[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako piše zagrebački "Nacional"

Pogorelić se vraća na scenu

Iako je najavljivao da će se posvetiti baletu, ostao veran klaviru

Ivo Pogorelić (44) se vraća koncertima i ima novu izabranicu Utu Šnajder, poslovnu ženu iz Švajcarske (bavi se ultrazvučnom dijagnostikom). A njihovi prijatelji, kako piše zagrebački "Nacional", tvrde da će Uta, pet godina nakon smrti Alise Keseradze, postati druga Pogorelićeva supruga. Šnajderova je Pogorelića, kako prenosi "Nacional" opisala :
- On je čovek koji se ne može meriti svakodnevnim parametrima, s njim može komunicirati samo onaj ko ga prihvati takvim kakav jeste."

A samo pre dve godine kada se umoran (otkazao sve koncerte), i po izjavi svoje londonske predstavnice za štampu, veoma depresivan Ivo Pogorelić, jedan od najslavnijih pijanista današnjice, preselio u Opatiju, mnogi su se šapatom pitali šta će se dalje dogoditi.

Sećanja na darovitog dečaka za klavirom govore u prilog tome da mu je Šopen bio sudbonosan. Posle nastupa na Šopenovom takmičenju je gotovo posvađao žiri i odneo moralnu pobedu sa kojom je počela njegova inostrana karijera.

Do nas su stizale priče o hirovitom otkazivanju koncerata, u jednom intervjuu na turneji po Španiji, vidno ugojen, Ivo je izjavio kako će se posvetiti baletu!? I "Glas" je pokušao da uspostavi kontakt sa slavnim pijanistom u Opatiji, ali su svi naši pozivi i faksovi ostali bez odgovora. Saznali smo samo da Pogorelić sa članovima porodice gotovo ne komunicira!

Početkom godine oglasio se u našoj sredini čestikom povodom proslave 50 godina njegove nekadašnje MŠ "Dr Vojislav Vučković" u Beogradu u kojoj je, između ostalog, pisalo: "... evocirale su se u meni mnoge slatko -gorke uspomene na davne školske dane... zadovoljan sam što je opšta klima u Beogradu krenula na bolje."

Usledio je period ludovanja s mladim devojkama po kvarnerskim diskotekama. Ipak, bilo je jasno da više ništa nije moglo da popuni prazninu koja je nastala posle smrti Alise Keseradze, gruzijske pijanistkinje sa kojom se kao student upoznao u Moskvi.

Neverovatnu kreativnost tog braka koji je trajao punih petnaest godina ništa nije moglo da naruši. Ni velika razlika u godinama (Alisa je bila starija trinaest godina), ni Ivina karijera... A sve je počelo na jednom koktelu gde je on svirao Šopena (opet!!!), a Alisa sledeći svoje instinkte prišla i rekla: Probajte da namestiti ruku drugačije pa onda odsvirajte to isto.

Po krizama i pauzama u sviranju poznati su mnogi svetski pijanisti, Horovic je imao pauze, Marta Argerič takođe... Početkom naredne godine Pogorelić ima zakazane koncerte u Atini, Berlinu, Minhenu, Beču i Štutgartu. Po svemu sudeći nesrećan i buran period Pogorelićevog života je prošao, biće to prilika da ga ponovo čujemo!

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

16:18h

Kako piše zagrebački "Nacional": Pogorelić se vraća na scenu

16:26h

Direktor NBS, o novom uslovu u konkursu za republički otkup knjiga

16:34h

Novi filmovi u našim bioskopima: Povratak u Nedođiju

16:42h

Preminuo Džejms Kobern

17:00h

Na takmičenju čelista u Košicama prva Mina Zakić

17:08h

Srbija na bijenalu dizajna

      


FastCounter by LinkExchange