno

VAŠINGTON (Beta-Rojters) - Nacionalni sistem protivraketne odbrane, čije je uspostavljanje naložio predsednik SAD Džordž Buš, neće biti delotvoran i predstavlja obično rasipanje novca, smatraju američki eksperti u toj oblasti.

Istovremeno, i zvaničnici u Pentagonu priznaju da će sistem u prvo vreme pružati "vrlo skromnu" zaštitu. Član Saveta za spoljnopolitičke odnose Lorens Korb, koji je bio podsekretar za odbranu u administraciji Ronalda Regana, izjavio je tako da nije previše uveren da će sistem raditi u stvarnim uslovima.

Generalna ocena kritičara sistema jeste da je preskup - već je izdvojeno desetak milijardi dolara a dugoročno se očekuju ulaganja od više stotina milijardi dolara, a da, pri tom, nije potvrđeno da će biti efikasan. Kritičari izražavaju strahovanja da će izgradnja sistema možda navesti zemlje kao što su Kina i Severna Koreja da pokrenu proizvodnju projektila.

Džon Ajsaks, predsednik Saveta za bolji svet, organizacije koja se protivi izgradnji štita, smatra da Buš nepotrebno brza sa tim sistemom koji je, kako kaže, "gluv, nem i slep". "Sistem raketne odbrane koji će pouzdano i dosledno štititi Amerikance je godinama, možda čak i decenijama daleko", navodi se u Ajsaksovom saopštenju. Za izgradnju takvog sistema potreban je pouzdan radarski sistem, testovi koji će pokazati da je delotvoran i satelitski sistem sa adekvatnim senzorima, smatra Ajsaks.


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Buš objavio početak izgradnje novog antiraketnog sistema

17:10h

Vašington: Stručnjaci sumnjaju u efikasnost antiraketnog štita

17:17h

Dvodnevna žalost u Španiji

17:22h

Odlukom Ustavnog suda Nemačke: Ne važi zakon o useljenju

17:29h

Indija: Smrt za pomagače

17:36h

Bela kuća sprema odgovor na irački izveštaj

 FastCounter by LinkExchange