[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 14. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Filmski festival u Solunu

Manjkavosti obilja

Glavni program na sporednom koloseku.

Balkanski pregled- smotra filmova iz eks Ju- republika

(Specijalno za "Glas")
SOLUN - Mada je već prevalio dobar deo ovogodišnjeg puta, festival u Solunu kao da još nije našao prava rešenja za svoje osnovne programske ciljeve. Opšti je utisak da nemajući odgovore za glavni program, skroman izbor od svega 11 filmova, festival je isuviše prostora dao pratećim programima.

Od Novih horizonata, Balkanskog pregleda, Grčkog filma 2002. Azijska vizija, retrospektiva Marka Belokija, Bele Tara, Boba Rafaelsona, Hong Hang Soa i tako dalje. Već samo nabrajanje predstavlja zamoran posao, a tek snalaženje gde se šta održava predstavlja izazov.

Ova programska prenatrpanost, svesno, ili nesvesno, skrenula je pažnju sa takmičarskog programa, uz ozbiljnu manjkavost, jer je teško učiniti neki valjan izbor, dok se istovremeno osnova festivalskog jezgra kruni.

Primera radi, nekada izazovno koncipiran program Novih horizonata, i sam je predlagao opštoj atmosferi trpanja svega i svačega u program, što mu daje vrlinu informacije, ali oduzima raniji visoki kvalitet. Taj program je gotovo parafraza jednog dela programa festivala u Torontu, koji programira isti autor.

Tu su "Kokoška" Aleksandra Rogozina, "Zmaj" Alekseja Muratova i "Ljubavnik" Valerija Todorovskog iz Rusije, "Štucanje" Đorđi Palfija iz Mađarske, "Divlje pčele" Bohdana Slama iz Češke, ali i "Otvoreno srce" Suzane Bir iz Danske, "Lutke" Takešija Kitana iz Japana, "Desetka" Abasa Kjarostamija iz Irana i "Ken Park" Larija Klarka iz Amerike.

Ovogodišnji "Balkanski pregled" pored već navedenog učešća našeg filma "Mrtav ladan" Miodraga Milinkovića, zanimljiv je i po činjenici da više od polovine filmova ovog programa predstavljaju filmovi koji dolaze iz bivših jugoslovenskih republika; "Bog zabranjuje veće zlo" Snježane Tribuson, "Ljubljana" Igora Starka, "Sudija" Zanete Vangeli, kao i mešovita bugarsko-makedonska produkcija "Sudbina kao pacov" Ivana Pavlova.

S. Pilipović


vesti po rubrikama

^kultura

16:14h

Filmski festival u Solunu: Glavni program na sporednom koloseku

16:28h

Sedmi Jugoslovenski pozorišni festival: "Glembajevi" oduševili

16:35h

Sudbina Sterijinog pozorja i dalje neizvesna

16:42h

Najavljen Festival autorskog filma "Pogled u svet"

16:49h

Sarajevo u Kult teatru: Priča o vojniku

16:57h

Zaposleni u kulturnim ustanovama najavljuju štrajk

17:06h

Saradnja Biblioteke grada Beograda i španske ambasade

      


FastCounter by LinkExchange