[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šest preduzeća prodato za oko 2,9 miliona evra

Najskuplji "BMX" za 866.000 evra

BEOGRAD- Na aukciji za prodaju 70 odsto kapitala juče je, od planiranih sedam društvenih preduzeća, gazdu dobilo šest.

Najveći skok cene ostvaren je kod beogradske firme "Zaštita pres ", jer se početna cena od 1.201.000 dinara nadmetanjem 12 učesnika uvećala oko 45 puta.

Sledi "Napredak" iz Čonoplje koji je prodat za 23 miliona dinara, mada je početna cena iznosila samo 464.000. I dok se veliko interesovanje za "Zaštitu pres" može objasniti atraktivnim poslovnim prostorom od oko 400 kvadrata u centru grada, kod prodaje ciglane je odlučujući momenat bila želja bivšeg direktora da se vrati u firmu iz koje je udaljen pre pet godina.

- Čak 95 odsto onih koji su učestvovali na licitaciji želeli su da kupe ovu firmi samo zbog poslovnog prostora sa baštom, da bi ga pretvorili u kafanu, a formalno bi zadržali nekih 50 kvadrata za izdavačku delatnost, tvrdi Milovan Petrović, kupac "Zaštite presa".

Ko zna, zna

Za bagatelu, od samo 308.000 dinara ili 5.000 evra, Zoran Jovev je kao jedini učesnik u ime konzorcijuma menadžmenta pazario beogradsku "Beozaštitu". Firma se inače bavi zaštitom imovine i lica i održavanjem higijene poslovnih prostora klijenata. Na pitanje kako je uspeo da prođe tako jeftino, Jovev je samouvereno izjavio" Ko zna, zna".

Prema njegovim rečima, uslovi pod kojima se prodaju firme na aukciji su suviše blagi, jer novog vlasnika ne obavezuju da investira i zapošljava nove radnike. "Zaštita pres" se, inače, nalazi u zgradi koja je, kao istorijski spomenik, pod zaštitom Zavoda za izgradnju grada, što je po rečima prisutnih dodatno uvećalo prodajnu cenu.

Milan Svilar, meštanin Čonoplje, postao je gazda "Napretka"iz ovog mesta. I on je izjavio da je sa 23 miliona dinara zapravo preplatio ciglanu u kojoj je bio direktor 17 godina i sa kojom inače vodi petogodišnji sudski spor.

Na pitanje da li ciglana ima dugove i hoće li zadržati radnike, Svilar je revanšistički odgovorio da ciglana ima 17 zaposlenih, ali "da će neki morati i sami da odu", naglasivši da je preuzeo i stari dug od 10 miliona dinara." Napredak" je pazario na šestogodišnju otplatu, verovatno i uz pomoć supruge koja je vlasnik trgovinske firme "Krajinakop".

Preduzeće "Ortopediju" iz Kragujevca, koje se bavi izradom ortopedskih pomagala, kupio je za 18,5 miliona dinara generalni direktor Milan Rajković sa pomoćnikom Perom Pantićem.

Početna cena iznosila je 1.584.000 dinara, ali je nakon licitiranja četiri učesnika uvećana oko 11 puta, a Rajković je, ilustrujući želju zaposlenih da ih ne kupi "autsajder", pomenuo njihovu spremnost da se u narednih godinu dana odreknu pola plate, da bi menadžment imao prostora za kupovinu.

"Bemiks" iz Aleksandrovca kupio je za 52 miliona dinara Miroljub Veljković. On nije krio zadovoljstvo što je platio samo dvostruko više od početne cene, a manje od procenjene vrednosti, imajući u vidu da je reč o dobroj agrarnoj firmi.

Prigradsko transportno preduzeće "Saobraćaj" iz Žablja prodato je Radenku Ristiću vlasniku "Ristić komerca" iz Novog Sada. Novi gazda je za 29 miliona dinara ili oko pola miliona evra dobio tržište, radionicu i 27 autobusa.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h

Poslanički imunitet Milovana Bojića srušio blokadu

17:20h

Prevođenje "Majkrosoftovih" programa na srpski jezik

17:34h

Konferencija predstavnika centralno evropskih železnica

17:40h

Vlasnik JTI d.o.o i mogući partner DIV-a ističe: Još nismo dobili dozvolu, a rok istekao

17:47h

Završavaju se remonti u EPS-u

17:55h

Šest preduzeća prodato za oko 2,9 miliona evra

18:01h

Ugovor Delta osiguranja i Jurop asistenta: Nova vrsta osiguranja na putovanjima

18:06h

Zbog loše kontrole uvoza hrane ceh će plaćati glavni inspektor?

18:11h

Vrhovni sud Srbije poništio rešenje o ekstraporezu za Astra banku

      


FastCounter by LinkExchange