[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS PRENOSI

Svedok C-061 u Hagu sam zatražio da skine masku

Babić se otkrio da miri zavađene

Prvi predsednik Republike Srpske Krajine i sam je na listi osumnjičenih, a na skidanje zaštite se odlučio da bi "doprineo pomirenju u bivšoj SFRJ"

Zaštićeni svedok optužbe C-061, kako je mogao da nasluti svako ko je pratio suđenje, jeste Milan Babić. Na suđenju bivšem predsedniku SR Jugoslavije u Haškom tribunalu bivši predsednik Republike Srpske Krajine je odlučio da svedoči bez zaštite.

Po rečima Babićevog advokata, on se na taj korak odlučio zbog optužbi Miloševića na njegov račun i nagađanja nekih medija o identitetu C-061. Dosad su Babića, nehotice, imenovali Milošević i sudija Mej, a i neki novinari su mu otkrili identitet.

Babić, po rečima svog advokata, želi da javnim svedočenjem pomogne procesu pomirenja u bivšoj Jugoslaviji. Advokat je još dodao da je Babićeva porodica tokom svedočenja dobijala pretnje. Babić je rekao da očekuje da Tribunal nastavi da se brine o zaštiti njegove porodice.

Budući da je Babić i sam osumnjičen za ratne zločine, njegov advokat sve vreme sedi u sudnici. Tužilaštvo ga je ispitivalo duže od pet dana, a isto toliko je dobio i Milošević.

HAG (Beta) - Bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević rekao je juče u Haškom tribunalu da JNA, na početku rata u Hrvatskoj, nikada nije prva otvarala vatru, a svedok optužbe Milan Babić je ostao pri iskazu da su srpske snage izazivale sukobe s hrvatskim snagama u koje bi, potom, ulazila JNA.

"Bilo je pucanja na obe strane, a obično bi milicija Krajine i pripadnici Službe državne bezbednosti Srbije pucali na Hrvate, oni bi uzvratili, a onda bi došla JNA", rekao je Babić.

Milošević je tvrdio da je JNA u avgustu 1991. pokušavala da deblokira put i spreči sukobe kod hrvatskog sela Kijevo u blizini Knina. Babić je uzvratio da je to bio "izgovor" za razmeštaj vojske "pošto su SDB i milicija izazvali incident", direktno optužujući Miloševića za izazivanje sukoba.

Na Babićeve reči da je na dan napada bio kod Miloševića u Beogradu, optuženi je rekao: "Stalno pričate o susretima sa mnom, kao da ste stalno bili u Beogradu. Od rasprave o Vensovom planu 1991, videli ste me '93, a posle i '94-95".
"Od oktobra 1990. do septembra 1991. lično sam vas sreo 25 puta", odgovorio je Babić.

Na Miloševićevo pitanje o brojnim napadima na JNA uoči početka rata u Hrvatskoj, Babić je odgovorio da je posle sukoba u Borovom Selu 2. maja 1991. došlo do "eskalacije mržnje i netolerancije hrvatskog stanovništva i policije".

Svedok je, na Miloševićevo pitanje, potvrdio da su mu hrvatske snage u avgustu 1991. ubile tasta i da je od oficira JNA čuo da je postojalo naređenje da mu bude ubijena cela porodica.

"Je li Krajina napala Hrvatsku ili je šovinistički hrvatski režim napao Srbe?", pitao je Milošević, a Babić je odgovorio: "Rekao sam vam kako je došlo do sukoba".

Milošević je u sudnici citirao i pismo Babićevih nekadašnjih saradnika Davida Rastovića i Sergeja Veselinovića, prema kojima je do sukoba krajiških Srba i hrvatskih vlasti došlo zbog "povampirenja ustaštva", a "niko iz Srbije se nije mešao".

"To je bila naša politička borba", naveo je Milošević iz pisma, a Babić je dodao: "Da, uz vaše garancije da će JNA braniti našu političku borbu".

"Pa, je li neko iz Srbije postavljao barikade u Krajini?", pitao je optuženi, na šta je svedok ponovio da je u avgustu 1991. u Kninu video Jovicu Stanišića.

Babić je potvrdio da je njegov politički cilj tada bila autonomija za Srbe u Hrvatskoj, za koju se nadao da će ostati u Jugoslaviji.
Milošević nastavlja unakrsno ispitivanje Babića.


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

"Glas" prenosi: Svedok C-061 u Hagu sam zatražio da skine masku

17:35h

Milan Babić: Lekar, prodavac jaja, svedok i optuženi

      


FastCounter by LinkExchange