[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 26. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radnici generalne direkcije JP "Srbijašume" nezadovoljni odlukama rukovodstva, kažu

Kako su se izdvojile "Vojvodinašume"

Radnici bili protiv, direktor ih podržao a u Skupštini glasao za

Grupa zaposlenih u generalnoj direkciji JP "Srbijašume" obratila nam se, pokušavajući da skrene pažnju na svoje probleme, jer u okviru preduzeća to nisu uspeli. Prema njihovim rečima, postavljanjem Vojislava Jankovića na mesto v.d. direktora, stanje je postalo još gore.

- Smenu prethodnog direktora Milana Rodića tražili smo, jer su pare iz preduzeća išle na finansiranje JUL-a. Ispalo je da je sad još gore, jer nam tada niko nije pretio otkazima, nije se pričalo o raspadu preduzeća i svi smo radili. U novembru 2000. godine dolazi Vojislav Janković, sa parolama da "će sačuvati preduzeće i da je pred nama bolji period"- kaže Sonja Cvijić, govoreći u ime tridesetak radnika koji su potpisali pismo.

Zakon štiti sve radnike

Zaposleni su naročito ogorčeni činjenicom da je bivši direktor Milan Rodić, čiju su smenu posle petooktobarskih promena tražili, najpre šest meseci bio savetnik novog v.d. direktora, a da je zatim zaposlen na mestu stručnog saradnika.
- Bivši direktor Rodić je još u firmi kao stručni saradnik, jer je Zakon o radnim odnosima jasan i štiti sve radnike, pa i bivšeg direktora. Nije moje da ulazim u to da li je bivši direktor za nešto krivično odgovoran, a ako jeste, postoje nadležni organi, koji time treba da se bave- kaže v. d. direktora.

Kako navode radnici, prvi potez novog direktora bio je sazivanje sastanka struke, na kom su se zaposleni izjasnili protiv izdvajanja "Vojvodinašuma". Direktor ih je podržao, kažu radnici, a zatim je, kao narodni poslanik u Skupštini, glasao suprotno.

- Niko od nas ne zna organizaciju preduzeća jer smo direktora više puta zvali na sastanke sindikata, ali on nije dolazio. Da su "Srbijašume" rasformirane saznali smo iz novina- kaže Cvijić i dodaje:
- Samo hoćemo da radimo, ali nam već mesecima rukovodstvo ne obezbeđuje posao. Ako je stav Vlade da treba reorganizovati firmu, ljudski je da se uradi socijalni program, a ne da sistematizaciju ljudi prave usred avgusta, kad su svi na godišnjem odmoru.

Vojislav Janković, v. d. direktora JP "Srbijašume" smatra međutim da je suština nesporazuma sa radnicima činjenica da je u toku izrada programa kojim bi trebalo da se reši pitanje viška zaposlenih, a u generalnoj direkciji ih ima najviše.

- Preduzeće je pravljeno po centralističkom konceptu , a naš plan, i program Vlade, jeste da napravimo preduzeće koje će racionalno poslovati. Generalna direkcija je, po mom dolasku imala 215 zaposlenih, sad ih je 140. Sistematizacija je napravljena za 93 zaposlena, ali će nam od 1. januara biti potrebno oko 60, jer će "Vojvodinašume" početi da funkcionišu kao zasebno preduzeće.

Normalno je da taj program izaziva nervozu među zaposlenima, pogotovo kod onih koji predosećaju da za njih neće biti mesta, jer su se ovde ranije zapošljavali profesori, dizajneri i mnogi drugi koji nemaju veze sa strukom. I ja ih razumem, ali i oni moraju da shvate potrebe firme koja bi trebalo da funkcioniše na ekonomskim principima- tvrdi Janković, ističući da ništa ne krije od radnika, ali ne želi ni da govori o ovom programu dok je još u fazi izrade.

-Zaposleni pri tom ne mogu da kažu da nisu upoznati sa programom, jer on još ne postoji, a u njegovoj izradi učestvuju i dva člana sindikata. Mogu samo da kažem da će ovim programom radnicima biti omogućena sva prava koja im po Zakonu pripadaju, a biće predviđen socijalni program, što znači, ko ima uslova ići će u penziju, na drugo radno mesto ili će dobiti zakonom propisanu otpremninu ako su višak, a takvih će sigurno biti.

Kad sam došao na mesto direktora, ovo je bila firma sa 7.500 zaposlenih, imali smo svoju televiziju, radio, medija centar i marketing službu veću od RTS-a. Ne želimo da to bude koncept ovog preduzeća, koje je do našeg dolaska očito bilo samo maska za finansiranje JUL-a- ističe Janković.

A. K.


vesti po rubrikama

^Beograd

19:25h

Na zelenoj površini kod Skupštine grada počela izgradnja podzemne garaže

19:31h

Nadležni inspektori iz SO Savski venac tvrde: Nismo uništili kiosk

19:37h

Direkcija za zemljište i Centar za brigu deci u akciji: "Beograd za decu"

19:45h

Pomoć gradske vlade za uređenje opština

19:52h

Radnici generalne direkcije JP "Srbijašume" nezadovoljni odlukama rukovodstva

19:59h

Iz Sekretarijata o prometu prehrambenih proizvoda ističu: Sveže meso sve traženije

20:06h

Proslava sportskih jubileja sutra u starom Dif-u

20:13h

Jubilej Instituta za medicinska istraživanja

20:26h

Učinak "Beograd puta" u novembru: Asfaltirano desetak ulica

20:34h

U SO Palilula otvoren novi telefonski servis

      


FastCounter by LinkExchange