[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 18.12.2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reporter "Glasa" u Holandiji, zemlji koja je legalizovala prostituciju

Zanimanje kao i svako drugo

U Informativnom centru prostitucije u Amsterdamu mogu da se kupe suveniri i razgleda "roze soba", kopija onih u kojima se primaju klijenti

Od specijalnog izveštača

Evropska konferencija o trgovini ženama u Hagu i Amsterdamu, drugi dan popodne. Posle noćnog obilaska haške periferije, čiji trotoari noću postaju surova pijaca istočnoevropskih i azijskih prostitutki, posle susreta sa aktivistkinjama u Sindikatu prostitutki u Amsterdamu, učesnici konferencije nastavljaju rad na terenu.

Ovoga puta na dnevnom redu je poseta Informativnom centru prostitucije u Amsterdamu. Ulazimo u poznati kvart sa vitrinama u kojima se prostitutke "izlažu " od ponoći. U uskim uličicama mimoilazimo samo grupe turista. Ovde gužva počinje tek u ponoć. Tu i tamo uočavamo diskretni radoznali pogled iza zavese. Konačno stižemo pred Informativni centar, neku vrstu prodavnice -galerije, koja se, igrom simboličnog slučaja, nalazi baš preko puta jedne srednjovekovne crkve.

U Informativnom centru dočekuje nas Elizabet, vitka Holanđanka od oko četrdesetak godina, bivša prostitutka sa stažom od desetak godina. Kao i kod gradonačelnika Amsterdama i u Sindikatu prostitutki, tako i ovde čujemo onu istu ključnu rečenicu," prostitucija je zanimanje kao i svako drugo ".

Informativni centar osnovan je na inicijativu bivše prostitutke Mariške Mejor, uz finansijsku podršku Opštinskog Saveta grada Amsterdama. Na zidovima su izložena ulja na platnu na temu prostitucije, na policama se prodaju : majice - suveniri raznih boja i oblika sa natpisima u stilu "kvart crvenih fenjera " i siluetama " seksualnih radnica ", kako se to ovde zvanično kaže. Zatim šolje sa sličnim natpisima, suvenirske mape Amsterdama sa ucrtanim rasporedom crvenih fenjera…

Razglednice prostitutki u prijateljskom ćaskanju sa policajcima u prolazu, natpis "pozdrav iz homoseksualnog Amsterdama" ispod fotografije mladića u bermudama od crne kože.

U uglu je rekonstruisana je " roze- soba " tipičan ambijent u kome prostitutka prima mušteriju. Jedan zid u ogledalu, jastuci u obliku srca, lavabo i kartonska maketa prostitutke. Prisustvo klijenta nagoveštava kačket od kockastog štofa na čiviluku. Jedan ruski poslanik mi smejući se kaže da ga ovo podseća na pionirske obilaske spomen- kuće nekog " zaslužnog druga " i njegove radne sobe, rekonstruisane uvek na način koji daje utisak kao da je " zaslužni drug " otišao pre pet minuta.

" U ovaj centar dolaze i prostitutke i klijenti, ali i studenti koji izučavaju prostituciju iz raznih uglova", kaže Elizabet. "Mi im nudimo informacije koje imamo ili ih upućujemo gde mislimo da bi trebalo. Najviše insistiramo na propagandi upotrebe prezervativa. Maksimalno plašimo klijente jer neki odbijaju da ih koriste. U tom slučaju prostitutka može da krivično goni klijenta. Ukoliko je klijent maltretira ona može da pozove policiju. Ponekad dolaze i klijenti pa se žale da nisu dobili uslugu koju su očekivali. Kao i u svakoj drugoj uslužnoj delatnosti…

Takođe dajemo obaveštenja o načinu plaćanja poreza kao i lekarskih kontrola. Elizabet dodaje da često po razne informacije dolaze i "porodične žene", priznajući da ipak " niko ne može da proveri da li su njihovi muževi zapravo njihovi podvodači .

U Amsterdamu trenutno ima oko 450 vitrina koje prostitutke uglavnom iznajmljuju i 24 javne kuće (bordela) koje zapošljavaju "seksualne radnice "sklapajući ugovore o radu. U poslednje vreme sve je više praznih " vitrina " u kvartu crvenih fenjera. Prostitutkama se ne isplati status " samostalnih seksualnih radnica " jer su porezi previsoki. Zato traže zaposlenje u javnim kućama.

Ilegalna trotoarska prostitucija roblja sa istoka Evrope obara im cenu. Legalna prostitucija očekuje podršku države. " Reč je o nelojalnoj konkurenciji. Naša država mora da reši problem migracije", zaključuje Elizabet.

Bordel - drevna " institucija "

Francuska reč " bordel", preuzeta u mnogim jezicima," potiče od izraza ""bor do", " što u prevodu bukvalno znači " kraj vode". U DžIII veku, u vreme Luja IX (Sveti Luj), poznatog po pobožnosti, " bor do "- proste saune u kojima se upražnjavao " najstariji zanat na svetu ", bile su zabranjene i zatvorene. Prostitucija se zatim povukla u ilegalu i, suprotno očekivanjima, raširila do te mere da je kralj Sveti Luj morao ponovo da dozvoli otvaranje sauna. Kada je Luj XIV zabranio prostituciju, suprotan efekat je bio isti. Sveti Avgustin je čak pisao da su prostitutke u gradu ono što su kanalizacioni otvori u palati. " Ukoliko ih zatvorite, palata će se inficirati". Toma Akvinski je zapisao kako su monasi iz Perpinjana u Španiji skupljali prilog za " otvaranje (javnih) kuća tolerancije i za sveta dela ". U francuskom Parlamentu 1946. godine izglasana je zabrana javnih kuća na predlog poslanika Marte Rišar, bivše špijunke iz vremena Pokreta otpora. Ona je u gradskom Savetu Pariza izazvala skandal opisavši strašne zatvoreničke uslove pod kojima žive prostitutke u javnim kućama i optuživši muške poslanike da ćute jer su i sami klijenti u tim bordelima.


Nataša Jokić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:15h

Reporter "Glasa" u Holandiji, zemlji koja je legalizovala prostituciju

15:47h

Reporter "Glasa"na Zlatiboru pred početak turističke sezone

16:05h

Miroslavu Tomiću iz Radobića kraj Mionice rasturili već rasturenu kuću

16:33h

Aleksandar Đurić, košarkaš koga bi da prisvoje Austrijanci

 

 


     


FastCounter by LinkExchange