[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Konferencija predstavnika centralno evropskih železnica

Ulaganja u brže pruge Srbije

BEOGRAD - Zakon o železnici dostavljen je Skupštini i trebalo bi da bude usvojen u roku od mesec dana. Ovaj zakon predviđa pre svega restrukturiranje ŽTP "Beograd" na dva preduzeća. Infrastrukturni deo ostaće pod ingerencijom države, dok ćemo se potruditi da drugi, transportni deo, osposobimo za konkurenciju - rekla je juče na Međunarodnoj konferenciji predstavnika centralno evropskih železnica u "Sava"centru republički ministar saobraćaja i telekomunikacija Marija Rašeta-Vukosavljević.

Podsećajući da do skoro nije bilo nikakvih ulaganja u železnički saobraćaj, da je održavanje svedeno na minimum, da se na 42 odsto od ukupne dužine pruga vozi brzinom do 60 kilometara na čas, da je vrlo mali procenat pruga gde vozovi idu iznad 80 kilometara na sat, da postoje 132 crne tačke gde je brzina ograničena na ispod 30 kilometara na čas, ministarka Rašeta-Vukosavljević navela je da će predstojećim zakonom republička vlada poboljšati efikasnost i integrisati srpske železnice u železnički sistem Evropske unije.

Ona je podsetila da će u periodu između pet i deset godina, u okviru socijalnog programa za koji je izdvojeno deset miliona evra, doći do otpuštanja 17 hiljada radnika (trenutno je u ŽTP-u zaposleno 33.000 ljudi). Ova sredstva deo su zajma Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj i ukupno iznose 57 miliona evra.

Ostatak zajma predviđen je za nabavku lokomotiva, mehanizaciju. Drugi kredit u iznosu od 70 miliona evra Evropske investicione banke odnosi se na rekonstrukciju kritičnih deonica pruge. Generalni direktor ŽTP "Beograd" Slobodan Rosić ocenio je juče da je restrukturiranje ovog preduzeća težak zadatak, ali da perspektiva srpskih železnica postoji ukoliko se "orijentišemo tržišno i efikasnije i bliže sarađujemo sa okruženjem".

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h

Poslanički imunitet Milovana Bojića srušio blokadu

17:20h

Prevođenje "Majkrosoftovih" programa na srpski jezik

17:34h

Konferencija predstavnika centralno evropskih železnica

17:40h

Vlasnik JTI d.o.o i mogući partner DIV-a ističe: Još nismo dobili dozvolu, a rok istekao

17:47h

Završavaju se remonti u EPS-u

17:55h

Šest preduzeća prodato za oko 2,9 miliona evra

18:01h

Ugovor Delta osiguranja i Jurop asistenta: Nova vrsta osiguranja na putovanjima

18:06h

Zbog loše kontrole uvoza hrane ceh će plaćati glavni inspektor?

18:11h

Vrhovni sud Srbije poništio rešenje o ekstraporezu za Astra banku

      


FastCounter by LinkExchange