[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 2. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Lazović

Naši fudbaleri sve ređe pronalaze inostrane angažmane, precenjuju svoje kvalitete, a stranci ne kupuju "mačku u džaku"

Za solidnog Jugoslovena,
trojica sjajnih Nigerijaca!

Menadžeri "podmazuju" predsednike stranih klubova i trenere, naši igrači u Kini "kupovali" Kuperov test

Zlatno doba jugoslovenskog fudbala, barem kada su transferi naših igrača u najveće i najbogatije inostrane klubove u pitanju, prošlo je sa poslednjom decenijom 20. veka. O odlasku naših najboljih fudbalera iz domaće lige u jedan Real, Barselonu, Juventus, Milan sada možemo samo da sanjamo.

U poslednjih nekoliko godina među značajnije transfere mogu se ubrojiti tek odlazak Kežmana u PSV, odnosno Drulića u Saragosu. Sve ostalo se svelo uglavnom na rusko, kinesko, mađarsko tržište. Recesija koja je zahvatila celokupnu svetsku fudbalsku industriju otežala je ionako tešku situaciju.

Ko su najtraženiji jugoslovenski fudbaleri?
Lazović, Vidić i Mrđa po pet miliona evra!

Ko su trenutno najtraženiji i najvredniji jugoslovenski fudbaleri? Kada je jugoslovenska liga u pitanju?
-To su napadači Zvezde i Partizana, Mrđa i Lazović - objašnjava ovaj menadžer.-Mladi su, imaju sjajne predispozicije, mogu mnogo da napreduju. Njihova cena je u ovom trenutku oko pet miliona evra. Uz njih, zahvaljujući sjajnim partijama u Zvezdi, ali i reprezentaciji, probio se i defanzivac Nemanja Vidić. I njegova cena je oko pet miliona. Svi ostali su daleko iza.
Koliko bi vredeo Mrđa, da umesto 18, ima na primer, 26 godina?
-Barem deset puta manje!

Šta možemo očekivati u predstojećem zimskom prelaznom roku i narednog leta?
-Ni poslednje partije naših klubova u Evropi, ni znatno regularnije domaće prvenstvo nisu mnogo promenili kada je u pitanju interesovanje stranih klubova za naše igrače-smatra naš izvor, dobro upućen u sve aktuelne menadžerske poslove.-Nije problem samo kvalitet fudbalera, nego i činjenica da nas u Evropi doživljavaju kao strance, nismo članovi Evropske unije, teško se dobijaju boravišne i radne vize za fudbalere, a kamoli za njihove porodice. Na drugoj strani, Mađari na primer, već su potpisali predugovore sa engleskim klubovima pošto će od sledeće sezone biti ravnopravni sa ostalim igračima iz zapadne Evrope.

Dakle, Jugoslovenima je ponovo suđena Kina...
- Sve teže će se prodavati naši igrači i u Kini i pored sjajnog učinka i ugleda koji uživa Milorad Kosanović u toj zemlji.-Kineski klubovi su ojačali finansijski, nude više novca, ali zauzvrat traže kvalitet. I odlučuju se za dovođenje crnaca. Jedan solidan fudbaler iz Jugoslavije košta 100-150.000 evra, a za tu sumu mogu da dovedu trojicu mladih reprezentativaca Gane ili Nigerije ili jednog seniorskog sa 50 utakmica za državni tim.

Foto

Mrđa

Jugosloveni imaju još "minusa".
-Problem sa nama je i mentalitet. Igrači sa ovih prostora veruju da sve znaju o fudbalu pa ne žele da trče, da se bore. Posebna priča je što se precenjuju, što su razmaženi. Većina fudbalera u Jugoslaviji igra za 5-10.000 evra godišnje, a kada im neko ponudi transfer u inostranstvu ispod 50.000 evra ne žele ni da čuju, smeju se. Skoro svi misle da od prvog ugovora preko mogu da obezbede tri kolena. Uostalom, u italijanskoj Seriji B i C ima kvalitetnih igrača koliko i u našoj Prvoj ligi.

Često se može čuti "skaut tog i tog kluba posmatrao tog i tog fudbalera". Koliko uopšte menadžeri, skauti i predstavnici klubova iz inostranstva dolaze da posmatraju mečeve našeg šampionata?
- Dolaze češće nego poslednjih godina što dovoljno govori o poboljšanoj regularnosti lige. Zapadnjaci, Italijani i Englezi, posećuju samo derbije, ostali dolaze i na druge utakmice ili šalju skaute. Na primer, holandski Vitese ima na platnom spisku čak četiri "špijuna" koji krstare Evropom u potrazi za talentima. Ranijih sezona menadžera je bilo znatno manje jer nisu hteli da gledaju nameštene mečeve, mogli su putem Interneta unapred da znaju rezultate…

Foto

Vidić

Što mlađi fudbaler to bolji.
- Snimanje i praćenje igrača počinje kada napuni 14 godina. Pošto ne može da potpisuje profesionalni ugovor dok ne postane punoletan, pristupa se ugovoru o stipendiranju, koji su sada mnogo jači, pa nema više preotimanja igrača.

Priča se i da se mnogi menadžeri, pa i naši, služe podmićivanjem, "podmazivanjem" čelnika ili trenera inostranih klubova kako bi ovi insistirali na dovođenju baš "njihovog fudbalera".
- Naravno da ima toga, ali to nije "jugoslovenska škola", to se odavno primenjuje u Evropi. Takve pojave nema samo u Kini, ali su u ovoj zemlji naši fudbaleri plaćali ispod žita kako bi preko veze položili neophodan Kuperov test. Međutim, i Kuper je sada ukinut pa Jugosloveni imaju problem manje u Kini.

V. Vukmirović

 

Stranci ne veruju u listu strelaca

Koliko je važno što igrač igra u šampionskom timu, što je možda prvi strelac lige, što ima reprezentativne nastupe ?
- Stranci, pogotovo oni ozbiljni, ne gledaju statistiku i ne kupuju mačku u džaku. Oni po tri-četiri, pa i više puta snimaju nekog fudbalera pre nego što se odluče za realizaciju transfera. Uostalom, o tome najbolje govori podatak da se nijedan najbolji strelac jugoslovenske lige poslednjih godina nije prodao u neki prvoligaški klub. Redom: Budimirović, Bogić Popović, Divić, Osmanović...

Pazi se prevaranata…

Vekić, Stojić, Stojadinović...

Većina jugoslovenskih menadžera uglavnom živi u inostranstvu, a sve više se posvećuje realizaciji transfera stranih, a sve manje domaćih fudbalera. Najuspešniji u dosadašnjem radu bili su Vekić, Stojadinović, Stojić, Furtula...

Koliko je važna funkcija menadžera najbolje pokazuje podatak iz Engleske gde samo osmorica igrača iz Premijer lige sami zastupaju svoje interese. Tamo menadžer nije zadužen samo za pronalazak novog kluba, nego obavlja i sve advokatske usluge...
- Odnos menadžer-igrač mora biti korektan, pošten i iskren. U suprotnom dešavaće se situacije poput one kada je jedan naš fudbaler potpisao u švajcarskoj godišnji ugovor na 120.000 evra (mesečno 10.000 evra). Međutim, već prvog meseca dobio je samo 5.500 evra pošto mu menadžer nije rekao da porez od 45 odsto nije uračunat...

Ukinuta kaucija od 200.000 "švajcaraca"

U Švajcarskoj porez 45 odsto

Novi poreski zakon je više nego povoljan po sportiste. Porez bi prema tom planu trebalo da iznosi samo deset, a nigde u Evropi on nije ispod 20 odsto. U Švajcarskoj, na primer, igrači od ugovora izdavajaju za državu čak 45 odsto, slično je i u Engleskoj.

Kada je FIFA uvela propis po kojem su ugovori validni samo ako su obavljeni preko menadžera sa licencom svetske "kuće fudbala", postojala je i klauzula po kojoj je svaki menadžer dužan da položi kauciju od 200.000 švajcarskih franaka. Ova odredba je ukinuta pa je sada za licencu dovoljno izdvojiti oko 1.500 evra koliko koštaju testovi. Dve trećine testa stiže iz FIFA, prevodi se i dostavlja kandidatima, dok je jedna trećina vezana za pravila matičnog saveza.

Poplava menadžera

Menadžerima 7% od plate fudbalera

U svim ugovorima FIFA i UEFA stoji da menadžeru koji završi posao igrač mora da plati sedam odsto od mesečne plate, dok premije ne ulaze u "deobnu masu". Što je ugovor veći, smanjuje se suma koju dobija menadžer.

Prema poslednjim podacima FIFA, Jugoslavija je po broju registrovanih menadžera na šestom mestu u Evropi iza Španije, Italije, Francuske, Nemačke i neprikosnovene Engleske (oko 200). Pored 33 menadžera koji imaju jugoslovenske licence, postoje i Jugosloveni koji rade sa španskim, grčkim, francuskim papirima.

Stanojeviću u Mađarskoj 30.000 evra po sezoni

Jedan od fudbalera koji je shvatio stanje na fudbalskom tržištu prilikom odlaska u pečalbu je i bivši prvotimac Partizana i OFK Beograda Aleksandar Stanojević. Iako ima u nogama 150 prvoligaških utakmica igra u Mađarskoj za oko 30.000 evra godišnje.

 


vesti po rubrikama

^sport

16:00h

Koliko vrede naši najbolji fudbaleri?

16:15h

Danas žreb za polufinale Kupa Jugoslavije u fudbalu

16:25h

Leo Lerinc blista u švajcarskom Sent Galenu

16:40h

Zašto je Miroslav Vukašinović napustio redove Čukaričkog

16:50h

Prvoligaš sa Banjice sebi priuštio još jednu blamažu

17:00h

Rebrača sve češće na klupi

23:05h

Crveno-bele odbojkašice u finalu Kupa Jugoslavije pobedile Jedinstvo 3:2

23:15h

U meču za Svetsku titlu VBN Zoran Manojlović nokautirao Brazilca Marselina Novaeša

23:30h

Finale Devis kupa: Rusi proslavili titulu s Jeljcinom

      


FastCounter by LinkExchange