[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sukob Nenada Đorđevića i JUL-a oko zgrade u Đure Đakovića 31

Spore se oko otete imovine

Stari vlasnik zgrade porodica predratnog industrijalca Ilića

BEOGRAD - Koškanje i rvanje članova obezbeđenja bivšeg julovca Nenada Đorđevića i čuvara iz redova Jul-a za epilog je imalo razbijanje stakla na zgradi ispred prostorija ove stranke u Ulici Đure Đakovića broj 31.

Kada je obezbeđenje JUL-a pokušalo da otključa salu u kojoj je prekjuče trebalo da se održi konferencija za novinare, obezbeđenje Đorđevića, vlasnika BTC-a i bivšeg funkcionera JUL-a, to je onemogućilo.

I jedna i druga strana smatraju da su zakoniti vlasnici zgrade, a u toku je i sudski spor. Jedino što nije sporno jeste da je vlasnik ove zgrade bila porodica predratnog industrijalca Vlade Ilića, čiju je imovinu nacionalizacijom otela komunistička vlast.

Da bi apsurd bio veći, sada se politički naslednici crvenih otimača tuku i spore oko otetog.

Po rečima advokata Save Anđelkovića, imovina uglednog predratnog industrijalca je nacionalizovana a zgrada postala državna svojina, da bi onda bila poverena na korišćenje MUP-u.

- Nakon toga do prava na raspolaganje i korišćenje došao je "Geneks", a zgrada praktično prešla u društvenu svojinu. Đorđević, odnosno njegova firma, devedesetih se pojavio kao kupac ove zgrade. On je podigao i kredit kod "Beobanke" u vreme kada je Zlatan Peručić bio njen direktor.

Dogovor je bio takav da "Beobanka" plati "Geneksu" određenu sumu, odnosno preuzme obaveze Đorđevića ( kao kupca) prema ovom preduzeću. Zatim se kao kupac pojavio JUL koji ima svojstvo pravnog lica, dakle može kupiti zgradu. JUL se, takođe, opredelio za rešenje da "Beobanka" preuzme obavezu plaćanja u njegovo ime. Da li je ugovor realizovan to je već drugo pitanje, kao i način na koji je Đorđević, kao prodavac regulisao svoje odnose sa JUL-om - objasnio je Anđelković.

Pravo pitanje je, kaže Anđelković, na koji način se Đorđević pojavljuje i dolazi u odnos sa JUL-om, kao fizičko lice ili u taj odnos stupa samo preduzeće kao pravno lice.

- Bez obzira da li su ugovori ispoštovani ili ne, ne može se na ovakav način dolaziti do imovine. Đorđević, može osporiti ugovor i voditi spor pred sudom, ali je pitanje i koji ugovor. Jer i JUL je odlučio da se "Beobanka" pojavi kao kupac u njegovo ime.

Svejedno, spor se može rešavati samo sudskim putem i na ni jedan drugi način. A dok se to ne reši JUL je vlasnik zgrade - rekao je Anđelković.

Na pitanje da li je sve besmisleno s obzirom da je vlasnik zgrade porodica Ilić i da bi imovina trebalo da bude vraćena, ili plaćena naknada po zakonu o denacionalizaciji na čije se donošenje dugo čeka, Anđelković je odgovorio.

- Naravno da bi trebalo rešiti pitanje denacionalizacije, ali zakon još nije donet, a kad će, ne zna se. Sa druge strane, Zakon o nacionalizaciji još nije ukinut. Najverovatnije je da će pitanje denacionalizacije biti rešavano naknadom kroz obveznice, a oduzeta imovina biti prodata. To je daleko od pravedne naknade starim vlasnicima - rekao je Anđelković.

Ovo je još jedan od primera šta se dešava sa imovinom u zemlji gde pitanje svojine nije rešeno, a kad će, ne zna se.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:00h

Skandal u gimnaziji "Sveti Sava" otvorio mnoga pitanja

16:09h

Kako se izboriti s bolešću u osiromašenom zdravstvu

16:17h

Ministar Đelić juče u Skupštini Srbije najavio: Od 1. jula lov na krupne ribe

16:26h

Sukob oko zgrade JUL-a

16:34h

"Živi i neka drugi žive "moto kampanje protiv side

16:39h

Velika akcija Vlade Srbije i Ministarstva vera

16:45h

Šabac: Pijačni prodavci blokirali most

16:49h

Niš: Regrutski maler do malera

16:56h

Zimski red letenja JAT-a

      


FastCounter by LinkExchange