[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 21. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Božidar Đelić, ministar finansija u Vladi Srbije

Umesto para, Mobtel će
dobiti novo rešenje

Ne možemo da dozvolimo da se vraća novac nekim strankama koje su od društva ukrale milione maraka

BEOGRAD - Vrhovni sud Srbije pre dve nedelje osporio je rešenje Republičke uprave javnih prihoda o naplati 1,8 milijardi dinara jednokratnog poreza na ekstradohodak Astra banke, koji je kao jedan od osnivača platio Mobtel, i ujedno naložio veštačenje nekih dokumenata. U Republičkoj upravi javnih prihoda kažu da je reč o vanbilansnoj dokumentaciji koja nije uknjižena.

Praktično, za neke poslove Astra banka je ponudila kao dokaz da su pare namenski potrošene papire kojih nema u zvaničnom knjigovodstvu i kao takve RJUP ih nije uvažio. Vrhovni sud Srbije je sada naložio veštačenje te vanbilansne dokumentacije preko koje su vođeni mnogi poslovi u Astra banci, pa se "nisu mogli naći tragovi na žiro računu".

Mobtel traži nadoknadu štete

Mobtel traži nadoknadu štete zbog toga što su skinute pare sa računa za porez na ime Astra banke u iznosu od 150 miliona evra. Toliko je, kako smatraju u ovoj firmi, izgubljeno dobiti zbog blokade računa.

Razočaran odlukom ovog suda, Božidar Đelić, ministar finansija, kaže da će Ministarstvo finansija poštovati odluku suda i dodaje da se u odluci ne navodi da nije bilo potrebno obračunati ekstraporez toj banci, već da se u njoj ukazuje na neke manjkavosti u postupku.

- Otklonićemo nedostatke koji su minimalni, jer je reč o angažovanju veštaka. Po zakonu veštak nije morao da bude uključen u ovaj posao, a po odluci suda je morao. Garantujem da će biti izdato novo rešenje o ekstraporezu i da ta suma neće biti vraćena banci - kaže Đelić.

Dokazano je da je Astra banka novac štediša preko firme Jusiko prebacivala na Kipar, a odatle na privatne račune familije Karić, od kojeg su oni gradili kuće na Dedinju, pa uprkos tome što neki pokušavaju da povampire ovu banku, to se ne može dogoditi, dodao je Đelić i istakao da će se Vlada boriti do zadnjeg atoma snage kako bi sprečila "malverzacije i metastaze starog režima".

- Ne možemo da dozvolimo da se vraća novac nekim strankama koje su od društva ukrale milione i milione maraka. Taj novac je podeljen onima koji su bili opljačkani - rekao je Đelić i dodao "da je očigledno da ova odluka suda za nekoga vredi 1,8 milijardi dinara".

To, naglašava Đelić, potvrđuje i činjenica da sudovi više od godinu dana ne zakazuju ročište za podnete krivične prijave protiv bivših ministara i drugih službenika u ministarstvima, iako je dokazano da su iz budžetske kase nenamenski potrošili blizu milion evra, dok sudovi u slučaju Astra banke donose ekspresno odluke.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

Velike banke spremne za preuzimanje platnog prometa

17:17h

Ugovor o saradnji sa švedskom kompanijom kojim EPS dobija 1,1 milion evra

17:31h

Odbačena prijava protiv "Telekoma"

17:39h

Guverner NBJ tvrdi: Vraćanje para bio bi skandal

17:45h

Đelić: Umesto para, Mobtel će dobiti novo rešenje

17:51h

Karić najavljuje tužbu Evropskom sudu protiv NBJ

17:57h

Iz RUJP-a najavili: Dopunićemo rešenje u porezu

18:06h

U oktobru rast proizvodnje od 10 odsto

18:19h

Neobični obrt u privatizaciji Šećerane u Crvenki

18:24h

Podaci Zavoda za statistiku Srbije: Prosečna plata 14.439 dinara

18:37h

Elektroprivreda Crne Gore najavila: Struja skuplja 25 odsto

18:45h

Za motorna vozila od Nove godine osiguranje skuplje za 40,7 odsto

      


FastCounter by LinkExchange