[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Istraga o terorističkom napadu na hotel u kenijskom gradu Mombasi

Bombaši bili na poternici FBI

Za hvatanje jednog od samoubica bila raspisana nagrada od 25 miliona dolara

TEL AVIV, JOHANESBURG, KANBERA (Tanjug) - Izraelski vojni radio identifikovao je Abdulaha Ahmeda Abdulaha, rodom iz Egipta, i Fajeda Ali Sajama, muslimana iz Kenije, kao dvojicu od trojice samoubica-bombaša koji su prekjuče izazvali snažnu eksploziju automobila-bombe u hotelu "Raj", kraj Mombase, u kojoj je poginulo 16 ljudi, od toga troje Izraelaca. Treći samoubica još nije identifikovan.

Australija bila upozorena

Australija je dve nedelje pre napada u Mombasi imala podatke da će se napad dogoditi, zbog čega je savetovala svojim državljanima da ne putuju u taj grad, potvrdila je vlada u Kanberi. Preporuka Australijancima od 12. novembra da ne putuju u Mombasu, ili da je napuste ako se osećaju nesigurno, "zasnovana je na obaveštajnim informacijama na osnovu kojih je donet zaključak da bi mogli da budu izvedeni teroristički napadi na interese zapadnih zemalja" u Keniji, izjavio je šef diplomatije Aleksandar Dauner. Kanbera, međutim, tada nije dobila podatke o mestu, vremenu ili načinu na koji bi napadi bili izvedeni, mada je ukazano da bi napadi mogli da se dogode u Najrobiju i Mombasi.

Ime Abdulaha Ahmeda Abdulaha je, kako se ispostavilo, dobro poznato ekspertima za terorizam i američkim vlastima. Abdulah, poznat pod nadimkom Saleh, navodno je lider ćelija Al Kaide u istočnoj Africi i član rukovodstva ove mreže. On je optužen za direktnu ulogu u zaveri za bombaške napade na američke ambasade 1998. u Keniji i susednoj Tanzaniji i nalazi se na poternici američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Za njegovo hvatanje predviđena je nagrada od 25 miliona dolara. Drugi čovek identifikovan kao napadač i žrtva jučerašnje eksplozije, Fajed Ali Sajam, asocira na Fahida Muhameda Ali Msalama, koji se služio sa nekoliko imena, pa i sa imenom Fahid Ali Salem. Msalam (26) je Kenijac i bio je jedan od optuženih za direktnu umešanost u bombaške napade na američke ambasade u Dar es Salamu i Najrobiju 1998. On se takođe nalazi na poternici FBI.

Odgovornost za teroristički napad na hotel i istovremeni pokušaj obaranja izraelskog civilnog aviona, takođe u Mombasi, u kojem se nalazio 271 putnik i član posade, preuzela je, inače, dosad nepoznata "Palestinska armija". U saopštenju organizacije, objavljenom u Bejrutu, kaže se da su ove akcije izvedene u cilju obeležavanja 55. godišnjice podele Palestine, odnosno stvaranja Izraela. S druge strane, nezvanično se tvrdi da simultani napadi imaju sva obeležja akcije Al Kaide, mada se ne isključuje ni mogućnost da su one izvedene u dosluhu sa Hezbolahom, radikalnom palestinskom organizacijom.


vesti po rubrikama

^svet

17:08h

Istraga o terorističkom napadu na hotel u kenijskom gradu Mombasi

17:16h

Britanska štampa o zbivanjima u Keniji: Na korak od sukoba civilizacija

17:24h

Sumnje u uspeh misije UN u Iraku

17:30h

Jerusalim: Arijel Šaron ponovo je izabran

17:38h

Posle tri dana nemira u Antverpenu ostala venika tenzija

 FastCounter by LinkExchange