[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 2. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bolesti koje napadaju više vas nego žene (2)

Posle prvih simptoma - kod lekara

Mnoge i najteže bolesti se leče ako se otkriju u ranoj fazi

Stres, neredovan život, dosta vremena provedenog u kafani, uz piće i masna jela, a uz to nedostatak kretanja i bavljenja sportom, su veliki neprijatelji zdravlja muškaraca. Prošle nedelje smo pričali o visokom pritisku i dijabetesu, a sada o još nekim bolestima koje više napadaju vas nego žene. Ali, sve se može sprečiti malim promenama životnih navika.

Rak debelog creva. Zajedno sa rektumom, debelo crevo oslobađa telo neželjenih materija. U većini slučajeva bolest počinje pojavom dobroćudnih polipa (izraslina u obliku prsta) u unutrašnjosti debelog creva. Ako ovi polipi počnu da se šire oni mogu prerasti u zloćudne tumore i da dovedu do blokade creva. Pravi razlozi javljanja ove bolesti nisu u potpunosti poznati, ali smatra se da se ona najčešće javlja kod muškaraca starijih od 50 godina i kod onih u čijim porodicama postoje takvi slučajevi. Problem se javlja i kod ljudi koji jedu masnu hranu, konzumiraju alkohol i puše.

Simptomi. Procenat potpunog izlečenja u poslednje vreme je sve veći, ali samo ukoliko su polipi ili tumori otkriveni u ranoj fazi. Umor, bol u trbuhu, krv u stolici, promena ritma pražnjenja creva, proliv i iznenadni gubitak težine su simptomi na koje treba odmah da reagujete i posetite lekara.

Rešenje. Rak debelog creva je opasna bolest i svaki muškarac u srednjim godinama trebalo u redovnim intervalima da ide na kontrolu kod lekara. Sam pregled je možda neprijatan, ali daje pozitivne rezultate i smanjuje stopu smrtnosti čak za 18 odsto. Prestanite da pušite, više se bavite fizičkim aktivnostima i pređite na zdraviju ishranu.

Rak prostate. Pored raka debelog creva, muškarci veoma često boluju i od raka prostate, male žlezde smeštene ispod bešike. Problemi počinju kada ćelije normalne prostate počnu da se prebrzo umnožavaju, što izaziva otok koji se može i proširiti. Većina muškaraca obolelih od ove bolesti starija je od 65 godina. Svaki trideseti oboleli umire. Stoga je veoma važno otkriti bolest na vreme.

Simptomi. Bol pri mokrenju ili pojava krvi u mokraći, kao i česta ukočenost donjeg dela leđa upozoravaju da se nešto dešava. Drugi znaci upozorenja mogu biti slabljenje libida, smanjena sposobnost postizanja erekcije i učestalo noćno mokrenje.

Rešenje. Kada zađete u kritične godine, treba češće odlaziti na analizu krvi, ultrazvuk i cistoskopiju, kao i na pregled bešike i mokraćnog kanala. Rano postavljanje dijagnoze je izuzetno važno. Potencijalne simptome nikako ne treba zanemarivati.

Bolesti koje se prenose seksualnim putem. Pomenimo samo one najčešće - genitalni herpes i hlamidiju.

Genitalni herpes. To je bolest koju izaziva Herpes simpleks 2. Kada ga jednom dobijete, nosićete ga ceo život. Prvo se u predelu genitalija jave bolni mehurići i često ih prati niz drugih simptoma poput povišene temperatura, bola u preponama i otečenih žlezda. Mada se mehurići postepeno osuše i posle 1-2 nedelje nestaju, oni se mogu ponovo javiti na istom mestu. Redovno posećujte urologa koji će vam prepisati terapiju za ubuduće.

Hlamidija. To je bakterijska infekcija genitalija, reproduktivnih organa, urinarnog trakta i očiju. To je najčešća infekcija koja se prenosi seksualnim putem i leči se antibakterijskom terapijom. U rizičnoj grupi su svi seksualno aktivni muškarci. Ponekad čak ni kondomi ne pružaju odgovarajuću zaštitu.

Simptomi. Ukoliko primetite da vam iz mokraćnog kanala izlazi sluzava tečnost ili osećate peckanje kada mokrite, ili su vam testisi otečeni i osetljivi na dodir, moguće je da imate hlamidiju. Simptomi mogu biti veoma blagi tako da muškarci često ne obraćaju pažnju na njih. Međutim, veoma je važno na vreme započeti lečenje antibioticima. Ukoliko se bolest ne leči, ona se sa mokraćnog kanala može proširiti na testise i izazvati sterilitet. Redovno posećujte urologa.

Nikad bez kondoma. Lista bolesti koje se prenose seksualnim putem je nažalost dugačka, a među njima ima i onih koje su smrtonosne. Stoga nije na odmet biti oprezan i stalno imati pri ruci kvalitetne kondome ili spermicide, ukoliko želite da uživate u seksu bez straha da rizikujete život.

Ž. D.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za ponedeljak

19:45h

Muškarci - Bolesti koje napadaju više vas nego žene (2)

20:00h

Muškarci - Vaš posao zavisi i od načina odevanja

 
     


FastCounter by LinkExchange