[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle nekoliko meseci rada, Komisija okončala posao

Konačno usvojena Ustavna povelja

Dokument buduće državne zajednice donet posle burne sedmočasovne rasprave

BEOGRAD - Članovi Ustavne komisije juče su u saveznom parlamentu jednoglasno, sa 25 glasova "za", usvojili tekst Ustavne povelje buduće državne zajednice Srbije i Crne Gore, na kome se radilo više od šest meseci. Ustavna komisija ima 27 članova, od kojih dvojica sinoć nisu prisustvovala sednici.

Republički parlamenti bi o Povelji trebalo da odlučuju za deset do petnaest dana, nakon što budu formulisani ustavni zakoni, a do 31. januara 2003. godine, prema jučerašnjem dogovoru, biće formirani državni organi nove zajednice.

- Završili smo rad na tekst povelje i možemo reći da je ovo početak izgradnje jedne kuće u kojoj će biti mesta za obe porodice. Nadam se da će biti usvojena u sva tri parlamenta - rekao je Dragan Jočić, jedan od kopredsednika Ustavne komisije posle završetka sednice, uz napomenu da "Evropa zna gde su joj danas granice".

Održali reč

U obraćanju novinarima posle završene sednice,članovi Ustavne komisije su izrazili zadovoljstvo što je na posletku posao oko povelje okončan. "SNP je učinio važan korak i povelja je doneta jednoglasno. Ispunjen je bitan uslov za prijem u SE i početak razgovora sa EU. Možemo da kažemo da smo održali reč, kada smo obećali međunarodnoj zajednici da će se tekst povelje biti usvojen u prvoj polovini decembra", kazao je Dragoljub Mićunović, predsednik Veća građana.

Solana oduševljen

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, očigledno oduševljen jučerašnjom odlukom Ustavne komisije da usvoji tekst nacrta Ustavne povelje, izjavio je sinoć u Briselu da je veoma zadovoljan što je Ustavna komisija usvojila nacrt Ustavne povelje.
"To je dobra vest za Srbiju i Crnu Goru", naglasio je Solana.
Zadovoljstvo zbog usvajanja konačne verzije teksta sinoć su izrazili predsednik SRJ Vojislav Koštunica i premijer Srbije Zoran Đinđić.

Članovi Ustavne komisije nastaviće dalje rad na donošenju zakona o sprovođenju povelje. Inače, bez ovog zakona povelju nije moguće usvojiti u paralamentima. Takođe, u taj zakon uneće se i tri zaključka sa jučerašnje sednice, a to je da se se u roku od dve godine raspišu neposredni izbori, da svi rokovi teku od usvajanja teksta ustavne povelje, a ne od potpisivanja Beogradskog sporazuma, kao i da se državni organi formiraju do 31. januara naredne godine.

Inače, oko ova tri predloga juče je bilo najviše "prepucavanja" i međusobnog optuživanja između predstavnika SNP-a i DPS-a. Tokom višečasovnog zasedanja dolazilo je do neverovatnih obrta.

Naime, bez dogovora sa ostalim članovima Komisije, Zoran Žižić iz SNP-a i Dragan Kujović iz DPS-a i pre završetka sednice, vidno iznervirani, obratili su se novinarima i saopštili da nije došlo do dogovora oko usvajanja teksta povelje. Žižić je optužio predstavnike DPS-a da nisu ispoštovali prethodni dogovor oko usaglašavanja stavova, koji je prema njegovim rečima postignut u utorak, u Podgorici.

Međusobno se optužujući pred novinarima, Žižić i Kujović su objašnjavali da govore istinu.
Prema prvom zahtevu SNP-a, tri stava trebalo je da se unesu u ustavni zakon, ali taj predlog nije prošao pošto predstavnici DPS nisu glasali za njega, sem Igora Lukšića. DPS je insistirao da se juče glasa samo o tekstu povelje, a da se o zakonu i tim predlozima razgovara naknadno. Posle toga, kada je glasano o samom tekstu povelje, predstavnici Kolicije "Za promjene" iz saveznog i crnogorskog parlamenta bili su uzdržani, tako da u prvom pokušaju tekst nije prošao.

Naposletku, došlo je do dogovora, povelja je usvojena, a tri predloga su usvojena kao zaključci i naći će se u zakonu o sprovođenju povelje.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:25h

Prema izvorima u Evropskoj uniji: Ima teškoća u odnosima sa SRJ

17:30h

Riker o dokumentima Krizne grupe: Izveštaj nije tačan

17:40h

VSO juče doneo odluku o spornom poluostrvu

17:50h

Sutra predsednički izbori u Srbiji

18:00h

CeSid o ponašanju medija u predizbornoj kampanji

18:05h

Zoran Đinđić o članovima svoje vlade: Ministri samo iz DOS-a

18:15h

Patolog dr Slaviša Dobričanin upozorio u Nišu: Unmik usporava ekshumacije

18:20h

Međunarodna konferencija "Srbija i Crna Gora na putu ka EU"

23:20h

Posle nekoliko meseci rada, Komisija okončala posao

23:35h

Riker: Greške u izveštaju MKG

23:50h

Romano Prodi najavio ulazak zemalja Balkana u EU

      


FastCounter by LinkExchange