[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Povodom posete moskovske delegacije glavnom gradu

Rusi bi da grade metro

-Izjavio je Boris Medvedjev, ekonomski savetnik u ambasadi Rusije u Beogradu

- Zainteresovani smo za izgradnju metroa u Beogradu, ali o tome još ništa zvanično nismo razgovarali sa predstavnicima glavnog grada Jugoslavije. Još pre 12 godina pokazali smo interesovanje za taj projekat, ali je to tada za Beograd uradila neka francuska firma - i na tome je stalo. Izgradnjom metroa mogli bismo da vratimo deo duga bivšeg Sovjetskog Saveza bivšoj SFRJ oko 1,3 milijarde dolara, što doduše treba preispitati, od čega Jugoslaviji treba da isplatimo 38 odsto - izjavio je juče, tokom posete moskovske delegacije Beogradu, specijalno za "Glas" Boris Medvedjev, ekonomski savetnik u ambasadi Rusije u Jugoslaviji.

On je dodao da bi izgradnja metroa koštala oko sto miliona dolara, s tim što, kako on kaže, Beograd je zainteresovan za izgradnju lakog šinskog sistema, što je mnogo jevtinije.

Delegaciju Moskve juče su na aerodromu sačekali Radmila Hrustanović, predsednik Skupštine grada, Nenad Bogdanović, predsednik gradske vlade, Siniša Nikolić, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kao i brojni predstavnici grada.

Gospodin Luškov rekao je, po dolasku na aerodrom, da je delegacija stigla s namerom da pomogne Beogradu u razvoju male privrede, ali i da će predstavnici imati šta da razgovaraju i u oblasti kulture i obrazovanja.

- Ovo je nastavak razgovora iz Moskve održanih u junu, koji će osnažiti saradnju ova dva grada, ali i država. Predstavnici grada će, razgovarajući u radnim grupama sa predstavnicima Moskve, pokušati da uključe Moskvu u proces izrade Generalnog urbanističkog plana kod nas, u izgradnju metroa, u čemu Moskva, kao jedan od najvećih gradova u svetu ima velika iskustva - rekla je gradonačelnica, tokom obilaska "Ikarbusa", od kojih je Moskva po ugovoru od prošle godine kupila 28 međugradskih autobusa, vrednih 2,4 miliona dolara.

Tokom jučerašnjeg obilaska novinari nisu mogli da saznaju nešto konkretnije o povodima dolaska, jer nije bilo predviđeno vreme za davanje izjava, a sastanci u "Ikarbusu" i Republičkoj Vladi održani su iza zatvorenih vrata, dok su novinari za to vreme čekali u hladnoj proizvodnoj hali "Ikarbusa". Ovo je posle oabavljenog snimanja važilo i za snimatelje, a ovi propusti organizatora obilaska iz Skupštine grada biće nadoknađeni, po svemu sudeći, konferencijom za novinare, zakazanoj za danas.

Inače, Moskovska delegacija posetila je sinoć i Katedru za slavistiku Filološkog fakulteta, gde su uručili poklon kompjutere, rečnike i druga potrebna sredstva, a gradonačelnik Moskve otvorio je u Pedagoškom muzeju izložbu Aleksandra Šilova, poznatog ruskog slikara.

Danijela Stanimirović


vesti po rubrikama

^Beograd

19:25h

Ni telefonski impulsi nisu za sve jednaki

19:33h

Godišnjica oslobođenja Beograda u Prvom srpskom ustanku

19:40h

Protest zdravstvenih radnika Srbije

19:48h

Samoubistvo jednog dvanaestogodišnjaka pokrenulo mnoge teme

19:54h

Povećana tražnja zimske obuće

20:01h

Posle incidenta u kome je učenik udario nastavnicu

20:09h

Rusi zainteresovani da grade metro

20:16h

"Maksi" trgovine slave dvogodišnjicu

20:22h

Sosiete Ženeral banka otvorila ekspozituru na Zvezdari

20:29h

Spor oko planinarskog doma "Rtanj" i dalje traje

20:35h

Bogata ponuda polovnih automobila iz uvoza

      


FastCounter by LinkExchange