[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 1. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vojvodina u Srbiji ili Vojvodina i Srbija (6)

Srbija ima dovoljno hrane

Šumadija i jug Srbije "pokrivaju" potrebe cele republike

Da pojasnimo: akumulacija koja se stvara u industriji ostaje industriji, poljoprivreda nema akumulaciju kao rezultat nejedinstvenog tržišta Jugoslavije. Jedinstveno tržište formira cene kao odnos raspodele između privrednih organizacija na osnovu delovanja cene proizvodnje. zato vojvodina nije bila sposobna da ostvari minimum akumulacije i obezbedi svoj privredni razvoj.

Poljoprivredna proizvodnja uvođenjem novih tehnologija postaje skuplja što je iskustvo Evrope. Ukoliko se poljoprivreda drži na niskom tehnološkomnivou, njena proizvodnja je jeftina ali tada se javlja odliv njene radne snage u industriju i uslužne delatnosti gde je cena rada veća. Ali zato prerađivači sa razvijenom tehnologijom ostvaruju ekstraprofit.
Ovakvo stanje izazvalo je nezadovoljstvo u Vojvodini ali krivica je bacana na politiku Srbije i ona je bila kriva za sve.

Novi položaj

Vojvodina je od 1944. godine postala pokrajina neodređenog položaja u Srbiji, da bi posle 1974. godine bila sasvim izdvojena iz Republike kao kosmopolitska oblast.

Novi položaj Vojvodine sada je uslovljen Omnibus zakonom 2002. godine koji pored svega nema trajan karakter jer istorijski federalizam u Srbiji nikad nije psotojao, ali će trajati dovoljno duo da Srbija pretrpi štetu kao država. isti zakon sa predloženim osnovnim zakonom Vojvodine ne samo da je prekršio ustav Srbije nego je Ustav izigran.

Omnibus zakon legalizuje anarhiju. Ipak njegovo donošenje je privremen uspeh autonomaša a njegovo usvajanje ne znači da su liberalne i demokratske snage Vojvodine izgubile bitku protiv separatizma.

Svima je jasno da ustupanje dela suverenieta republike pokrajini ne odgovara nikom, a najamnje vojvođanskom srpstvu. psoebne finansije narušavaju razvoj zemlje i uslovljava stalnu krizu u odnosima Novi Sad - beograd. Srbija je industrijalizovana zemlja koja ima dovoljno jeftine hrane, dok je u Vojvodini hrana skuplja ne zato što je nema dovoljno nego što je proizvodnja skupa.

Primer Vojvodine deluje zbunjujuće na druge delove Srbije a najavljena decentralizacija povećava zabunu. Niko ne zna zašta autonomija služi, koja joj je svrha i kome treba u Šumadiji.

Omnibus zakon donela je Narodna skupština Republike Srbije a zarad političke kombinatorike, odnosno trgovine određenih partija sa autonomašima. Oni politički krugovi iz Beograda kojima je potrebna podrška autonomaša očigledno nisu shvatili da je autonomna paradržava Vojvodina ključna barijera stabilnsoti Srbije kao države. da je Srbija stabilna njena moć bi porasla i postala bi ponovo privlačna za neke bivše jugoslovenske republike a to velike sile ne žele. Jaka Srbija je prepreka ekspanzionizmu Nemaca i njihovih satelita Hrvata i Mađara.

Zato je Nemačkoj, SAD i Britaniji potrebna Vojvodina bez srpskog nacionalnog obeležja. U cilju predstavljanja Vojvodine bez nacionalnog obeležja služe se datumima iz perioda kaundka vladavine. Koriste "istorijske" datume iz doba carice Marije Terezije vezane za njene odluke a ne za događaje vezane za srpski narod. Računaju da je uspomena na caricu dovoljna da se stvori tradicija specifična za Vojvodinu. Ustvari ovi datumi su osnova za obmanu.

Obeležavanje Kaundka simbola kroz "praznike" pokazuje da velikomađarski nacionalizam i revizionizam kroz autonomaško/separatističke partije rije kao krtica. Ovde se radi o mistifikaciji datuma jednog vremena, carice i teorije tla.

Odbrana srpstva

Glavna brana autonomaštvu i separatizmu u Vojvodini je Srpski narodni pokret"Svetozar Miletić", čiji program predviđa Srbiju podeljenu na 14 prirodno, geografsko, ekonomski, istorijsko socioloških određenih oblasti bez državnih atributa, sa jakom lokalnom samoupravom po evropskim modelima, a ne da bude federacija okruga, pokrajina i gradova na osnovama zavičajnosti, konfesionalnosti ili etničkoj pripadnosti.

SNP/SM odbacuje ideologiju koja je uticala da razne stranke i pokreti šeprtljaju u okvirima duhovnog nasleđa preživelog SKJ koji je uticao da se politički život u pokrajini pretvori u samoobmanu, propagandu i laž.

Zato SNP/SM polazi od ideje da je otadžbina iznad političkog i da političko mora služiti otadžbinskom. Zalaže se za negovanje i odbranu srpskog nacionalnog identiteta, osnovna načela narodnog života, jačanje porodice, crkve, reformu školstva i odbacuje šovinizam.

Piše: Jovan Pejin
Sutra: Podela na tri oblasti


vesti po rubrikama

^feljton

15:32h

Priroda kao vođa (41)

15:55h

Vojvodina u Srbiji ili Vojvodina i Srbija (6)

      


FastCounter by LinkExchange