[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 24. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Država će materijalno pomagati haške optuženike

Pomoć samo "dobrovoljcima"

Rešenja o ostvarivanju pojedinačnih prava trebalo bi da donosi Savezno ministarstvo pravde i bez posebnog zahteva stranke

BEOGRAD - Bosna i Hrvatska su odavno zakonski regulisale odnos države prema svojim državljanima koji se nalaze u Pritvorskoj jedinici UN u Hagu, pa materijalno pomažu kako njih, tako i članove porodica koji im odlaze u posetu. Naša zemlja tek sada je počela ozbiljnije da se bavi tim pitanjem.

Tri karte za Amsterdam

Država će nadoknađivati i troškove putovanja u Hag članovima uže porodice pritvorenika koji su se dobrovoljno predali.
Ova pomoć sastoji se u nabavci tri povratne avionske karte na relaciji Beograd - Amsterdam i isplati iznosa od 250 evra po osobi na ime ostalih troškova, svaka dva meseca.

Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom je 10. oktobra usvojio predloge kriterijuma za dodelu materijalne pomoći optuženima i članovima njihove uže porodice sa kojima su živeli u zajedničkom domaćinstvu. Realizacija ove pomoći trebalo bi da počne uskoro, kada Savezna vlada usvoji predlog Nacionalnog saveta. Rešenja o ostvarivanju pojedinačnih prava bi trebalo da donosi Savezno ministarstvo pravde i bez posebnog zahteva stranke.

Optuženi mogu da dobiju pomoć pod uslovom da su državljani SRJ, da su se dobrovoljno predali i da se nalaze u Pritvorskoj jedinici Međunarodnog krivičnog suda. Pomoć se sastoji u naknadi dela troškova boravka u Pritvorskoj jedinici MKS u iznosu od 200 evra mesečno, kao i u naknadi putnih troškova članova uže porodice za posetu pritvorenika koji su se dobrovoljno predali.

Osim ovoga, Nacionalni savet predvideo je i materijalno pomaganje optuženih koji se nalaze na teritoriji SR Jugoslavije po odluci MKS o privremenom puštanju na slobodu, uz poštovanje uslova pod kojima su pušteni. Materijalna pomoć davaće se i članovima uže porodice pritvorenika i optuženima koji su privremeno pušteni na slobodu. Ona će biti u visini razlike između prosečne zarade na teritoriji republike na kojoj primaoci pomoći žive i ukupnih mesečnih prihoda porodice.

Lj. Staletović


vesti po rubrikama

^politika

17:45h

Protokol o Prevlaci, između jugoslovenske i hrvatske vlade, u završnoj fazi

17:55h

Đinđić: Ustavna povelja biće usvojena početkom decembra

18:10h

Država će materijalno pomagati haške optuženike

18:15h

Tragom priče da JUL od bivših članova skuplja novac za Miloševića

18:30h

Rada Trajković pisala Mihaelu Štajneru

18:40h

Pravni ekspert Zoran Tomić o kompromisu oko izbora poslanika

18:50h

Čović odgovara na Šešeljeve optužbe

19:05h

Opštinama dostavljeni izmenjeni birački spiskovi

23:15h

Đukanović podnosi ostavku

23:30h

Kosovska Mitrovica: Bombom na kuću

      


FastCounter by LinkExchange