[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Festival nitratnog filma u Muzeju jugoslovenske kinoteke

Zapaljiva Evropa

U Muzeju jugoslovenske kinoteke otvara se večeras u 20 časova četvrti po redu Festival nitratnog (zapaljivog) filma "Zapaljiva Evropa". Na specijalnoj projekciji na otvaranju biće prikazana integralna verzija filma "Probisvet" čuvenog italijanskog reditelja Federika Felinija u kojem jednu od glavnih uloga igra Đulijeta Masina.

Predavanje o ovom filmu održaće u petak gost festivala Luka Farineli, direktor kinoteke Bolonja ,od koje je JK dobila film koji Aleksandar Erdeljanović označava kao zlatni nagoveštaj buduće rediteljske veličine Federika Felinija. Na festival će doputovati i gosti iz Makedonije, Igor Stardelov i Vlado Angelov kao i poznati filmski kritičar iz Zagreba Nenad Polimac.

U "Dobu nitrata" (period od 1895-1952) postavljeni su temelji evropskog autorskog filma preko delovanja neospornih klasika kao što su Šestrem, Bunjuel, Drejer, Renoar, Hičkok, Ejzenštajn, Roselini... a ne sme se zaboraviti da su postulate američkog sistema filmskih vrednosti stvorili ponovo Evropljani - Čaplin, Štrohajm, Lubič, Kapra, Vorkapić... - kaže selektor programa Aleksandar Erdeljanović.

On kaže i da će se na programu naći klasik švedskog filma "Blago gospodina Arnea" Morica Stilera, dela ključnih reditelja nemog perioda "Poslednja noć" Janea Janovića (Mađarska), "Uhvatite ga" Karela Lamača, "Orguljaš katedrale Svetog Vida" Martina Friča (Čehoslovačka) i "Mačisti u paklu" Gvida Brinjonea (Italija).

Iz ludih tridesetih stižu kultna ostvarenja, sovjetska "Sreća" Aleksandra Medvedkina i neprevaziđena dvodelana dokumentarna epopeja "Olimpijada 1936" Leni Rifenštal... Povodom stotog rođendana legendarne nemačke rediteljke, profesor Marko Babac će u ponedeljak održati predavanje o ovom filmu i radu Leni Rifenštal.

Festivalom se želi, po rečima upravnika Muzeja JK Dinka Tucakovića, skrenuti pažnja javnosti na ugroženost kapitalnog dela filmskog nasleđa kojem preti uništenje.

V. M.


vesti po rubrikama

^kultura

16:13h

Glumica Kinga Mezei večeras premijerno Edit Pjaf u Novosadskom pozorištu

16:20h

Novi album Radeta Šerbedžije: Orihi, Orihi

16:28h

Festival nitratnog filma u Muzeju jugoslovenske kinoteke

16:35h

Braća Teofilović objavila novi album

16:42h

Želimiru Gvardiolu nagrada na njujorškom festivalu

16:49h

Marko Čelebonović u galeriji Cepter: Slike i pasteli

16:57h

Neškovićeva "Gola Maja" za 2003.

17:06h

Novi filmovi u bioskopima: "Zvuk mora" Bigasa Lune

17:13h

Film Mitka Panova u Reksu: Jarani

      


FastCounter by LinkExchange