[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 12. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ni telefonski impulsi nisu za sve jednaki

U predgrađu skuplje četiri puta

Brojevi koji počinju sa osmicom već godinama plaćaju četvorostruku cenu! Tužiću "Telekom" zbog pljačke i nepoštovanja ljudskih prava - kaže Siniša Kadić

Širenjem telefonske mreže, početkom 80-tih, mnogi stanovnici gradskih naselja dobili su vezu sa svetom koja ih i danas košta skuplje nego građane koji su u centru Beograda. Stanovnicima prigradskih naselja, čiji telefonski brojevi počinju sa osam, a pripadaju pozivnom broju 011, telefonski impuls skuplji je četiri puta

"Telekom" još od raspada Jugoslavije nije ništa učinio da se sistem numeracije i tarifiranja izmeni. Podaci govore da je ova firma za prvih devet meseci ove godine imala čist prihod od 29 milijardi dinara. Ovaj novac je i od građana prigradskih naselja kao što su Sremčica, Surčin, Resnik, Ostružnica i ostalih koji plaćaju skuplje impuls, dok su ulaganja "Telekoma" veoma niska.

Protesti

Protestnim okupljanjem građana koja je organizovao Siniša Kadić tokom januara i februara ove godine, počelo je sa proširenjem postojeće telefonske centrale i uvođenje novih oko 2.000 pretplatnika po gradskoj ceni od 6.000 dinara.

- Prošle godine građani Sremčice su u organizaciji Udruženja za unapređenje Sremčice potpisali peticiju kojom su tražili izjednačenje tarifiranja. Razgovarao sam sa Draganom Hiberom, predsednikom UO "Telekom", Andrijom Bednarikom, pomoćnikom ministra za saobraćaj RS, Radmilom Hrustanović, gradonačelnicom i mnogim drugima koji su izrazili čuđenje kako je to moguće i obećavali su da će se to vrlo brzo izmeniti. Međutim, do promene nije došlo.

Zahvaljujući novinama iz Zemuna i članovima Saveta MZ Dobanovci, tokom novembra ove godine oko 3.000 građana Zemuna potpisalo je podršku peticiji građana Sremčice. Nameravam da ovu peticiju uputim Republičkoj skupštini, "Telekomu", Ministarstvu saobraćaja, Skupštini grada i drugima - rekao nam je Siniša Kadić, odbornik SO Čukarica i odbornik u Skupštini grada i dodao da će u ime građana tužiti "Telekom" zbog diskriminacije građana Ustavnom sudu Srbije i Savetu Evrope, kada budemo primljeni u tu organizaciju.

"Telekom" se, prema Kadićevim rečima, prilikom određivanja "ekstra zone naplate" koristio starim katastarskim granicama opština, prema kojima Sremčica pripada opštini Barajevo.
- Naselje Batajnica odlukom Radničkog savet "Telekoma" od 1991. godine plaća impulse kao i većina Beograđana. Ukoliko "Telekom" ne odustaje od stava da se zone ne mogu menjati, kako je u ovom slučaju moglo? - postavio je pitanje Siniša Kadić nadležnima.

- Beograd je na velikom prostoru i ima mnogo međumesnih centrala. Generalni organizacioni plan Zajednica Jugoslovenskog PTT-a, koji je donet pre više od dvadeset godina, rukovodio se troškovnim principom, koji je tada imao logičko opravdanje. Bez obzira na ovaj plan, postoji dobra volja da se reši problem tarifiranja u gradskim naseljima koja imaju četiri puta skuplji impuls. Rebalans tarifa u fiksnoj telefoniji trebalo bi da reši problem. Rebalans se očekuje naredne godine - rekla nam je Sonja Drobnjak, predstavnik "Telekoma" za odnose s javnošću.

V. TODOROVIĆ


vesti po rubrikama

^Beograd

19:25h

Ni telefonski impulsi nisu za sve jednaki

19:33h

Godišnjica oslobođenja Beograda u Prvom srpskom ustanku

19:40h

Protest zdravstvenih radnika Srbije

19:48h

Samoubistvo jednog dvanaestogodišnjaka pokrenulo mnoge teme

19:54h

Povećana tražnja zimske obuće

20:01h

Posle incidenta u kome je učenik udario nastavnicu

20:09h

Rusi zainteresovani da grade metro

20:16h

"Maksi" trgovine slave dvogodišnjicu

20:22h

Sosiete Ženeral banka otvorila ekspozituru na Zvezdari

20:29h

Spor oko planinarskog doma "Rtanj" i dalje traje

20:35h

Bogata ponuda polovnih automobila iz uvoza

 



     


FastCounter by LinkExchange