[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Braća Teofilović objavila novi album

Sabazorski vrtovi

Glasu je sada pridodata instrumentalna pratnja. Korak ka savremenom etno-zvuku

Braća Teofilović, Ratko i Radiša, istraživači i interpretatori stare srpske i balkanske vokalne muzike, konačno su objavila novi album. Zove se "Sabazorski vetrovi" i sadrži 16 pesama iz svih srpskih oblasti, izuzev Vojvodine. Sve pesme snimljene su u maju prošle godine u Banskom dvoru u Banja Luci. Zvuku glasa sada je pridodata instrumentalna pratnja - Žorž Grujić svira kaval, gajde i kravlji rog, Veljko Nikolić - Papa Nik, tapan.

Iako je materijal bio spreman još odavno (mnogo pre maja prošle godine), čekalo se s objavljivanjem. Jer, prvi album Teofilovića ,"Čuvari sna", svojevremeno je bio jedno od najpiraterisanijih izdanja, pa se sada čekalo regulisanje oblasti diskografije i autorskih prava. Do toga, naravno, nije došlo, ali su Teofilovići zato napravili izuzetno luksuzno izdanje koje je vrlo teško piraterisati. Kompakt-disk je spakovan u "album starih fotografija"; "album" ima dvadesetak strana, tekstove pesama i fotografije Aleksandra Radoša; i prigodno slovo profesora Nenada Ljubinkovića (na srpskom i engleskom).

- Braća Teofilović novim muzičkim ostvarenjem načinili su značajan korak unapred u traganju za savremenim etno-zvukom. Njihov pristup našoj muzičkoj baštini pokazuje kako nove generacije, odrasle u soliterima, na asfaltu, u kompjuterskom i video okruženju - mogu da prihvate tradicionalne zvukovne korene, pa da im se, u određenom smislu, i povrate. Izborom pesama i njihovim sledom, Teofilovići kazuju osobenu priču o večitom ljudskom traganju za smislom postojanja i za lepotom u svakom njenom vidu - reči su Ljubinkovića zabeležene u knjižici CD-a. Nešto slično je ponovio na promociji u utorak u Centru lepih umetnosti "Gvarnerijus". S druge strane, Petar -Peca Popović naglasio je kako bi ovdašnji "gospodari kulture" trebalo da se zamisle nad činjenicom da Teofilovići (i njima slični čuvari nacionalne baštine) često nailaze na bolji prijem u inostranstvu nego u rođenoj zemlji.

P. Dragosavac


vesti po rubrikama

^kultura

16:13h

Glumica Kinga Mezei večeras premijerno Edit Pjaf u Novosadskom pozorištu

16:20h

Novi album Radeta Šerbedžije: Orihi, Orihi

16:28h

Festival nitratnog filma u Muzeju jugoslovenske kinoteke

16:35h

Braća Teofilović objavila novi album

16:42h

Želimiru Gvardiolu nagrada na njujorškom festivalu

16:49h

Marko Čelebonović u galeriji Cepter: Slike i pasteli

16:57h

Neškovićeva "Gola Maja" za 2003.

17:06h

Novi filmovi u bioskopima: "Zvuk mora" Bigasa Lune

17:13h

Film Mitka Panova u Reksu: Jarani

      


FastCounter by LinkExchange