[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 18.12.2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pentagon počeo radijsku propagandu protiv iračkog lidera

"Narode Iraka, još koliko?"

Inspektori UN na Bagdadskom univerzitetu. Završeni američki manevri u Kataru

VAŠINGTON (Tanjug) - Pentagon je počeo propagandni rat protiv Iraka preko radija, emitujući poruke protiv Sadama Huseina, čiji je cilj, kako tvrde zvaničnici, slabljenje podrške iračkom vođi među njegovim stanovništvom i armijom.

"Narode Iraka, količina novca koji Sadam potroši na sebe svaki dan bila bi više nego dovoljna za ishranu jedne porodice godišnje", rekao je jedan engleski prevodilac u radio poruci koju je emitovala američka Centralna komanda. "Koliko dugo će još biti dozvoljeno toj korumpiranoj vlasti da iskorišćava i pritiska irački narod?", kaže se u drugoj poruci.

Proba za rat

U Kataru je okončana američka vojna vežba "Unutrašnji pogled", koju analitičari ocenjuju kao "probu" za rat u Irak. "Unutrašnji pogled" je vežba koja se periodično održava od 1990, ali je prvi put izvedena van teritorije SAD. Vežba se izvodi uz pomoć kompjutera i obuhvata samo komandni kadar, a njom je ovom prilikom rukovodio šef američke Centralne komande general Tomi Frenks, za koga se pretpostavlja da će voditi i eventualnu vojnu akciju protiv Iraka. U manevrima započetim 9. decembra učestvovalo je nekoliko hiljada viših oficira i drugog vojnog personala širom sveta, kao i oko 400 britanskih oficira. Zvaničnici Centralne komande, čije je sedište na Floridi, odbili su da razgovaraju o detaljima vežbi, mada su neimenovani zvaničnici naveli da je ispitana najsavremenija tehnologija, uključujući i onu koja datira od pre samo šest meseci.

"Vojnici Iraka. Sadam ne brine za iračku armiju", kaže se u još jednoj radio poruci. "Sadam koristi svoje vojnike kao lutke, za svoju ličnu slavu. (...) Sadam je žrtvovao hiljade vojnika u toku iransko - iračkog rata. Kada su se irački vojnici koji su bili zarobljeni, vratili, Sadam je naredio da im se odseku uši kao kazna zato što su bili uhvaćeni".

Petočasovne radio emisije se svako veče emituju sa američkih aviona koji patroliraju zonom "zabrane letenja" na jugu Iraka. Slične emisije korišćene su 1991. za vreme Zalivskog rata kada su iračke snage isterane iz Kuvajta.

Emitovanje arapske muzike i poruka protiv Sadama Huseina počelo je prošlog četvrtka, saopštio je portparol Pentagona Danijel Hejtladž. Za program se, međutim, saznalo u ponedeljak kada je Centralna komanda saopštila da je bacila 480.000 letaka iznad zone "zabrane letenja" na jugu Iraka, uključujući i poruke stanovništvu sa radio frekvencijama i vremenom emitovanja američkog programa.

Inače, inspektori UN izvršili su juče inspekciju Bagdadskog univerziteta, kao i još dva lokaliteta na zapadu i severu Iraka, ali potraga za oružjem za masovnim uništenje još uvek nije dala nikakve rezultate. Institut za genetiku Bagdadskog univerziteta uvršten je u spisak iračkog izveštaja UN kao nova lokacija, navedeno je u saopštenju UN. U ponedeljak su inspektori istražili čitavu zgradu Instituta za Biotehnologiju i genetički inženjering, a juče su obavljene kontrole nekoliko laboratorija medicinskog i biološkog odeljenja.


vesti po rubrikama

^svet

17:21h

Pentagon počeo radijsku propagandu protiv iračkog lidera

17:29h

Završen skup iračke opozicije u Londonu

17:36h

Štrajkovi upozorenja drugi dan zaredom paralisali Nemačku

17:42h

Nervoza u Italiji posle bombaških pretnji anarhista

 FastCounter by LinkExchange