[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 24. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sekcija žena UGS "Nezavisnost" nudi besplatnu pravnu pomoć ženama na radnom mestu

Najčešće novčano i seksualno ucenjivanje

Trudnice bez obnove ugovora. Umesto plate, modrice. Romansa s direktorom ili otkaz

BEOGRAD - Inženjerka geologije koja je svoju karijeru počela radeći u kiosku, naravno "na crno", posle nekoliko meseci rada je od poslodavca umesto očekivane zarade dobila modricu ispod oka i inscenirani manjak u kasi. Slučaj je prijavila MUP-u, podnela je prijavu, ali je od nje odustala. Inženjerka šumarstva koja je u jednoj beogradskoj srednjoj školi pet godina menjala kolege koje bi otišle na bolovanje, nije mogla da dobije stalno radno mesto zato što se na raspisanom konkursu tražio - muškarac. Radno mesto je ostalo upražnjeno, nijedan inženjer u Beogradu nije hteo da radi u prosveti, ali ona posao nije dobila.

U prodavnici obuće, u elitnom delu prestonice, poslodavac zahteva da devojke koje su zaposlene na "stajaćem radnom mestu" nose štikle od 10 santimetara. Direktor jedne društvene firme u Kraljevu je smatrao da u opis radnog mesta njegove sekretarice spada i - intimna veza sa njim. Na takvu nedvosmislenu ponudu žena je odmah ponudila otkaz koji on nije prihvatio uz obrazloženje da će "prevazići svoje potrebe". I pored čvrstog obećanja, nastavio je psihičko i seksualno uznemiravanje. "Prevazilaženje potreba" završilo se tako što joj je direktor rekao da je i njegova supruga saznala za vezu, koja nije postojala osim u njegovoj glavi, a sekretarica je tog dana dobila trenutni otkaz. Dve žene, zaposlene u dva različita velika društvena preduzeća u Beogradu, koje su više godina radile po ugovoru na određeno vreme, nisu dobile obnovu ugovora u trenutku kada su ostale u drugom stanju...

Trudnice bez posla

Novi Zakon o radu u članu 14 zabranjuje poslodavcu da traži test trudnoće, ali se na diskretan način traže garancije: "Zaposleni je dužan da obavesti poslodavca pre zaključenja ugovora o radu o svom zdravstvenom stanju ili drugim okolnostima koje bitno utiču na obavljanje poslova za koje zasniva radni odnos ili mogu da ugroze život i zdravlje drugih lica. Poslodavac ne sme da uslovljava zasnivanje radnog odnosa testom trudnoće, ali u slučaju da zaposleni ne postupi u skladu za stavom 1 ovog člana, poslodavac može zaposlenom da otkaže ugovor o radu".

Ovo su samo neki od 300 slučajeva koliko je za dve godine postojanja prijavljeno Službi pravne pomoći za žene čija su prava ugrožena na radnom mestu, tvrdi advokat Leposava Živanović. Služba je osnovana pri sindikatu UGS "Nezavisnost", trenutno je aktuelno dvadesetak predmeta, a do sada je samo jedan rešen u korist žene. Problem je u tome što tuženi poslodavci odugovlače sporove i ne prilažu dokumentaciju, žene umorne od svega odustaju od tužbe, a većina od njih želi da ostane anonimna.

- Naše žene su obično u veoma teškom materijalnom položaju i zbog toga ne mogu da potraže pravnu pomoć, osim u slučajevima kada je besplatna. Slučajeva ima raznih ali većina se svodi na novčano i seksualno ucenjivanje - kaže Ljiljana Dobrosavljević, koordinatorka projekta besplatne pravne pomoći za žene koje su ugrožene na radnom mestu.

Prema rečima Vesne Bajić, koja radi u Sekciji žena, diskriminacija žena u svetu rada se prepoznaje u tome što imaju manje mogućnosti za zapošljavanje, što od poslodavaca lakše dobijaju otkaz, i što češće nego muške kolege rade na radnom mestu koje je ispod njihovih kvalifikacija. Najčešće rade u siromašnim ženskim "getima" kao prosvetne i zdravstvene radnice, službenice, u trgovinskoj i tekstilnoj industriji, tamo gde nema moći, novca ni profita.

S. Majdak


vesti po rubrikama

^društvo

15:23h

Profesor Sreten Vujović o štrajkovima studenata

15:44h

Sekcija žena UGS "Nezavisnost": Najčešće novčano i seksualno ucenjivanje

16:02h

I zdravstveni radnici prete štrajkom

      


FastCounter by LinkExchange