[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rusmir Kadragić, vlasnik JTI d.o.o i mogući partner DIV-a u proizvodnji "monte karla"

Još nismo dobili dozvolu, a rok istekao

BEOGRAD - Ovih dana istekao je rok do kada je republičko Ministarstvo poljoprivrede trebalo da donese odluku o tome da li će srpskom preduzeću JTI d.o.o. izdati dokument, poslednji koji je neophodan kako bi mogao da se aktivira predugovor o proizvodnji cigareta "monte karlo" u saradnji sa Duvanskom industrijom u Vranju.

Verujemo da će ovo Ministarstvo uskoro izdati taj papir o "razvrstavanju cigareta", a ukoliko nam ne odobri ovaj dokument odustaćemo od proizvodnje "monte karla" koji bi na domaćem tržištu koštao 37 dinara i bio bi 30 odsto jeftiniji od "monte karla" koji proizvodi japanska firma JTI - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Rusmir Kadragić, vlasnik preduzeća JTI d.o.o., objašnjavajući spor sa japanskom kompanijom.

Šteta za SRJ

JTI je, prema podacima koje smo dobili od 1997. do 2000. godine prodao u Jugoslaviji 6.000 tona cigareta. U tom periodu, međutim, kako saznajemo, ovoj kompaniji nije izdata nijedana akcizna markica, što znači da nisu platili dažbine, pa su oštetili SRJ za oko 100 miliona evra.

Zabrana prodaje

- JTI d.o.o. je podneo tužbu protiv distributera "monte karla" MPC merkate i Sport komerca, kao direktnih distributera JTI, i tražio da se donese privremena mera zabrane prodaje i nadokanadi šteta. Te mere su u jednom slučaju donete, a zatim su ukinute - kaže Miloš Mitić, advokat JTI d.o.o.

Kadragić je istakao da japanska firma JTI nije zaštitila robnu marku "monte karlo" u SRJ pa će JTI d.o.o. zbog toga što je koristila žig "monte karla" od 18. decembra prošle godine u Jugoslaviji, od kada je on u vlasništvu JTI d.o.o., tužiti ovo preduzeće i tražiti nadoknadu štete.

Zoran Drljača, prvani zastupnik JTI d.o.o. naglasio je da japanska firma nije ekskluzivni vlasnik marke "monte karlo" i da ga je zaštitila u 80 zemalja od čega su dve trećine države trećeg sveta, ali ne i u SRJ. Robna marka "monte karlo" je u Evropi zaštićena tek 1989. godine, a JTI je u svojoj matičnoj zemlji ove cigarete registrovao tek 1999. godine, kaže Drljača.

- JTI d.o.o. je jedini vlasnik ove marke cigareta u SRJ što znači i na Kosovu. Ako je hteo da distribuira ove cigarete u Jugoslaviji JTI je morao da kod ovdaših nadležnih organa dobije takozvanu defanzivnu robnu marku "monte karlo", što podrazumeva da je zaštićena od konkurencije - tvrdi Drljača i dodaje da su protiv RJ Rejnoldsa, koga je kupio JTI, tužbe za nelegalni promet cigareta i pranje novca podnele skoro sve zemlje Evropske unije.

U tužbama se, kaže Drljača, navodi je RJ Rejnolds "od 1990. do 2000. godine bio povezan sa četiri kriminalne grupe i organizovao mrežu prodaje svojih cigareta sa Italijom preko Crne Gore".

Kadragić je novinarima pokazao video snimak kupovine cigareta "monte karlo" na jednoj trafici, kakao kaže, u centru Beograda, sa akciznom markicom na albanskom jeziku, što znači da su došle sa Kosova.

S.Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h

Poslanički imunitet Milovana Bojića srušio blokadu

17:20h

Prevođenje "Majkrosoftovih" programa na srpski jezik

17:34h

Konferencija predstavnika centralno evropskih železnica

17:40h

Vlasnik JTI d.o.o i mogući partner DIV-a ističe: Još nismo dobili dozvolu, a rok istekao

17:47h

Završavaju se remonti u EPS-u

17:55h

Šest preduzeća prodato za oko 2,9 miliona evra

18:01h

Ugovor Delta osiguranja i Jurop asistenta: Nova vrsta osiguranja na putovanjima

18:06h

Zbog loše kontrole uvoza hrane ceh će plaćati glavni inspektor?

18:11h

Vrhovni sud Srbije poništio rešenje o ekstraporezu za Astra banku

      


FastCounter by LinkExchange