[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 30. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rezultati CeSidovog istraživanja pokazuju

Mladi nisu krivi za neuspeh izbora

BEOGRAD - Prema istraživanju stručnjaka CeSida, omladina između 18 i 30 godina starosti nije najveći uzrok za neuspeh prošlih predsedničkih izbora u Srbiji, rečeno je juče na konferenciji za novinare u Medija centru.

- Za razliku od drugih starosnih grupa, ovaj deo populacije je istrajan u svom političkom aktivizmu, odnosno pasivnosti. Broj mladih koji glasa ili ne glasa je konstantan - rekao je Đorđe Vuković, koordinator projekta, dodajući da je istraživanje sprovedeno među 600 ispitanika od 18 do 30 godina starosti.

Najčešći razlog za njihov neizlazak na izbore je udaljenost od biračkog mesta, jer najveći broj mladih studira van svojih rodnih mesta i odlazak na glasanje bi za njih bio trošak.

Najpozitivniji odnos prema izborima imaju penzioneri, ali i privatnici, tj. novi kapitalisti, koji žele da utiču na to ko će vladati, dok su najnezainteresovaniji nezaposleni, poljoprivrednici i zaposleni u privatnom sektoru, a u sredini su studenti i domaćice.

Glasovi za eksperte

- Kada smo ispitanike pitali da li bi umesto političara u vladi trebalo da budu eksperti, koji bi upravljali državom, 59 odsto je odgovorilo pozitivno, sa ovim stavom se nije slagalo samo 12 odsto anketiranih, dok je 29 odsto bilo neutralno - rekao je Mihajlović.

Prema podacima ankete koja je obuhvatila 1.800 punoletnih građana, iz 92 opštine u Srbiji, najčešći razlozi za neizlazak na izbore su loš materijalni položaj i nezainteresovanost zbog neinformisanosti. Na neizlazak utiče i nezadovoljstvo predloženim kandidatima, ali i objektivni razlozi, poput nedostupnost biračkom mestu onih koji žive i rade van svojih rodnih mesta i bolest, odnosno nepokretnost. Većina građana Srbije smatra da su izbori jedno od najvažnijih građanskih prava, ali prema političarima imaju negativan odnos i smatraju da je aktuelna politička scena u Srbiji "veliko zamajavanje".

- Anketa je pokazala je i da 60 odsto građana Srbije svoj standard opisuje kao dobar ili podnošljiv, a većina smatra da treba birati kandidate, a ne stranke. Oko 86 odsto ispitanika ima negativan stav o političarima, a taj trend se nastavlja - napomenuo je Mihajlović i dodao da bi one stranke koje nisu uzele aktivno učešće u izborima mogle da obezbede svojim "pravim" pozivom 400 do 500.000 izlazaka građana koji bi omogućili da izbori uspeju.

L. Čolić


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Rezultati CeSidovog istraživanja pokazuju: Mladi nisu krivi za neuspeh izbora

17:25h

Sinoć zasedalo Predsedništvo DOS-a

17:35h

Predizborni skup SRS-a u Kosovskoj Mitrovici

17:40h

Džon Hartman o prijemu naše zemlje u "Partnerstvo"

17:50h

Prema istraživanju Stratedžik marketinga: Koštunica ubedljivo vodi

18:00h

Pelević: DOS marginalizuje izbore

18:05h

"Glas" saznaje: Član Sinoda SPC obišao haške zatvorenike

18:15h

Nebojša Čović najavio za sledeću godinu: Povratak raseljenih

18:25h

Ustavna povelja mora biti usvojena u sva tri parlamenta

18:30h

Svilanović o ilegalnoj trgovini oružjem

18:40h

Stranke o predlogu da Svetozar Marović bude predsednik državne zajednice

23:35h

Koštunica još bez podrške DOS-a

      


FastCounter by LinkExchange