[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 19.12.2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U toku završna faza za prelazak platnog prometa u banke

NBJ i banke dobro povezane

BEOGRAD - Od 1. decembra ove godine počela je završna faza testiranja novog sistema platnog prometa. Međutim, prema informacijama iz banaka, u nedelju 8.12. u NBJ je prošlo svega 40 odsto naloga, što nameće pitanje kako će platni promet profukcionisati posle Nove godine.

U NBJ, međutim, kažu da se testiranje banaka obavlja po planu i u skladu sa pravilima. Banke šalju ispravne RTGS i kliring poruke o plaćanjima, koje procesiraju po usvojenim pravilima. - U testiranjima ne učestvuju samo grčka ALFA banka koja će raditi isključivo preko SVIF mreže i Poštanska štedionica, čije se uključenje očekuje do kraja nedelje, objašnjavaju u centralnoj banci.

PTT prima samo uplate

- Preduzeća PTT saobraćaja mogu po Zakonu o platnom prometu primati samo uplate fizičkih lica u korist računa koji se vode kod banke, kao i uplate dnevnog pazara za račun klijenta, objašnjavaju u NBJ.

Kazne za neotvorene račune

Sva pravna i fizička lica koja obavljaju delatnost imaju zakonsku obavezu da kod poslovnih banaka sa kojima sada imaju zaključene ugovore o depozitu po viđenju, otvore takozvane tekuće račune, umesto dosadašnjih žiro, koji će biti aktivni od prvog radnog dana 2003. godine. Ukoliko to ne učine, novčanom kaznom od 300.000 do tri miliona dinara kazniće se za privredni prestup pravno lice koje u banci ne otvori tekući račun za plaćanje u dinarima i ne vodi sredstva na ovom računu. Za ovaj prestup odgovorno lice u pravnom licu kazniće se novčanom kaznom u visini od 20.000 do dva miliona dinara.

Banke su, po rečima Predraga Negovana, izvršnog direktora za platni promet Prve preduzetničke banke, imale problema u slanju naloga, jer im je u više navrata menjana forma naloga. Poslednji put nova forma im je poslata u petak 6.12. i nije bilo ni za očekivati da će sve banke uspeti da pošalju pravilno svoje naloge, jer je bilo malo vremena za primenu nove forme.

Banke su komunikaciono skoro 90 odsto povezane, ističe Negovan, jer je povezivanje NBJ sa bankama bio prioritet i to je odrađeno pre više od mesec dana. Ostao je problem povezivanja poslovnica i filijala banka sa centralom. Ukoliko banke imaju centralizovan sistem tu neće biti problema, međutim, ako se podaci sakupljaju, pa šalju centrali, tu se mogu javiti problemi i to sa telekomunikacionim linijama. Naime, mnogo banke, i pored insistiranja NBJ kod Telekoma, nisu uspele da se povežu sa svim svojim polovnicima.

Novi sistem platnog prometa, kako kažu u NBJ, zahteva i nov način organizacije postupanja sa gotovim novcem. U tu svrhu NBJ je oformila mrežu koju čine četiri filijale i 30 ekspozitura, koje će pored osnovnih funkcija - snabdevanja banaka gotovinom i primanja viška gotovog novca od banaka - pružati i usluge dnevno noćnih trezora. Ukoliko postoji interesovanje i potreba za polaganjem gotovog novca komitenata banaka preko ovih trezora, banke mogu sa NBJ zaključiti ugovor o obavljanju ovih poslova.

Međutim, ovaj broj trezora, po mišljenju banaka, za neke će biti sasvim dovoljan, a za druge ne. Pored toga, podizanjem gotovine iz trezora NBJ, posebno kada se radi o većoj količini gotovog novca, javiće se i problem obezbeđivanja prevoza tih para. Da li će to pojedine banke prevoziti u blindiranim kolima, za sada se ne zna, što je verovatno ako se radi o većoj sumi novca. U svakom slučaju, kako kaže Negovan, biće neophodno na neki način obezbediti prenos gotovine iz trezora u banke i to će svakako dodatno poskupeti keš. Kako bi došle do jeftinije gotovine, ili ukoliko su im trezori udaljeni, banke će verovatno razmenjivati gotovinu između sebe na lokalnom području.

Ono što je neprihvatljivo, a u čemu se i banke i NBJ slažu, jeste da pravna lica nisu uzela poreske indetifikacione brojeve, koji su neophodni da bi se račun u banci otvorio. - Na samo 15 dana pred prelazak platnog prometa u banke od 480.000 pravnih lica, pa neka je i jedan deo fantomskih firmi, svega deset odsto pravnih lica je uzelo ove brojeve i otvorilo račune - naglašava Negovan.

To je bio razlog da se i ubrza procedura dobijanja ovih brojeva, u čemu se angažovala i NBJ.

T. Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:36h

U toku završna faza za prelazak platnog prometa u banke

16:41h

Platni promet u bankama počinje od 6. januara

16:50h

Zašto se formira Uprava za javna plaćanja

17:01h

Isporuka gasa iz Rusije ugovorena do marta

17:08h

Labus najavio rekonstrukciju Đerdapa iz ruskog duga

17:16h

"Pupin Telekom" i "Simens" ozvaničili ugovor

17:24h

"Ce market" otvorio prvi supermarket u Bosni

17:30h

Sindikati i poslovodstvo Telekoma potpisali kolektivni ugovor

17:37h

Đinđić o Merkatoru i Delti: Vlada pogrešila

17:44h

U novembru pad proizvodnje za 4,1 odsto

      


FastCounter by LinkExchange