[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Završavaju se remonti u EPS-u

Novi blokovi na mreži

BEOGRAD - Remont bloka A5 u termoelektrani "Kolubara", privodi se kraju i za neki dan biće priključen na mrežu Elektroprivrede Srbije. Ovaj blok snage 100 megavata nije proizvodio struju više od četiri godine.

- Ovaj blok je i pre NATO bombardovanja radio sa dosta problema. Veća je bila šteta kada je radio nego kada nije. Posle bombi koje su ga dodatno oštetile neophodna je bila sveobuhvatna obnova, a ne samo remont. Sada će moći da pruži pun doprinos elektroenergetskoj stabilnosti - rekla je Ljiljana Škundrić, direktor Sektora za plansko-organizacione poslove u Direkciji za proizvodnju i prenos struje.

Domaće firme dobile posao

Kako je i najavljeno, strane firme koje obavljaju remont bloka A3 u TE "Nikola Tesla", sklopile su više ugovora sa domaćim firmama o obavljanju oko 30 odsto planiranih radova. Blok A3 biće obnovljen do kraja maja 2003., a za sada je odrađena petina posla. Posle obavljenih radova proizvodiće od 350 do 500 miliona kilovat/sati više nego do sada.

Ona kaže da je posle početka grejne sezone, kako je i planirano, pre desetak dana, posle remonta, pušten u rad i blok B1 u TE "Kostolac". Remont ovog bloka snage 300 megavata trajao je četiri meseca. Svi ovi radovi finansirani su sredstvima Evropske agencije za rekonstrukciju.

Zbog visokih temperatura i voda u hidroelektranama, nesvakidašnjih za ovo doba godine, u oktobru su obavljeni manji remonti na bloku A6 u TENT-u i A2 u "Kolubari".

- Iz istih razloga remonti u hidroelektranama, planirani za novembar kada su obično niske vode, odloženi su za kasnije. Sve što je planirano ispunjeno je i nemamo problema u funkcionisanju sistema. Dnevna potrošnja struje u Srbiji neuobičajena je za ovo doba godine i kreće se između 85 i 93 miliona kilovat/sati. Pre samo nedelju dana trošili smo i do 115 miliona- objašnjava Škundrić.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h

Poslanički imunitet Milovana Bojića srušio blokadu

17:20h

Prevođenje "Majkrosoftovih" programa na srpski jezik

17:34h

Konferencija predstavnika centralno evropskih železnica

17:40h

Vlasnik JTI d.o.o i mogući partner DIV-a ističe: Još nismo dobili dozvolu, a rok istekao

17:47h

Završavaju se remonti u EPS-u

17:55h

Šest preduzeća prodato za oko 2,9 miliona evra

18:01h

Ugovor Delta osiguranja i Jurop asistenta: Nova vrsta osiguranja na putovanjima

18:06h

Zbog loše kontrole uvoza hrane ceh će plaćati glavni inspektor?

18:11h

Vrhovni sud Srbije poništio rešenje o ekstraporezu za Astra banku

      


FastCounter by LinkExchange