[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


D E C A

Čitanje, pisanje, matematika... nezaobilazna đačka muka

Učenje? Pravo zadovoljstvo

Odnos deteta prema školi zavisi i od podrške roditelja

Svakom detetu je potrebno da oseti da se njegovi roditelji interesuju za njegov život. Ali, deca ne vole da mnogo pričaju o školi.

Interesujte se za detetov školski život.
Roditelji bi trebalo, s vremena na vreme, da svrate do škole i sami se raspitaju kako napreduje njihov sinčić ili ćerčica. Naročito je važno da ne propuste roditeljski sastanak na početku školske godine jer to je najbolja prilika da se proceni plan pedagoškog rada. A kod kuće, roditelji bi trebalo da se istinski zainteresuju za napredovanje deteta. Neophodno je da redovno prelistavaju detetove knjige i sveske, da prate njegov rad. Ako dete nije razumelo neku lekciju, pomozite mu da je nauči. Deca vole kada neko brine o njima, kada nisu prepuštena sama sebi.

Probudite njegovu radoznalost.
Ne razume neku stranu reč? Potražite je zajedno u rečniku. U kolima ste? Igrajte se navodeći reči koje se rimuju, sinonime ili homonime, izmišljajte zajedno pričice. Razvijte detetovu radoznalost posmatrajući zajedno prirodu, biljke, insekte i sve što može biti predmet interesovanja.

Samopouzdanje, adut za uspeh

Dete postiže bolji uspeh ako ima izgrađeno samopouzdanje. A da bi se osećalo samopouzdano, detetu je neophodno da ima podršku roditelja. Dobilo je dobru ocenu? Pohvalite ga, pokažite mu da ste ponosni na njega. Loša ocena? Gledajte na to sa pozitivne strane. Recite mu da to nije strašno, da sada barem znate da tu lekciju nije shvatilo i da ćete mu pomoći da to nauči. Pohvalite detetov trud, ohrabrite ga da napreduje. Ako dete ubrzo popravi ocenu, čestitajte mu, makar napredak bio minimalan.

Posetite zajedno muzej, idite na izložbu, zamolite ga da vam ponovi poslednju lekciju iz biologije... Ako primetite da vaše dete ima posebna interesovanja i talente, pomozite mu da ih produbi. Upišite ga u sportski klub, u muzičku ili baletsku školu.

Pustite ga da se odmori.
Pazite da ne preopteretite dete obiljem aktivnosti. Učenje ili sport treba da za dete predstavljaju igru i radost a ne gnjavažu. U svakom slučaju, poznato je da bolji uspeh postižu deca koja imaju dobro organizovan život, koja imaju vremena i za učenje i zabavu. Zato ne namećite deci "ministarski" plan rada, pustite ih da uživaju u detinjstvu. Ali pomozite im i da steknu radne navike, da u razumno vreme idu na spavanje...

Najvažnije je da deca uspostave neki svoj raspored: recimo sat vremena rada, sat vremena odmora. Da imaju svoj kutak gde će odlagati knjige i sveske i gde će učiti. U početku će detetu možda biti teško da se privikne na "strogi" režim rada, ali ubrzo će shvatiti da od toga imati samo koristi. I više vremena za igru.

J. J.


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za četvrtak

19:45h

Deca - Čitanje, pisanje, matematika... nezaobilazna đačka muka

 
     


FastCounter by LinkExchange