[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 2. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lični stav

Gadljiv ministar

Piše: Kosta Čavoški

Reč je naravno o Gaši Kneževiću, ministru prosvete Srbije, kome se već duže vremena gadi Pravni fakultet u Beogradu na kojem već godinama predaje i živi od plate koja je - ako je verovati studentskim izjavama za vreme nedavnog protesta - nedopustivo velika. To svoje gađenje je najpre izrazio sledećom izjavom "Blicu" od 21. januara 2002: "Kada bi objektivne komisije ispitivale profesore Pravnog fakulteta u Beogradu, 50 odsto njih ne bi položilo sopstveni predmet, jer od šezdesete godine nije otvorilo knjigu, te godine je sa knjigom zatvorilo mozak..."

A potom je ne samo preko svog pomoćnika Srbijanke Turajlić podržavao i neprestano podjarivao protest studenata Pravnog fakulteta zbog velike školarine na tom fakultetu, nego im je 26. novembra 2002, po okončanju njihovog protesta, izrekao javno priznanje "za plasiranje priče o visini plata na Pravnom fakultetu u Beogradu".

Pa da vidimo dokle seže gadljivost ministra Kneževića? Krajem proleća 2002. prof. Gašo Knežević je s jedanaest drugih profesora potpisao poziv maturantima da upišu novoosnovani privatni Fakultet za poslovno pravo, a potom je kao ministar taj poziv razaslao svim direktorima gimnazija i drugih srednjih škola s nalogom da ga dostave svojim maturantima.

Bilo je logično da kao potpisnik tog poziva odmah pređe na novoosnovani fakultet gde ga njegovi studenti željno očekuju, ali ih je prof. Knežević već na prvom koraku izneverio pod izgovorom da se njegov predmet predaje tek na četvrtoj godini, pa da stoga ima još tri godine da o svemu tome dobro razmisli. Tako je ostao među dosadašnjim kolegama, od kojih, po njegovim rečima, bar polovina nije u stanju da položi predmet koji predaje.

Početkom 2001. kao novopečeni ministar Gašo Knežević je bio suočen sa sledećim izborom: da radni odnos s Pravnim fakultetom u Beogradu stavi u mirovanje i prima ministarsku platu ili da i dalje prima profesorsku platu, a da posao ministra obavlja volonterski. Kako se opredelio za drugu mogućnost, strah nas je da će još reći da iz svog džepa i na svoju štetu finansira svoje ministrovanje, dok zli jezici vele da na svom fakultetu prima čak i naknadu za prevoz gradskim saobraćajem, iako kao veliki i važan ministar ima na raspolaganju luksuzna kola sa vozačem.

Ostaje još da se pokaže koji su to studenti koji su tražili smanjenje školarine i čemu izlaženje u susret takvim zahtevima praktično vodi. Na Pravnom fakultetu u Beogradu dobar student, koji redovno daje sve ispite i blagovremeno upisuje godinu, može na vreme završiti ovaj fakultet, a da ne da ni jedan dinar.

Pa čak i ukoliko se desi da slabije prođe na prijemnom ispitu i prilikom upisa plati školarinu, već po blagovremenom završetku prve godine on postaje redovan student koji, ukoliko redovno daje sve ispite, ništa više ne plaća do kraja svog školovanja. Školarinu, dakle, plaćaju samo loši studenti, pa je posle velikog spoljnog pritiska, naročito iz Vlade Srbije, došlo do paradoksalnog ishoda da čak i oni studenti, kojima je trebalo 9-10 godina da stignu do treće godine i ispune tzv. uslov, kao redovni studenti upisuju četvrtu godinu. A kako su to najčešće i najgori studenti, lako se može doći na pomisao da u ovom slučaju najgori podržavaju najgore.

Pošto na Pravnom fakultetu u Beogradu školarine nisu ništa veće nego na srodnim fakultetima, a i do četiri puta manje od školarine na najskupljim fakultetima, svako će se upitati zašto se studenti bune samo na ovom fakultetu i zbog čega ih vlasti podjaruju i podržavaju. Izgleda zbog toga što je u dva maha 51 profesor ovog fakulteta zahtevao od Saveznog ustavnog suda ispitivanje ustavnosti najpre Uredbe Savezne vlade, a potom i Zakona o sramnoj saradnji s Haškim sudom. Imperija to nije zaboravila, pa se poslužila lošim studentima da profesorima prava uzvrati udarac.


vesti po rubrikama

^tema

17:15h

"Glas" istražuje: U kakvoj su vezi nezavisnost i članstvo u NATO

17:25h

Lični stav Koste Čavoškog: Gadljiv ministar

      


FastCounter by LinkExchange