[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sve manje poljoprivrednika odlučuje se za uzgoj ovaca

Manje pirotske jagnjadi

PIROT - Od 1991. godine pirotski Zavod za poljoprivredu, na osnovu zakona o merama za unapređenje stočarstva, prati i sprovodi podsticajne mere u ovčarstvu i govedarstvu. Prema rečima direktora Zavoda Gorana Popovića, šezdesetih godina prošlog veka na području pirotske opštine bilo je 270.000 ovaca, da bi poslednjih godina taj broj pao na oko 35.000.

- Uzroci su brojni, ali je osnovni što su se ovčarstvom bavili meštani planinskih sela koja polako umiru. Broj ovaca i stočara iz godine u godinu je sve manji. Nismo zadovoljni razvojem stočarstva, pogotovo rasprostranjenošću pirotske oplemenjene ovce. Kvalitet naše pirotske oplemenjene ovce više je cenjen u Šumadiji i Vojvodini, nego u našem kraju - kaže Popović. Prema oceni Popovića, za razliku od ovčarstva vidan je napredak u govedarstvu i to u promeni rasnog sastava.

- Od 1996. godine naš Zavod, u saradnji sa Veterinarskom stanicom u Pirotu i Velikoj Plani, nabavlja seme za veštačko osemenjavanje krava. Bez obzira što je došlo do smanjenja rogate stoke, proizvodnja mleka nije smanjena i ona se kreće od 3.500 litara godišnje samo od umatičenih grla. Za sada je umatičeno 60 odsto grla u okrugu, a pomogle su i stimulacije koje daje država. Međutim, premije za prvotelke od 5.500 dinara su nedovoljne i treba da budu znatno veće - kaže Popović, dodajući da poslednjih godina rast u stočarskoj proizvodnji zabeležen u kozarstvu.

A. M. Đ.


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

15:15h

Pirot: Sve manje poljoprivrednika odlučuje se za uzgoj ovaca

      


FastCounter by LinkExchange