[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pošto u zemlji nije pokrenut istražni postupak protiv Milovana Bojića

Poslanički imunitet srušio blokadu

Nema vanrednog pravnog leka kojim bi se obezbedila dalja blokada novca na Bojićevom računu u Švajcarskoj, kaže okružni javni tužilac

BEOGRAD- Milovan Bojić bio je na spisku petorice funkcionera prethodnog režima čiji su računi otkriveni u Švajcarskoj, od kojih su do javnosti došla imena Mirka Marjanovića, bivšeg srpskog premijera, zatim Tomislava Jankovića, nekadašnjeg direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Nikole Mitrovića, u to vreme direktora Instituta za onkologiju.

Tada je bilo govora da su ovi računi teški nešto manje od desetak miliona švajcarskih franaka. Međutim, kada je Božidar Đelić, srpski ministar finansija, na konferenciji za štampu u vladi Srbije obnarodovao detalje vezane za Marjanovićev švajcarski bankovni račun, stigao je javni demanti u kojem je sam Marjanović, negirajući njegovo postojanje, rekao da praktično ne zna ko je u njegovo ime mogao da otvori devizni račun i na njemu drži pare.

Naša bruka

Ukoliko bi švajcarske vlasti deblokirale Bojićev račun, postupile bi u skladu sa svojim i međunarodnim pravom, jer u zaštitu građanskih prava spada okončanje u razumnom roku postupka vezanog za blokadu nečijeg računa, kao da je reč o licu koje je nepravo optuženo, objašnjava advokat Milenko Radić. Po njegovim rečima, taj razumni rok u kojem je trebalo dostaviti dokaze o pokrenutom krivičnom postupku uglavnom nije duži od tri do šest meseci. Drugim rečima, nadležni organi u Švajcarskoj nisu dužni, niti mogu u nedogled da drže blokadu nad Bojićevim, niti bilo čijim računom, čekajući da se ovde vode i okončaju političke igre i prepucavanja, kaže Radić.

Politička arena

- Ne znam ko u saveznom parlamentu ili izvan njega, kroz poslanički imunitet, bojkotuje mogućnost da se utvrdi odgovornost nekih ljudi, ali ovaj slučaj, koji je za nas prava sramota, samo dokazuje da je održan kontinuitet sa Miloševićevim vremenom i da nije došlo ni do kakvog pomeranja, koje bi potvrdilo da se u ovoj državi štite i jačaju institucije i da nije sve usmereno na podelu vlasti i tržišta. Građani pri tome navijaju sa strane, kao u areni, ko će da pobedi, ne shvatajući da srž problema nisu ni Đinđić ni Koštunica, već institucije sistema koje treba da ih štite, objašnjava Radić činjenicu da je u slučaju Bojić i sličnim primerima propuštena retka šansa - a švajcarski računi predstavljaju verovatno jedini konkretni primer otkrivenih para u inostranstvu- da se nešto učini.

Prema informacijama "Glasa", Bojić je posegnuo za jačim sredstvom od demantija, angažujući advokata koji je, zastupajući ga pred švajcarskim vlastima, tražio odmrzavanje njegovog računa.

Da podsetimo, Švajcarska koja u tom pogledu ima vrlo precizne zakone, u okviru međunarodne pravne pomoći našim pravosudnim organima u traganju za računima i parama bivših Miloševićevih kadrova u inostranstvu, držala je ove račune zamrznutim, ali je istovremeno tražila i dokaze da su protiv aktera u zemlji pokrenuti postupci.

Bila je spremna, kada joj se o tome dostave dokazi, da stavi na uvid relevantne podatke o njihovim računima u tamošnjim bankama. Naravno, za to je postojao i rok, koji je u Bojićevom slučaju istekao u ponedeljak, do kada Švajcarci, na žalost, nisu dobili potvrdu da se protiv bivšeg republičkog ministra zdravlja i direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti na Dedinju vodi istražni postupak u zemlji.

U kratkom komentaru za "Blic" okružni javni tužilac Rade Terzić rekao je da više "ne postoji mogućnost nekog vanrednog pravnog leka kojim bi se obezbedila dalja blokada novca na Bojićevom računu u Švajcarskoj".

Razlog je to što protiv Bojića nije mogao da bude pokrenut istražni postupak, jer ga štiti poslanički imunitet, na koji se on i pozvao, a kada je skidanje njegovog imuniteta konačno, 14. novembra, stiglo na dnevni red saveznog parlamenta, odnosno Veća republika, to se nije desilo, i poslanički imunitet mu je potvrđen.

Danas poslanici crnogorskog SNP svoje glasove za takvu varijantu tumače nezadovoljstvom što "kolege" prethodno nisu glasale da se poslanički imunitet oduzme i Momčilu Perišiću.

Još bez odluke?

BEOGRAD - Švajcarske vlasti, koliko je meni poznato, nisu donele nikakvu odluku kojom se odmrzava bilo koji od, u tamošnjim bankama, svojevremeno blokiranih računa nekadašnjih visokih jugoslovenskih zvaničnika, bliskih bivšem predsedniku Slobodanu Miloševiću - rekao je juče za "Glas" Žan Danijel Riš, drugi čovek švajcarske ambasade u Beogradu, komentarišući napise u domaćoj štampi da su "vlasti u Bernu odlučile da Milovanu Bojiću, sadašnjem poslaniku JUL-a u saveznom parlamentu, odblokiraju račun koji on ima u Švajcarskoj".

SĐP

Kako "Glas" nezvanično saznaje okružni javni tužilac se pre toga više puta obraćao saveznom parlamentu tražeći da se o pitanju Bojićevog imuniteta izjasne poslanici, kako bi dobio odobrenje za krivično gonjenje, ali su oni ostajali gluvi i nemi.

Prema tumačenju pravnika, predlog o oduzimanju imuniteta može i da se ponovi, ali tek po isteku višemesečnog zakonskog roka, što za slučaj deblokade Bojićevog švajcarskog računa može biti kasno, jer tamošnji nadležni sud nema više pravnih prepreka da donese takvu odluku.

U obrazloženju zahteva nadležnim organima Švajcarske za blokadom Bojićevog računa, verovatno, pominjana je potreba da se, između ostalog, utvrdi kako i zašto je formirana devizna blagajna u okviru Instituta za kardiovaskularne bolesti, kojom je on i raspolagao i odobravao isplate, zatim da li su i zašto uvećavane fakture za nabavku nameštaja i opreme i slično...

Istraga, međutim, nije pokrenuta i možda će se voditi onda kada Bojića bude prestao da štiti poslanički imunitet. To vredi i za činjenicu da je po Zakonu o deviznom poslovanju bilo kažnjivo da naši građani poseduju devizne račune u inostranstvu.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h

Poslanički imunitet Milovana Bojića srušio blokadu

17:20h

Prevođenje "Majkrosoftovih" programa na srpski jezik

17:34h

Konferencija predstavnika centralno evropskih železnica

17:40h

Vlasnik JTI d.o.o i mogući partner DIV-a ističe: Još nismo dobili dozvolu, a rok istekao

17:47h

Završavaju se remonti u EPS-u

17:55h

Šest preduzeća prodato za oko 2,9 miliona evra

18:01h

Ugovor Delta osiguranja i Jurop asistenta: Nova vrsta osiguranja na putovanjima

18:06h

Zbog loše kontrole uvoza hrane ceh će plaćati glavni inspektor?

18:11h

Vrhovni sud Srbije poništio rešenje o ekstraporezu za Astra banku

      


FastCounter by LinkExchange