[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 18.12.2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Do kraja decembra očekuje nas smena kiše i snega

Od Sv. Nikole Još hladnije

U petak i do minus 10 tokom jutra. U plusu od Nove godine

BEOGRAD - Ledenu kišu na ulicama juče je smenila vejavica, koja je, prvi put ove godine stvorila takav snežni pokrivač da se može reći da je stigla zima u najlepšem svetlu.

Koliko dugo će u njemu uživati ljubitelji najhladnijeg godišnjeg doba, odnosno koliko će ga "zimogrožljivci" dugo trpeti, pokušali smo da saznamo od meteorologa.

Branko Sparavalo, meteorolog, tvrdi da nas do petka očekuje hladno vreme, a sneg će i dalje vejati u tom periodu. Već krajem nedelje padavine će prestati, ali će petak biti najhladniji dan u ovom periodu, jer će temperatura biti od - 10 stepeni ujutro do minus 4 tokom dana.

Povoljno za biljke

Vremenske prilike u prethodnih nekoliko dana, prema rečima Srđana Milakare, dežurnog agrometeorologa u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, neće nepovoljno uticati na poljoprivredne kulture, posebno na ozimu pšenicu koja je zasejana na vreme.
- Prethodnih dana je malo toplije, nema ni mrazeva. Pao je sneg koji je dobar izolator, pa za pšenicu ne bi trebalo da bude problema. Moguće je da su prošlonedeljni mrazevi oštetili pšenicu koja je kasno zasejana, pa se nije dovoljno razvila- kaže Milakara.

- Tokom vikenda nas očekuje blagi porast temperature, ali uz naoblačenje i kišu u nižim predelima zemlje. Početkom naredne nedelje počinje relativno topliji period, sa maksimalnim dnevnim temperaturama koje će u pojedinim gradovima dostići između 4 i 9 stepeni. Period do 26. decembra obeležiće promenljive vremenske prilike sa dosta kiša. Ne možemo sa sigurnošću reći kakvo nas vreme očekuje za doček Nove godine, ali su svi izgledi da će posle 26. decembra temperature ponovo biti u padu - kaže Sparavalo.

Prema prognozi Saveznog hidrometeorološkog zavoda, vreme će se pogoršati već od sutra. Padaće jak sneg, a na Primorju kiša. Kako kažu u SHMZ-u, u ovom periodu biće za pet do 10 stepeni hladnije.

Krajem druge dekade decembra predviđa se stabilno i suvo vreme, uz slab vetar, sa dnevnim temperaturama ispod normale. Od 21. do 23. decembra biće pretežno oblačno, uz češće padavine. Najpre će padati sneg, ali će se brzo pretvoriti u kišu. Dnevna temperatura će intenzivno rasti, a srednja dnevna temperatura će 24. decembra biti iznad normale - od 6 do 8 stepeni.

Dan kasnije, vreme će se ponovo pogoršavati u naredna dva dana. U tom periodu očekuje se dnevna temperatura od -6 do -2 stepena. Vreme će se stabilizovati 28. decembra, a već sutradan se očekuje naoblačenje sa kišom i susnežicom.

Prema ovoj prognozi, do kraja godine će se zadržati oblačno vreme sa susnežicom i snegom. Prvog januara će se uspostaviti stabilno i suvo vreme, sa srednjim temperaturama u granicama normale - između 0 i 4 stepena.

A. Klarić

 

Autobusi voze dokle stignu

JAGODINA (Tanjug) - Sneg, poledica i neprilagođena brzina uzrok su sedam saobraćajnih nesreća koje su se pretprošle noći dogodile na putevima Pomoravskog okruga. Saobraćaj se obavlja veoma otežano zbog ugaženog snega i niske temperature zbog koje sporo deluje so. U brdsko-planinskim delovima opština Jagodina, Despotovac i Rekovac redukovan je lokalni autobuski saobraćaj. Autobusi voze dokle mogu, a putnici nastavljaju peške do svojih sela. Visina snežnog pokrivača u Pomoravlju, Resavi i Levču je oko 17 santimetara.

Na putevima Srbije: Za 24 sata 325 udesa!

BEOGRAD - U Auto-moto savezu Srbije saznajemo da se prekjuče, od šest ujutro do jučerašnjih ranih jutarnjih sati, na putevima dogodilo 325 saobraćajnih nesreća, od čega 134 u Beogradu. Dva učesnika u saobraćaju su poginula dok je 40 teže i lakše povređeno, a u glavnom gradu samo jedno lice je teže povređeno. Zbog snega i leda, koji se zadržao na pojedinim deonicama puteva, iz AMSS savetuju oprezniju vožnju.

V. T.     


FastCounter by LinkExchange