[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 18.12.2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Direktor "Jugoimporta" najavio za početak iduće godine

Vojna saradnja sa Amerikom

BEOGRAD (Tanjug) - Jugoslovenska vojnoprivredna delegacija, u čijem će sastavu biti i predstavnici preduzeća "Jugoimport SDPR", posetiće SAD početkom naredne godine radi uspostavljanja saradnje za koju na američkoj strani već postoje nagoveštaji, izjavio je u intervjuu Tanjugu generalni direktor tog javnog preduzeća Stevan Nikčević.

Nikčević je precizirao da je to jedan od rezultata nedavne posete grupe američkih eksperata SRJ i podsetio da je saradnja sa američkim kompanijama postojala i ranije, posebno na civilnim programima u oblasti vazduhoplovstva.

Kako je u SAD?

"Neodgovarajuća zakonska regulativa omogućila je da se prometom NVO u SRJ, bez odgovarajuće kontrole, bavi veliki broj firmi, dok se, na primer, u SAD, koje su i najveći svetski izvoznik, tim poslom bavi manje od deset firmi", precizirao je Nikčević i dodao da su američki eksperti, takođe, ponudili pomoć u izradi odgovarajućih zakona koji će biti usaglašeni sa savremenim svetskim rešenjima.

"Za ruiniranu jugoslovensku namensku industriju, koju su u proteklih 15 godina snašle mnoge nedaće, od raspada SFRJ, drastičnog smanjenja nabavki Vojske Jugoslavije, međunarodne izolacije, sankcija i na kraju bombardovanja, poželjna je strana pomoć da stane na noge i zauzme svoje mesto na svetskom tržištu naoružanja i vojne opreme", kaže direktor "Jugoimporta-SDPR".

"Istovremeno, uključivanje u bezbednosne strukture kao što je i program NATO pakta 'Partnerstvo za mir' omogućiće nastup i na zahtevnom evropskom tržištu na kome vladaju čisti računi. Nikčević je podsetio da se nedovoljno promišljenom poslovnom politikom, uz neodgovarajuću zakonsku regulativu, više domaćih preduzeća upustilo u trgovinske aranžmane sa zemljama pod sankcijama.

"Na udaru domaće i inostrane javnosti našao se i "Jugoimport-SDPR", kao javno, državno preduzeće, ali su u toj trgovini više učestvovale privatne firme. Međutim, ni u jednom slučaju predmet trgovine nisu bili proizvodi zabranjeni rezolucijama UN ili međunarodnim sporazumima, kao što su sredstva za masovno uništenje, bojni otrovi ili biološko oružje. Uostalom, takva sredstva preduzeća namenske industrije u SRJ nikada nisu ni razvijala niti proizvodila", naglasio je Nikčević.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Posle svedočenja Biljane Plavšić u Hagu: Priznanje za lakšu kaznu

17:25h

Plavšićeva priznala: Kriva sam za hiljade zločina

17:30h

DSS preti obaranjem Vlade

17:40h

Isakov najavio: Rekonstrukcija vlade Srbije

17:50h

Čović najavio formiranje novog tela: Savet u Mitrovici

18:05h

Direktor "Jugoimporta" najavio: Vojna saradnja sa Amerikom

18:15h

Kolbi poručio: Beograd dužan da sarađuje

18:25h

Velimir Ilić: Gubimo jug Srbije

18:40h

Ratifikovan Dejtonski sporazum posle sedam godina potpisivanja

23:15h

Osuđeni članovi grupe "Dukađin"

   


     


FastCounter by LinkExchange