[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 2. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Skupštinu Srbije stigao zakon o zaštiti životne sredine

Kazne za "trovače" i
preko 300.000 dinara

Posle procene štete zagađivač bi trebalo još da plati sanaciju i vrati zagađenu sredinu u prethodno stanje. Odgovaraće i ministar ako ne naplati kaznu

BEOGRAD - Na narednoj sednici Skupštine Srbije zakazanoj za 3. decembar, osim završnog računa budžeta za prošlu i ovu godinu i nacrta budžeta za 2003. godinu, naći će se i zakon o sistemu zaštite životne sredine. Ovaj zakon koji je predložila Vlada Srbije, urediće upravljanje prirodnim resursima, ali i zaštitu životne sredine prevencijom, smanjenjem i kontrolom svih oblika zagađenja.

- Uvodi se princip "zagađivač plaća" i to ne u smislu da zagađivač samo plati kazne koje su drastično povećane, već da posle procene štete plati sanaciju i vrati zagađenu sredinu u prethodno stanje, što je neuporedivo skuplje nego bilo koja kazna - izjavio je za "Glas" Srđa Popović, član skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine.

Kazne, koje su se, inače, kretale od 3.000 do 20.000 dinara, sada su desetostruko veće i iznose od 20.000 do 300.000 dinara, odnosno 5.000 evra. Ni takve kazne često ne dostižu ni polovinu sume koju će zagađivač morati da plati da bi sanirao ono čemu je naudio.

Ekološki znak

Zakon o zaštiti životne sredine uvešće zaštićeni znak za zdravu hranu, tako da ovom etiketom neće moći da se kiti makar koji proizvod. U zakonu je precizno navedeno koji proizvodi će taj znak moći da dobiju. Međutim, iako će se naknadno verovatno uvesti neke od stimulativnih mera, može se očekivati da proizvod s ekološkim znakom bude duplo skuplji nego njegov industrijski rođak.

Osim toga, zakon podrazumeva i odgovornost državnih funkcionera, pa i samog ministra ako kaznu ne naplati, ne izađe na teren, ne sačini adekvatan izveštaj, ne zatvori objekat zagađivača ili u roku od 60 dana o problemu ne obavesti javnost.
- Ne očekujemo da naša zemlja odmah dostigne evropski ekološki standard. Ipak, zagađivači će odsad morati da vode računa šta rade i da sastave ekološki plan. Tako očekujemo da za sedam do osam godina postignemo evropski nivo u pogledu zaštite i očuvanja životne sredine, a najkasnije do 2010. godine, kad se nadamo da ćemo postati članovi Evropske unije - rekao je Popović.

On je napomenuo da zakon predviđa decentralizaciju nadležnosti u ovoj oblasti, pa će tako opštine moći da imaju inspektore i ekološki fond.
- Prvi put će kriterijum za dodelu novca iz budžeta opštinama biti i taj što je tamo ugrožena životna sredina, ili je ta opština pretrpela posledice NATO bombardovanja. Takvih gradova će biti desetak, to će, recimo, biti Pančevo i Bor i oni će dobiti više novca za sanacije - rekao je Popović.

Dosad je, inače, u oblasti ekologije bilo brojnih propisa i sektorski su podeljena ovlašćenja u različitim državnim organima, javnim službama i preduzećima, ali nije bilo jedinstvenog zakona koji bi sve to obuhvatio. Nije bio koordinisan rad svih službi koje su na različitim nivoima vlasti, pa ni planova, a zakoni i propisi nisu imali jedinstveno postavljene ciljeve i odnos prema korišćenju prirodnih vrednosti i zaštiti životne sredine.

M. Bjelovuk


vesti po rubrikama

^društvo

16:32h

Psiholog Lukrecija Vranješević tvrdi: Svaka treća žena u Srbiji trpi nasilje

16:41h

Sindikat radnika EPS-a najavljuje generalni štrajk za deset dana

16:54h

U Skupštinu Srbije stigao zakon o zaštiti životne sredine

17:08h

Obeležen Svetski dan borbe protiv side

      


FastCounter by LinkExchange