[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vojni eksperti američke vlade u Jugoslaviji

Amerikanci istražuju poslove "Jugoimporta"

Živković: Pomažu nam u pronalaženju novih tržišta
Čović: Jugoslavija je imala nedozvoljenu trgovinu oružjem i to treba da se istraži

BEOGRAD - Američki eksperti za naoružanje stigli su u SRJ, a tačan povod njihove posete još nije zvanično obelodanjen, pa je javnost počela da spekuliše o njihovim namerama. Čak su i izjave visokih državnih zvaničnika o poseti američkih stručnjaka oprečne.

Prema jednima, cilj posete je "da Amerika sazna šta je Irak nabavio od Beograda", dok je savezni ministar policije Zoran Živković za Radio 202 rekao da su "eksperti iz SAD stigli da pomognu pronalazak novih tržišta za jugoslovensku namensku industriju".

Živković je izjavio da oni ne učestvuju u istrazi o vojnoj trgovini s Irakom, i da su, pre svega, došli da pomognu oko donošenja Zakona o kontroli prometa naoružanjem i mogućnosti da jugoslovenska namenska industrija ostvari bolju saradnju sa Amerikancima u prodaji oružja.

Poseta, pa afera

Američka delegacija vojnih stručnjaka boravila je i pre mesec dana u našoj zemlji. Tada su obilazili vojne fabrike i navodno bili zainteresovani za proizvodnju bojnih otrova u kruševačkoj "Merimi". Neposredno po njihovom odlasku, izbila je afera sa trgovinom oružja "Jugoimporta" i Iraka.

Jasno je zašto su tu

Nebojša Čović, predsednik DA, potvrdio je da se u SRJ nalaze američki inspektori za naoružanje.
- Mislim da je svima jasno zbog čega su tu. SRJ je preko SDPR, odnosno "Jugoimporta", imala nedozvoljenu trgovinu ili trgovinu i isporuku oružja u zemljama koje se nalaze na listi UN sa kojima je zabranjena trgovina oružjem - rekao je Čović novinarima. On je odbio da direktno odgovori na pitanje da li su inspektori došli na zvaničan poziv, rekavši da sama ilegalna trgovina predstavlja poziv.

Iako, Živković tvrdi da su vojni stručnjaci u SRJ radi tržišta, ambasada SAD potvrdila je Beti "da njihovi stručnjaci borave u našoj zemlji kako bi zajedno sa zvaničnicima SRJ ispitali informacije o nedozvoljenoj prodaji oružja i utvrdili kakva je pomoć pružana Iraku".

Vojni analitičar Saša Radić izjavio je za "Glas" "da je glavni zadatak tih stručnjaka da prikupe informacije koje mogu biti od koristi obaveštajnoj podršci u eventualnom napadu na Irak. Njihov interes, smatra on, nije samo oprema i znanje koje je Irak dobio od Beograda već i svi drugi prethodni poslovi.

- Kada su SAD, posle terorističkih napada 11. septembra, zatražile podršku od zemalja u borbi protiv nepodobnih režima i terorističkih akcija, Jovan Čeković, direktor "Jugoimporta", iako se to od njega očekivalo, nije pružio podršku.

Sada, u sasvim promenjenim prilikama u jugoslovenskom vojno-industrijskom kompleksu, nema prepreka za ostvarivanje potpunog uvida u prethodne poslove te firme - objšnjava Radić. On navodi da postoji i spremnost vlasti da se američkim stručnjacima omogući uvid u sve poslove koji su njima interesantni.

I penzionisani kontraadmiral američke mornarice Južin Kerol izjavio je za Radio Bi-Bi-Si da američki vojni stručnjaci posetom Beogradu žele da saznaju šta je Sadam Husein dobio zahvaljujući "Jugoimportu" u pokušaju da obnovi operativnost svojih aviona. Američki stručnjak za bezbednosne informacije dodaje da, kada se planira vojna operacija, "uvek želite da znate potencijale vašeg mogućeg neprijatelja".

- Vojni potencijali Iraka su, kada je reč o avijaciji, veoma ograničeni. Oni raspolažu zastarelim ostacima opreme koju su nabavili za vreme hladnog rata i bez rezervnih delova avione ne mogu da drže u operativnom stanju - dodao je Kerol. Upitan koliko će biti značajne informacije do kojih će eksperti za oružje doći u Beogradu, Kerol je rekao da će "to biti samo najsitniji detalji".

D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Amerikanci istražuju poslove "Jugoimporta"

17:20h

Uprkos dobrim uslovima rada, u saveznom parlamentu često nema kvoruma

17:30h

"DOS - Reforme Srbije" protiv rasprave o referendumu

17:35h

Dragan Veselinov tvrdi: Bez DOS-a nema pobede

17:40h

Protest poslaničke grupe SPS-a zbog tuče i mandata

17:50h

Generalni sekretar UN Kofi Anan posle razgovora sa predsednikom SRJ najavio

17:55h

Unija traži hitno usvajanje dokumenta

18:00h

Potkomisija za pisanje povelje raspravljala o četiri predloga

18:10h

Svedok C-061 u Hagu izjavio: Beograd plaćao vojsku RSK

18:15h

Specijalno zasedanje Evropskog parlamenta o proširenju EU

      


FastCounter by LinkExchange