[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar Tomica Milosavljević zdravstvenim radnicima

Plate mogu da rastu dva odsto

Za toliki rast ima novca u budžetu. Protest neprimeren, smatra ministar

BEOGRAD - Socijalni dijalog podrazumeva nešto drugo, a ne samo zahtev za povećanje plata. Sem toga, protest članova sindikata "Nezavisnost" je apsolutno neprimeren uslovima u kojima se izvodi i neće dovesti uvećanja zarada, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ministar zdravlja profesor Tomica Milosavljević, povodom štrajka ovog granskog sindikata zdravstva.

- Ako je potpisanim ugovorima 28. decembra 2.001. godine utvrđena dinamika isplata zarada za ovu godinu ispoštovana, onda je štrajk, u najmanju ruku, neprimeren. U budžetu para nema, naglasio je Milosavljević, pa se u tom smislu ne može odgovoriti ni povećanjem od 15 odsto, koliko oni traže. Osim toga, tokom ove godine, zarade su porasle za 38 odsto, a mesečna izdvajanja za potrebe u zdravstvu iznose tri milijarde dinara! U okviru planiranog realnog rasta zarada za narednu godinu, najviše što može da se izdvoji je dva odsto.

"Slučaj Bojić"

Upitan da pojasni šta će se preduzeti povodom "slučaja Bojić" i deblokiranog njegovog računa u Švajcarskoj, ministar je odgovorio:
- Dobro znate da je Bojićev račun deblokiran, jer mu u Saveznoj Skupštini nije skinut imunitet. Takođe se zna i koji su poslanici odgovorni za to. Istražni postupak je ipak pokrenut, i urađena je analiza za nenamensko trošenje novca u vremenu od 1996. do 2.001. godine. Osim toga, ovo nije jedini problem koji treba preispitati. Problem je i postojanje tri hiljade ordinacija otvorenih u Srbiji, nastalim u periodu izrazite krize...

Zbog reakcije sindikata "Nezavisnost" i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Ministarstvo i Vlada Srbije odustali su od predloga da se uvećaju koeficijenti grupama kojima pripadaju više medicinske sestre, psiholozi, kao i nemedicinsko osoblje završno sa rukovodiocima.

Prioritet u radu Ministarstva zdravlja je, kako je naglasio Milosavljević, da se poboljšaju uslovi rada u zdravstvenim ustanovama, odnosno uslovi lečenja bolesnika:
- U narednoj godini ćemo za kupovinu nove opreme utrošiti milijardu i po dinara. Od Evropske banke u drugoj polovini godine očekujemo 25 miliona evra, od Svetske banke 15 miliona dolara, što bi sa planiranim donacijama, racionalizacijom i uštedom omogućilo ostvarenje navedenog cilja.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Zdravstveni radnici juče ispred Vlade Srbije

16:12h

Ministar Milosavljević zdravstvenim radnicima: Plate mogu da rastu dva odsto

16:20h

Sindikat zdravstva i socijalne zaštite: Razloga za proteste na pretek

16:27h

O ideji da deca s 12 godina uče u Matematičkoj gimnaziji

16:35h

Okružno javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv funkcionera bivšeg režima

16:43h

Savezna Vlada obećala oružarima: Oružje i za naše tržište

16:50h

Premijer Zoran Đinđić: Treba pojačati servisnu ulogu vlasti

16:56h

Panika u saveznoj administraciji

17:02h

BU u školskoj 2002/2003.: Upisano 60.000 studenata

      


FastCounter by LinkExchange