[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 1. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dejan Dukovski o našoj i evropskoj priči i novom životu na relaciji Hamburg - Skoplje

Ovde smo još na infuziji

Dok se svi prave ludi i peru ruke od toga ko se i zašto klao deset godina, ovde neće biti oproštaja

Premijeri drame Milene Marković "Šine", u režiji Slobodana Unkovskog, prisustvovao je i Dejan Dukovski ("Bure baruta", "Mamu mu ko je prvi počeo", "Balkan nije mrtav"...), makedonski dramski pisac koji se u Evropi etablirao s pričom o balkanskim strastima i Balkanu.

Šta mislite o predstavi i da li je ova priča slična "Buretu baruta"?
- Ne nalazim sličnosti sa "Buretom", ali Milenin rukopis cenim. Sećam se da sam pre godinu i po, zajedno sa Slobodanom Šnajderom, navijao da u Beču, na konkursu za najbolji tekst sa prostora bivše Jugoslavije, nagradu dobiju baš njeni "Paviljoni". Njen novi tekst značajan je zbog teme kojom se bavi, a to je oproštaj, što ovde nekako najteže ide.

Šta je, po vama, tome razlog?
- Ovih godina obilazio sam razne seminare u inostranstvu, na kojima su se okupljali umetnici iz bivše Jugoslavije. Šnajder je izjavio da smo "diplomate nesreće", što je bila prava definicija, jer tim skupovima ništa značajno nismo pomerili. Sve dok ovde ne progovorimo, nego se pravimo ludi i peremo ruke od toga ko se i zašto klao deset godina, ili, ko je klao u naše ime, i dalje ćemo živeti na infuziji.

Da li ste razmišljali i o tom kontekstu predstave, koji se bavi ženom na Balkanu?
- Imam prijateljicu Anu koja radi u Parizu kao glumica. Ona kaže - kad se ovde dobro obučem i izgledam privlačno, odmah me tretiraju kao damu. A kad to isto uradim u Jugoslaviji, delujem kao kurva. Nisu, međutim, ovde samo žene zlostavljane. Zlostavljani su i daroviti od nedarovitih, pametni od bezveznih, dobronamerni od zlih, zlostavljana su deca, stari, homoseksualci... Daleko od toga da i na Zapadu ne prebijaju decu i žene, ali su kazne daleko rigoroznije i drugačije se tretiraju u zakonu.

Kako izgleda vaš novi život na relaciji Hamburg - Skoplje?
- Radim u pozorištu, i to mi je dovoljan izazov. Trenutno pišem mjuzikl, a Džozef Johanson radi muziku. On je umetnik koji u teatar može da uđe kao Tom Vejts. Imam bebu, kćerku Mariju, i ženu Hanu, koja je scenograf. Na Akademiji u Skoplju više ne radim, dobio sam otkaz. Uskoro ću jedan semestar predavati na Akademiji u Rimu, što me raduje. Moj profesor Goran Stefanovski predaje čak na tri univerziteta u inostranstvu, u Nemačkoj, Engleskoj i Finskoj. Valjda su mi u Skoplju zato i dali otkaz, hteo sam malo više da putujem.

Radmila Radosavljević


vesti po rubrikama

^kultura

16:14h

Dejan Dukovski o našoj i evropskoj priči i novom životu na relaciji Hamburg - Skoplje

16:20h

Završen Međunarodni filmski festival "Pogled u svet"

16:28h

Festival podvodnog filma od 6. do 9. decembra

16:35h

Kraj "Enter mjuzik festa"

16:41h

Završno veče "Nišvila" u Sofiji

      


FastCounter by LinkExchange