[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 2. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Psiholog Lukrecija Vranješević tvrdi

Svaka treća žena u
Srbiji trpi nasilje

Zlostavljano je i svako dete koje živi u porodici u kojoj ima nasilja

BEOGRAD - Prema podacima Viktimološkog društva svaka treća žena u Srbiji trpi porodično nasilje, a svaka sedma prijavljuje nasilje MUP-u. Žene najčešće nisu zadovoljne reakcijom policije, još manje su zadovoljne reakcijom centara za socijalni rad kojima se najređe i obraćaju zbog problema nasilja. U taj procenat nije ubrojano ono što se najčešće ne računa kao nasilje: psihološko i ekonomsko ucenjivanje, ponižavanje, držanje žene u materijalnoj zavisnosti "sedi u kući i čuvaj decu".

O tome koliki je broj, odnosno procenat, dece koja su žrtve svoje porodice i trpe fizičko ili seksualno maltretiranje, nema podataka, ali je izvesno da ih nije manje od broja žena koje "priznaju" da trpe nasilje.
- Žena koja nam se obrati zbog nasilja u porodici očekuje i da nešto konkretno uradimo, ali nama su ruke vezane pre svega zato što milicija slabo sarađuje. Dešava se da na poziv žene policajac dođe na uviđaj i kaže "ako je dobila batine i zaslužila je", ili "pa šta, i ja tučem svoju ženu". Ili muž "objasni" da ga je žena iznervirala pa je zato udario, a policajac ženi, koja je sva u modricama, kaže "pa dobro, nemoj više da ga nerviraš"! Ako policajac i sarađuje, on će da prijavi slučaj i na tome ostane. Žena nema nikakvu zakonsku zaštitu - tvrdi Lukrecija Vranješević, psiholog u nevladinoj organizaciji Autonomni ženski centar.

Halo, mama me bije

- U zapadnim zemljama, koje prozivamo kao dekadentne, dete može samo da pozove centar za socijalni rad i da prijavi da ga mama ili tata tuku. Ako se utvrdi da tu nešto postoji, roditelji se obavezuju da idu na terapije, a preti im se i oduzimanjem prava na roditeljstvo. Ako hoćemo da sprečimo nasilje u porodici moramo da obratimo pažnju šta se oko nas dešava, kada je dete u pitanju imamo pravo da se mešamo. Deca nisu odgovornost i briga samo roditelja nego celog društva - kaže Lukrecija Vranješević.

Kada se govori o zlostavljanju dece najčešće se misli na decu koju tuku i zlostavljaju roditelji, ali zlostavljano je svako dete koje živi u porodici u kojoj ima nasilja, nastavlja Vranješevićka. Kada muž dolazi kući pijan, dok žena od njega dobija batine deca, šćućurena u krevetu, čekaju da prođe vrištanje i preživljavaju strah za svoju bezbednost i za bezbednost svoje majke, jer deca znaju da u nasilnom ocu nemaju nikakav oslonac. Zato, ako majci preti opasnost, deca se osećaju jednako ugroženo.

Takođe, ne može se govoriti o tome da nam se dešava eksplozija nasilja nad decom, već je reč o pojavi koja je odavno pratilac našeg društva, ali se o tome ćutalo.
- Pre 30-40 godina na upozorenje lekara koji su obavljali sistematske preglede da ima fizički zlostavljane dece, reakcija tadašnjeg Ministarstvo zdravlja bila je da tako nešto ne postoji. U poslednje vreme, od kada postoje ženske grupe i nevladine organizacije, priznaje se postojanje nasilja, mediji su otvoreniji za ovaj problem - tvrdi Vranješevićka.

Povučenost, preplašenost, dete koje se slabo koncentriše simptomi su po kojima se može pretpostaviti da dete trpi zlostavljanje, ali se isti simptomi pojavljuju i u drugim situacijama i teško je biti potpuno siguran. Naravno, ukoliko ne "svedoče" modrice.

- Od dece je gotovo nemoguće saznati da li trpe neko nasilje, zato što ona o tome nikada ne govore, jer se plaše. Kada su žrtve nasilja, deca uvek imaju osećanje krivice da su ona prouzrokovala takvo ponašanje, i mnogo su spremnija da okrive sebe nego druge. Nasilnik zastrašuje dete da će mu, ako kaže da je zlostavljano, umreti mama ili preti drugim stvarima, tako da zlostavljanje, naročito seksualno, ostaje tajna za ceo život - kaže Vranješevićka.

Prema njenim rečima, da bi se stalo na put nasilju u porodici potrebno je školama i centrima za socijalni rad dati široka ovlašćenja da, kada prepoznaju ili posumnjaju da je neko dete zlostavljano, odmah reaguju.

S. Majdak


vesti po rubrikama

^društvo

16:32h

Psiholog Lukrecija Vranješević tvrdi: Svaka treća žena u Srbiji trpi nasilje

16:41h

Sindikat radnika EPS-a najavljuje generalni štrajk za deset dana

16:54h

U Skupštinu Srbije stigao zakon o zaštiti životne sredine

17:08h

Obeležen Svetski dan borbe protiv side

      


FastCounter by LinkExchange