[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 2. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Koalicija "Za promjene" odlučila se za bojkot predsedničkih izbora u Crnoj Gori

Vujanović predsednik
i ako izbori ne uspeju

Bojović: Prvi krug propada. Danilović: SNS ne treba da snosi odgovornost za uspeh ili neuspeh bojkota

BEOGRAD - Ostalo je još dvadeset dana do predsedničkih izbora u Crnoj Gori. Ovog puta, sasvim neočekivano, u trci za predsedničku fotelju neće učestvovati predstavnik Koalicije "Za promjene". Naime, najjača opoziciona stranka SNP odlučila se za bojkot predsedničkih izbora.

Prema mišljenju kandidata DPS Filipa Vujanovića, odluka SNP pokazuje njihovu političku nemoć i spoznaju da bi bili samo veliki gubitnici.
- Umesto da priznaju poraz posle izbora, oni ga priznaju pre nego što su izbori počeli i time pokazuju da ne odgovaraju izazovu izbora. Sada nema Mila Đukanovića, a oni bojkotom pokazuju da ne mogu da pariraju listi "Za evropsku Crnu Goru" - rekao je Vujanović.

Strah od gubitka

Odluku SNP da bojkotuje izbore, Bojović je pojasnio time da Predrag Bulatović, lider te stranke, nije hteo da rizikuje jer bi, prema rečima Bojovića, "izgubio i to bi bio kraj njegove političke karijere. "

Vraćaju se u parlament

Poslanici Koalicije "Za promjene" uskoro će se vratiti u crnogorski parlament. Prema najavi poslanika Predraga Popovića iz NS i Gorana Danilovića iz SNS, poslanici Koalicije će prisustvovati sednici na kojoj će se raspravljati o usvajanju ustavne povelje ili o izboru nove crnogorske vlade.

On očekuje da će birači biti "iznad" odluke opozicionih lidera i da će masovno izaći na izbore. Ali sa Vujanovićevim mišljenjem ne slaže se politički analitičar Rade Bojović i predviđa da će prvi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori propasti.
- Da bi izbori uspeli, potrebno je da glasa oko 230 hiljada birača. Na parlamentarnim izborima Đukanovićeva koalicija dobila je oko 170 hiljada glasova, ali pošto se ovog puta glasa za stranačku ličnost, Vujanović treba da bude zadovoljan ako dobije oko sto hiljada glasova. Znači, prvi krug neće uspeti - obrazlaže Bojović.

Međutim, on podseća da u Crnoj Gori postoji jedan fenomen, koji bi, prema njegovim rečima, mogao da posluži za Ginisovu knjigu rekorda.
- Vujanović je sada v.d. predsednika Republike, tako da ako i prvi krug izbora propadne, Vujanović opet ostaje predsednik - naveo je je Bojović.

U NS, jednoj od članica Koalicije "Za promjene", još nisu odlučili na koji će način bojkotovati izbore.
- Kao stranka nećemo imati svog kandidata, niti ćemo podržati bilo kog kandidata - izjavio je Predrag Popović, potpredsednik NS.

On kaže da će takav stav potvrditi na sednici Predsedništva stranke. Ni SNS, kako kaže, istaknuti funkcioner te stranke Goran Danilović, "neće davati kvorum predsedničkom kandidatu Đukanovićeve stranke".
- Prema ranijem dogovoru, SNP je u ime Koalicije "Za promjene" trebalo da predloži predsedničkog kandidata, koga bi podržale ostale dve članice te Koalicije. Pošto je SNP odlučio da bojkotuje izbore, članstvo i simpatizeri SNS nemaju kome dati svoj glas - navodi Danilović.

On smatra da SNS ne treba da snosi krivicu niti odgovornost za uspeh ili neuspeh "bojkota" , te da odgovore treba tražiti u SNP.

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Sanda Rašković-Ivić poručila: Za izbeglice važno da izbori uspeju

17:30h

"Koha ditore" najavljuje: Prva optužnica protiv Albanca do Nove Godine

17:35h

U ponoć ističe rok za učešće na predsedničkim izborima u Crnoj Gori

17:45h

Buduća skupština zajednice Srbije i Crne Gore biće racionalnija od postojeće

17:55h

Batić za izmenu Ustavnog zakona: Parlament da bira predsednika

18:05h

Sporazum o saradnji DSS i Zajednice Srba Hrvatske i BiH

18:20h

Pelević pozvao građane da izađu na izbore

18:30h

Zbog čitanja transkripta na suđenju prijave protiv Đinđića i Savića

18:40h

Koalicija "Za promjene" odlučila se za bojkot predsedničkih izbora u Crnoj Gori

18:50h

I Crna Gora menja Zakon o izboru predsednika Republike

19:00h

Šoć: Ništa od ujedinjenja sa SNS-om

19:15h

"Glas" saznaje: Novi ministri u Vladi Srbije

      


FastCounter by LinkExchange