[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 20. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Skandal u gimnaziji "Sveti Sava" otvorio mnoga pitanja

Lažne diplome samo kod komšija

U većini srednjih škola kažu: falsifikovanja je bilo, ali u tuđem dvorištu

BEOGRAD - Afera sa izdavanjem lažnih diploma u gimnaziji "Sveti Sava" dobila je još jednu dimenziju sa izjavom direktorke Ljiljane Đokić da ta "praksa" nije ni usamljena ni nova. Tragom te onespokojavajuće tvrdnje "Glas" je napravio blic anketu po srednjim školama iz koje se može zaključiti da je tema sa falsifikovanim dokumentima aktuelna već 10 godina - ali samo u tuđim kolektivima.

Iako sagovornici "Glasa" ponekad nisu želeli da se predstave, ipak upravo oni nisu mogli da odole i da ne upru prstom u pojedine škole, uz naznaku da su već "imale problema sa dnevnicima". I uz tvrdnju da najviše "muvaju" oni sa najviše vanrednih učenika.

- Od kad sam preuzeo dužnost v.d. direktora u Trećoj gimnaziji do danas tvrdim da nije bilo izdavanja falsifikovanih dokumenata sa pečatom škole i mojim potpisom. I mada ne znam šta je bilo ranije, nadam se da toga nije bilo ni u prethodnom periodu.

Finalni izveštaj

Ministarstvo prosvete i sporta saopštilo je da je Komisija koja je formirana u dogovoru sa Ministarstvom unutrašnjih poslova završila rad pre dva dana i da je konačan izveštaj juče dostavljen prosvetnim vlastima. Ministarstvo je takođe obećalo da će obavestiti javnost o rezultatima do kojih je došla Komisija koja je sastavljena sa namerom da se preispitaju diplome koje su izdate u Gimnaziji "Sveti Sava" od 1992. do 2000.

Niko se u školi nije požalio, niti je bilo pisanih prijava ili zahteva i mislim da to u našoj školi ne može da prođe jer su oči svih širom otvorene. Postoji i unutrašnja i spoljnja javnost- tvrdi Slavko Tadić, koji ovih dana predaje direktorsku dužnost. On kaže da ova škola ima samo mali broj gimnazijalaca koji su iz nekog razloga prešli na vanredno učenje.

U Tekstilnoj školi kategorički tvrde da nije bilo malverzacija sa izdavanjem lažnih diploma, a u Sportskoj gimnaziji, kažu da su se tek oformili 9. septembra, pa nisu ni bili u prilici da pogreše.
- Imamo preuzeto stanje, krećemo iz početka i ne mogu da pričam na tu temu- objašnjava direktorka Violeta Šiljak, koja je u Sportsku došla iz Trinaeste gimnazije- "gde je sve bilo kako se samo poželeti može, po svim pitanjima". To znači da nije bilo ni mesta za sumnjičavost u ispravnost rada i izdavanje diploma.

Pomoćnik direktora u Saobraćajno-tehničkoj školi iz Zemuna, Tomislav Nađ, kaže da je devet godina u tom kolektivu i da za to vreme nije primetio ništa nelegalno, a o tome šta je bilo pre tog vremena ne može da priča. Ova škola, sa oko 1.800 đaka, ima više od 200 vanrednih učenika, koji se obučavaju po programima petnaestak zanimanja.

Komentarišući tvrdnju direktorke gimnazije "Sveti Sava" da lažne diplome u ovoj školi nisu nikakav izuzetak, pomoćnik direktora Desete gimnazije, Snežana Kovačević- Tomić, kaže da toga u Desetoj nema. Za 23 godine, koliko radi u toj školi, nije čula za tako nešto.

- Kod nas sve teče normalno, imamo zapravo samo dvoje-troje vanrednih učenika koji su kod nas izgubili status redovnog đaka, dok se ocene za ostale gimnazijalce utvrđuju na Nastavničkom veću. Ustvari, imamo učenicu koja je već osam godina vanredan đak i još nije završila četvrti razred. Da toga ima, ona bi odavno dobila diplomu- objašnjava Snežana Kovačević-Tomić.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:00h

Skandal u gimnaziji "Sveti Sava" otvorio mnoga pitanja

16:09h

Kako se izboriti s bolešću u osiromašenom zdravstvu

16:17h

Ministar Đelić juče u Skupštini Srbije najavio: Od 1. jula lov na krupne ribe

16:26h

Sukob oko zgrade JUL-a

16:34h

"Živi i neka drugi žive "moto kampanje protiv side

16:39h

Velika akcija Vlade Srbije i Ministarstva vera

16:45h

Šabac: Pijačni prodavci blokirali most

16:49h

Niš: Regrutski maler do malera

16:56h

Zimski red letenja JAT-a

      


FastCounter by LinkExchange