[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 24. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Protokol o Prevlaci, između jugoslovenske i hrvatske vlade, u završnoj fazi

Hrvatska dobija Prevlaku

Račan: Vraćamo se 15. decembra. Radić: Na pomolu novi ratni sukobi, jer će Hrvati kontrolisati bokokotorski zaliv

BEOGRAD - Ukoliko Hrvati dođu na Prevlaku, njihova vojska imaće potpunu kontrolu nad Bokokotorskim zalivom. Zatvoriće ulaz u taj zaliv u kome se nalazi naša glavna ratna luka i Korpus ratne mornarice. Novi ratni sukob je na pomolu - kaže za "Glas" Saša Radić, vojni analitičar.

Ivica Račan, premijer Hrvatske najavio je preksinoć da će se Hrvatska najskasnije do 15. decembra vratiti na Prevlaku, kada i ističe rok misiji UN. On se zahvalio svima koji su pomogli da se to ostvari a poimenice je spomenuo samo generalnog sekretara UN Kofija Anana, koji je prošle nedelje posetio Zagreb. Račan nije ponudio detalje o tome kako će Hrvatska uspostaviti svoju vlast na poluostrvu na kojem su još posmatrači Ujedinjenih nacija, ali je rekao da se upravo utvrđuje protokol.

Dekleracija o Prevlaci

Sedam poslanika SNP na prošloj sednici saveznog parlamenta podnelo je Dekleraciju i o zaštiti interesa SRJ u procesu razgraničenja sa Hrvatskom u području Bokokotorskog zaliva . U dekleraciji se traži da UN produže mandat mirovnim snagma na Prevlaci na najmanje šest meseci, kako bi Skupština u tom periodu mogla da donese zakon o obalnom moru i epikontinentalnom pojasu SRJ. Poslanici su zatržili da Savezna vlada oformi stručnu komisiju za pregovore o razgraničenju SRJ i RH na poluostrvu Prevlaka.

Iako je Račan naveo da je to samo privremeno rešenje, analitičar Radić tvrdi: "da ako se Hrvati budu pojavili na Prevlaci tu će zauvek i ostati"
- Dogovor oko toga ko drži Prevlaku je svršen čin i to je Miloševićev kompromis s Tuđmanom. Hrvati imaju jasnu ideju šta žele i to su vremenom i dobili. Posle "zauzumanja" Prevlake neće biti moguć nikakav diplomatski dogovor da se oni povuku i to poluostrvo će zauvek ostati u rukama Hrvata. Jugoslavija sada nema snage da se bori za očuvanje svojih interesa na međuanrodnom planu, pa ni za veoma bitnu tačku kao što je Prevlaka - objašanjava Radić i dodaje da to poluostrvo nije bitno u ekonomskom, već u vojnom smislu.

On smatra da ako bi Jugoslavija dobila na vremenu i Hrvati joj dozvolili da "predahne" onda bi mnoge stvari bile drugačije.
- Nismo još definisali kako će se zvati buduća državna zajednica. U SMIP-u je veliki rascep između želja i mogućnosti. Svi koji budu nešto želeli da dobiju od Jugoslavije na generalnom planu zatražiće u ovom periodu i Hrvati su svesni toga - navodi Radić, uz napomenu " da je zauzimanje Prevlake od strane Hrvata samo još jedna priča o propasti naše spoljne politike .

Zona saradnje

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je posle nedavnog susreta sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom ocenio da su "rukovodstva u Hrvatskoj i u zajednici Srbije i Crne Gore, pa dakle i u Crnoj Gori, sposobna da preuzmu poslove koje je dosad nosila misija UN". On je tom prilikom istakao da je "danas izvesno da ta zona graničnog pojasa nije zona novih sukoba, već zona saradnje, prijateljstva i stvaranja uslova za razvoj turističke strukture Crne gore i Hrvatske".

On još kaže da će status Prevlake biti i ključni problem između Srbije i Crne Gore.

Bivši ministar inostranih poslova Crne Gore Branko Lukovac izjavio je da se pregovori o privremenom rešavanju statusa Prevlake temelje na crnogorskoj platformi za rešavanje tog pitanja. On je naglasio da je to rešenje "plod dosadašnjih višegodišnjih dobrih odnosa i konsultacija o Prevlaci državnih organa Crne Gore i Hrvatske" i dodao da je "zasluga sadašnjih struktura iz Beograda što su prihvatile da crnogorski interesi i predlozi budu osnova i okvir njihovog delovanja po tom pitanju".

Lukovac je crnogorskom državnom radiju rekao da taj dogovor "polazi od toga da se uvaže prava i interesi Crne Gore i Hrvatske i prema vodama bokokotorskog zaliva i prema poluostrvu Prevlaka".
-Drugi vrlo važan segment tog dogovora je da se čitavo poluostrvo demilitarizuje i zajednički koristi za razvoj turizma i široku nesmetanu komunikaciju svih ljudi i privreda - predočio je Lukovac. "Prevlaka će najzad postati primer kako dobri međususedski odnosi mogu preobraziti jedan problem i prostor sukobljenih interesa u most saradnje i razumevanja - zaključio je on.

D. Gavrilović

 

Protokol u završnoj fazi

Goran Svilanović, šef diplomatije SRJ, nije juče želeo da komentariše Račanovu izjavu o povratku Hrvatske na Prevlaku, upućujući nas na saopštenje koje je SMIP prekjuče izdao i u kome se navodi da je "sklapanje protokola sa Vladom Hrvatske o Prevlaci u završnoj fazi". SMIP ističe da se još vode intenzivni razgovori dve strane o odluci Vlade Hrvatske o pokretanju procedure za sklapanje protokola sa Vladom SRJ, kojom bi organi Hrvatske preuzeli nadležnost nad Prevlakom. "U želji da doprinesu miru i stabilnosti u regionu, kao i razvoju dobrosusedskih odnosa, dve zemlje ovim protokolom nastoje da dođu do privremenog rešenja, kojim će se regulisati međusobni odnosi na području Prevlake, nakon odlaska misije UN", stoji u saopštenju SMIP. Takvo rešenje, kako se napominje, "ni na koji način neće prejudicirati konačan sporazum o pitanju Prevlake".

J. M.


vesti po rubrikama

^politika

17:45h

Protokol o Prevlaci, između jugoslovenske i hrvatske vlade, u završnoj fazi

17:55h

Đinđić: Ustavna povelja biće usvojena početkom decembra

18:10h

Država će materijalno pomagati haške optuženike

18:15h

Tragom priče da JUL od bivših članova skuplja novac za Miloševića

18:30h

Rada Trajković pisala Mihaelu Štajneru

18:40h

Pravni ekspert Zoran Tomić o kompromisu oko izbora poslanika

18:50h

Čović odgovara na Šešeljeve optužbe

19:05h

Opštinama dostavljeni izmenjeni birački spiskovi

23:15h

Đukanović podnosi ostavku

23:30h

Kosovska Mitrovica: Bombom na kuću

      


FastCounter by LinkExchange