[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 19.12.2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle Bušove objave početka izgradnje novog antiraketnog sistema

Oružja nikad dosta

Za odbrambeni štit će u dve godine biti izdvojeno 17,5 milijardi dolara

VAŠINGTON (Tanjug, Beta-AFP) - Pentagon će na razvoj i razmeštanje ključnih elemenata raketnog odbrambenog štita, čije je postavljanje prekjuče i zvanično najavio američki predsednik Džordž Buš, u naredne dve godine potrošiti 17,5 milijardi dolara, saopšteno je u Vašingtonu.

Prema tom programu, SAD planiraju da do 2004. instaliraju šest sistema za presretanje raketa u vojnoj bazi Fort Grili na Aljasci, s tim što će do 2005. biti dodato 10 takvih raketa. Još četiri ovakve rakete biće postavljene u vazdušnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji. U skladu sa planom još 20 raketa tipa "standard" biće postavljeno na vojnim brodovima na moru. Ti brodovi će biti opremljeni protivvazdušnim sistemom "idžis".

Moskva razočarana

Rusija je sa žaljenjem dočekala odluku SAD da počnu izgradnju nacionalnog antiraketnog sistema odbrane, optužujući ih da "uvlače svoje prijatelje i partnere" u "destabilizirajuću trku u naoružavanju strateškim defanzivnim oružjem". "Moskva sa žaljenjem konstatuje sve intenzivnije pokušaje SAD da stvore navodnu globalnu antiraketnu odbranu", navodi se u saopštenju.

Na nekoliko različitih lokacija u svetu biće instalirano više stotina raketa-presretača "pak-3", modernizovana verzija raketa "patriot". Ove rakete namenjene su za odbranu oružanih snaga od napada krstarećim i balističkim raketama srednjeg i malog dometa. Ovi koraci predstavljaju ključne elemente prve etape razvoja nacionalnog protivraketnog sistema.

Pentagon takođe planira modernizaciju radarskih stanica za rano upozoravanje na severu Engleske i na ostrvu Grenland. SAD su tražile saglasnost Velike Britanije i za modernizaciju radarskog sistema velikog dometa u vazdušnoj bazi Fajlingdejls, kao i od Danske za poboljšanje sličnog radarskog kompleksa u bazi Tule na severu Grenlanda.


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Buš objavio početak izgradnje novog antiraketnog sistema

17:10h

Vašington: Stručnjaci sumnjaju u efikasnost antiraketnog štita

17:17h

Dvodnevna žalost u Španiji

17:22h

Odlukom Ustavnog suda Nemačke: Ne važi zakon o useljenju

17:29h

Indija: Smrt za pomagače

17:36h

Bela kuća sprema odgovor na irački izveštaj

 FastCounter by LinkExchange