[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ministar finansija Božidar Đelić juče u Skupštini Srbije najavio

Od 1. jula lov na krupne ribe

Ko hoće mirno da spava, moraće do 30. juna da prijavi svoj imetak

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeli su juče raspravu o paketu poreskih zakona čijim bi usvajanjem poreza bili oslobođeni ulje, mast i šećer i time jeftiniji za 17 odsto, ali bi se plaćanja poreza oslobodila i fizička lica koja izdaju poslovni ili drugi prostor. Poslanici će narednih dana raspravljati o porezu na godišnji prihod građana i na dobit preduzeća od 14 odsto.

Sednica je ponovo počela burno. Predsednica Skupštine Nataša Mićić odbila je da na dnevni red stavi predlog poslaničke grupe SPS-a da se sa sednice udalji Aleksandar Stefanović, poslanik DHSS koji je prekjuče pesnicom udario Rajka Baralića, poslanika socijalistu.

Obrazložila je time da je za ovaj slučaj nadležan Administrativni odbor koji je trebalo da zaseda u protekla 24 sata. Poslanici SPS-a su revoltirano napustili sednicu uz pitanje "Ko bi bio nadležan da se incident odigrao u hodniku Skupštine?".

- Ako Skupština ne reaguje na to što je jedan poslanik pretučen, kako će onda građani Srbije da veruje da će ga ona zaštiti svojim zakonima. Kamere su zabeležile direktan udarac u glavu i sad se predsednica Skupštine pravi "blesava" kao da to ima veze samo sa Odborom.

Savremenije

U poreskoj policiji će biti zaposleno mnogo informatičara, jer je predviđeno da se provera poreskih obveznika obavlja preko hard diskova, a ne kroz poreske knjige. Jer, uverenje je da se često vode dvostruke knjige da bi se zaobišle obaveze prema državi. Poreski policajci neće nositi pištolje, već će sarađivati s kolegama iz MUP-a kad neko treba da se privede ili da se pleni imovina.

Šta bi bilo da predsednicu zaustavi neki poslanik na stepeništu i izudara je - rekao je Zoran Anđelković, poslanik SPS-a. Ipak, tokom popodnevnog zasedanja, poslanici SPS-a su se vratili u salu.

Anđelković je podsetio na Stefanovićevu izjavu da je trebalo sa tučom da se počne još 6. oktobra, zaključivši da je reč o progonu SPS-a i njenih članova.

- Ako Administrativni odbor ne isključi Stefanovića, naći ćemo načina kako da protestujemo i da upoznamo javnost sa nasiljem u parlamentu - rekao je Anđelković.

Parlamentarci su zatim glasali da se sa dnevnog reda jučerašnje sednice skine inicijativa DHSS za referendum na kojem bi se građani izjasnili za samostalnost Srbije.

- Građanima ove zemlje ne dozvoljava se da se izjasne o sudbini svoje zemlje. Predsedništvo DOS-a dalo je rok Ustavnoj komisiji da do kraja novembra napravi taj famozni tekst ustavne povelje. Tvrdim da u ovakom sastavu Ustavna komisija nikad neće usaglasiti tekst povelje - rekao je ministar pravde Vladan Batić.

Batić je napomenuo da građani nisu samo poreski obveznici Srbije, već su taoci akciza, carina i taksi na saveznom nivou na šta su ove godine izdvojili preko milijardu evra.

- Iznenađen sam što od Drugog svetskog rata nijedan građanin Srbije nije imao poresku kontrolu, to bi ovim zakonom bilo onemogućeno. Dosad se oporezivalo samo ono što je išlo preko računa, ali to više neće biti slučaj.

Poreski zakoni će se sprovoditi jedinstveno u celoj zemlji, bilo u kom trenutku i biće isti za sve, a biće usklađeni i sa OECD - izjavio je ministar finansija Božidar Đelić za skupštinskom govornicom i dodao:
- Građani će imati i obaveze, ali i prava, a ceo sistem više neće ličiti na Kafkin "Proces" u kojem će građani skupljati papire i sami prijavljivati obaveze. Kontrola će biti na poreskoj upravi koja će postaviti pitanje kako je moguće da neko od vodećih ljudi u firmi ima neto platu od 14.000 dinaru.

Đelić je najavio da će i fizička lica dobiti poreski identifikacioni broj, a da će tako svim poreskim obveznicama život biti olakšan.

On je napomenuo da neće biti lova na veštice koje su prethodnih godina utajivale porez, ali da će se od sad voditi računa čiji troškovi pokazuju da njegova primanja "blage veze nemaju s onim što je u knjigama".

- Pružiće se šansa onima koji hoće mirno da spavaju i oni će do 30. juna morati da prijave imovinu, račune u inostranstvu i keš. Većina građana će prijaviti, a poreska policija će od 1. jula krenuti u lov na krupne ribe - rekao je Đelić.

Poslanici su u načelu usvojili Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

M. B. - M. D.


vesti po rubrikama

^društvo

16:00h

Skandal u gimnaziji "Sveti Sava" otvorio mnoga pitanja

16:09h

Kako se izboriti s bolešću u osiromašenom zdravstvu

16:17h

Ministar Đelić juče u Skupštini Srbije najavio: Od 1. jula lov na krupne ribe

16:26h

Sukob oko zgrade JUL-a

16:34h

"Živi i neka drugi žive "moto kampanje protiv side

16:39h

Velika akcija Vlade Srbije i Ministarstva vera

16:45h

Šabac: Pijačni prodavci blokirali most

16:49h

Niš: Regrutski maler do malera

16:56h

Zimski red letenja JAT-a

      


FastCounter by LinkExchange