GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


P R O T E S T

Zašto ćute Sonje i Nataše

Povodom rušenja srpskih crkava na Kosmetu

Albanski ekstremisti porušili su još dve srpske pravoslavne crkve na Kosmetu u Pećkom okrugu, i to u centru Đurakovca i nedaleko od sela Ljubovo. Sve to dešava se bez obzira na 30.00 vojnika Kfora i dok Štajner, šef Unmika daje izjave da se u regionu poboljšala situacija te da su mnogi punktovi KFOR-a uklonjeni iz reigona jer za njima više nema bilo kakve potrebe, mi smo smatrali da su upravo oni čuvali naše manastire.

Niko uhvaćen

Potpredsednik Vlade gospodin Nebojša Čović izjavio je da je to 138 pravoslavni hram koji je od 1999. godine porušen i ni jedan počinilac niti je uhvaćen niti mu je suđeno.

Juče smo čuli da je Štajner posetio i jednu i drugu ruševinu i izrazio svoje ogorčenje uz obećanje da će preduzeti određene mere. Međutim, svi šefovi Unmika isto rade i govore i svi završavaju sa obećanjem da je KFOR preduzeo sve mere i sproveo istragu, da će uhvatiti počinioce i kazniti ih. To pišu sve naše novine kad god se ovako nešto desi.

Zbog takve aktivnosti međunarodnih faktora koji treba da budu faktor stabilnosti, kako sami kažu za sebe, albanski teroristi ne prestaju sa svojim aktivnostima prema srpskom narodu na Kosmetu. Kada bi Štajner, u slučaju da zaista ozbiljno misli, preko albanskih sredstava informisanja i svih medija, posebno preko prištinske TV, pripretio ekstremnim grupacijama da će u slučaju svih terorističkih napada na srpski deo stanovništva i njegovu imovinu pozvati u pomoć srpsku policiju kao jedinu legitimnu i zaduženu za rešavanje takvih problema na još uvek svojoj teritoriji a sve to u sklopu Rezolucije 1244.

Pošto je gospodin potpredsednik Vlade Srbije i ličnost koja je u ime Vlade Srbije zadužena za kontakte s Kosovom, očekujemo da zahteva od Štajnera da uputi Albancima ozbiljnu pretnju da ih potseti da su jedinice NATO snaga došle na Kosovo da im obezbede povratak na njihova imanja a ne da oni vrativši se na svoja imanja uđu u srpske kuće i stanove a da pri tom NATO i Međunarodna zajednica ćute.

Pusta obećanja

No, kako stvari stoje, izmenili Srbi mišljenje o NATO paktu ili samom Štajneru, bojim se da će isto da se desi kao i sa predstavnicima i porodicama nestalih Srba, a ima ih oko 2.000, a isto toliko ima i ubijenih koje su primale razne delegacije, davale obećanja i na kraju nisu ništa uradile. Samo ako NATO i međunarodni faktori zaista reaguju na ovakve akte nasilja i terorizma, biće nam jasno da žele da naprave multietničko društvo.

Međutim, svi se gnušaju i osuđuju, barem javno, šiptarska zlodela kao i Suzan Manuel, ali ništa ne čine. Gde je glas raznih društava za zaštitu ljudskih prava? Šta je sa raznim Kandićkama, Biserko i ostalima koje nisu podigle svoj glas protiv ovog paljenja, rušenja srpskih kuća i ubijanja Srba?

Svedoka šiptarskog terorizma nad Srbima ima mnogo i to vrlo kompletnih. Vladika Artemije uzaludno po svim novinama izjavljuje da se nastavljaju napadi na živote i objekte srpskog naroda. Stiče se utisak da se olako i neozbiljno prepušta istrebljenje srpskog naroda sa ovih prostora kako bi se uništila njegova istorijska povezanost sa kosovskom istorijom.

Štajneru više ne možemo ništa da kažemo sem da ponavljamo već rečeno ako ništa drugo ono zbog našeg sećanja i istorije. Štajneru ljudski možemo da kažemo i uvek ponavljamo da ako ima dobru volju treba da skrene pažnju albanskom življu da pomenuta zlodela ne radi.

Slavica Grahovac
Beograd


N E S P O R T S K I

Tumba i kultura

Alal vera, Ljubiša, Tumbe, Tumbice...! Pre nekoliko dana tako si upečatljivo dokazao svoju veličinu, i sportsku i ljudsku, da te je bilo milina gledati!

Tako se to radi! Po kratkom postupku, jasno i glasno, pred očima svih nas ljubitelja sporta i pred kamerama mnogih televizija. To je pravi primer kako se postupa kad ti neko ili nešto nije po volji. Kako uopšte neko, posle tolikih tvojih silnih uspeha u našem fudbalu, sme da kaže nešto protiv tebe?

Dok ovde, kod nas, pobeđuješ neke dojučerašnje ligaše iz Pomoravske i Timočke zone i dok te svi tapšu po ramenu, hvale, maze i paze (i zovu te Đole), onda je sve u redu i sve ti je potaman.

Ali, čim izađeš (sa svojom ekipom) malo preko "plota" i sretneš se sa evropskim gigantima fudbalske igre poput Nacionala, Kroacije, Rapida i sada Slavije (malo li je, Tumbice) i prođeš kao bos po trnju, tada nastaje problem. Pojavi se onda neko poput "nekog" reportera RTS-a (pa još nije "naš", domaći) koji otvoreno kaže o čemu se, zapravo, radi i šta onda? Kada ti neko takav stane na žulj ti onda pokazuješ svoje pravo lice koje smo, hvala Bogu, svi videli u udarnoj TV emisiji nacionalne televizije.

Ako već ne može da se da gol, sportski pobedi protivnik, onda može nešto drugo. Može se čoveku koji je dokazani simpatizer Partizana i koji već dugo prati ovaj klub (N. Kovinjalo, novinar RTS) "srediti" bliža i dalja familija i izvređati njegovo poreklo uz repertoar pretnji i vulgarnosti neviđenih do sada.

Zato, na kraju, ozbiljno, a u ime zaštite kolege novinara. Sram te bilo, Ljubiša Tumbakoviću, treneru FK "Partizan"! Ono što si pokazao svojim postupkom otkrilo je tvoju pravu sliku i to veoma jasno. Kao da je neki "đavo" uticao na tvoju nervozu. Zato, smiri živce, Ljubiša! Nije teško biti fin!

Nebojša Mitić, novinar-saradnik
Pojate


N E P R A V D A

Nekom majka, nekom maćeha

Sudeći prema podacima, Vlada Srbije daje prioritet zdravstvu, prosveti i pravosuđu. Navodi se da su plate iz državne kase ujednačene (!!!), te da radnik sa srednjom stručnom spremom prima 8.800 do 9.500, dok zaposleni sa fakultetskom diplomom imaju između 12 i 13.500 dinara.

Gde spada nenastavno osoblje univerziteta, i dokle će Vlada Srbije i Ministarstvo za obrazovanje nekome biti majka, a nekome maćeha? Uredbom Vlade iz marta meseca tekuće godine znatno (oko 50%) su povećana primanja nastavnog osoblja, ali nenastavno osoblje, tom uredbom nije dobilo ništa. Tako zaposleni na fakultetima sa srednjom stručnom spremom (bez minulog rada) primaju 5.971, a sa visokom stručnom spremom 7.881 dinar.

Godinu dana nisu korigovani ni koeficijenti, a ni cena rada. S obzirom na to da su zaposleni u prosveti ( a od juče i u kulturi) dobili novo povećanje i da sa visokom stručnom spremom zarađuju 15.074 dinara, pitam se ko je odgovoran za ovakav raskorak kada je reč o zaradama iz državne kase?

Da li Univerzitet čime samo profesori i studenti? Zašto se do povećanja zarada uvek dolazi putem štrajka? Da li uopšte postoji institucija Sindikata univerzitetskih radnika i ukoliko postoji, šta je preduzela da bi se poboljšao položaj nenastavnog osoblja?

Marija Vučenović, bibliotekar
Novi Sad


P I T A NJ E

Zašto diskriminacija
među građanima?

Predlogom novog Zakona o upotrebi, nošenju i držanju oružja, predviđeno je da se penzionisana vojna lica i penzionisana lica MUP-a izuzmu od plaćanja poreza na oružje. Pitam gospodina ministra: da li zna da za to oružje koje poseduju pomenuta lica nikada nije plaćen nikakav porez, ni takse, a posebno prilikom odlaska u penziju kada su ga dobili na poklon, dok je slučaj kod nas građana drugog reda, plaćene su takse prilikom zahteva za nabavku, pa taksa prilikom dobijanja dozvole za nošenje i držanje oružja i kada smo kupovali morali smo platiti punu cenu sa porezom?

Zato, molim gospodina ministra da o tom predlogu dobro razmisli, kakav revolt bi izazvala ta odluka. nadam se i da će poslanici u Skupštini Srbije odbiti takav predlog gospodina ministra, kako ne bi došlo do podela na građane prvog i građane drugog reda.

Ukoliko ova odluka prođe, može se uskoro dogoditi da ministar oporezuje lovački i pecaroški pribor, a možda i kuhinjske noževe i satare. Zato predlažem poslanicima da ovaj predlog ministra odbiju i prošlogodišnju sramnu odluku ponište.

Radomir Cicmilović
Beograd