[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 14. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Grupa studenata Pravnog nastavlja protest

Traže podršku i premijera Srbije

BEOGRAD - Oko 300 studenata Pravnog fakulteta, koji više od dve nedelje protestuju zbog visokih školarina i obnove godine, odlučili su juče da nastave protest, ali bez štrajka glađu, "do ispunjenja zahteva" .

 

I uprava kod predsednika

U Dekanatu Pravnog saopštili su da su dekan prof. dr Vladimir Milić, sa sekretarom Miljkom Valjarevićem i studentom- prodekanom Milanom Rapaićem, juče otišli kod predsednika SRJ na razgovor, i to na sopstveni zahtev. Oni, po sopstvenom kazivanju, nisu bili na pregovorima, već su otišli samo da obrazlože zbog čega nisu u stanju da snize školarinu ispod utvrđenih cena, kako bi predsednik čuo i drugu stranu. Prema rečima Valjarevića, Koštunica je imao razumevanja za njihova objašnjenja. Uprava je odlučila da nastavi razgovor sa studentima u protestu, ali ne želi da zakazuje novu sednicu Veća.

U dupke punom amfiteatru "dva" predstavnici akademaca u pregovorima sa upravom pozvali su kolege sa svih fakulteta da dođu kod njih i da učestvuju u priči koja nije, kako su rekli, samo priča studenata Pravnog fakulteta.

Pozvali su takođe, doduše stidljivo, da im se u protestu pridruže i roditelji. I očekuju da ih primi i premijer Srbije, Zoran Đinđić i svi koji žele da im pomognu.

Vladimir Dragović, jedan od zastupnika interesa visokoškolaca koji štrajkuju, prepričao je u "dvojci" susret sa predsednikom SRJ i ponovio neke zamerke na poslednjoj sednici Veća, na kojoj su odbijeni studentski zahtevi i ponuđene korekcije u odnosu na prvobitne odluke Fakulteta o ceni obnove godine.

Toliko o legalitetu

U Ministarstvu prosvete ne sumnjaju u plemenitost namera predsednika Koštunice, koji je pre dve večeri primio delegaciju studenata Pravnog. Ipak, prosvetne vlasti smatraju da je opasno ako se narušava autonomija i pravo fakulteta da samostalno odlučuje o visini školarine. Iz kabineta ministra je upozoreno ,takođe, da svako treba da se pridržava svojih nadležnosti, jer to "spada u osnovne principe demokratije i legaliteta".

- Predsednik Jugoslavije nije mogao da veruje da nam se niko sa fakulteta nije obratio iako smo pet dana štrajkovali glađu i obećao da će kontaktirati upravu fakulteta i da će razgovarati sa njima oko korekcije školarina. Pokušali smo sve, i idemo do kraja. Ovo nije ispolitizovan protest i mi nećemo dozvoliti da neko preko naših leđa rešava političke nesporazume. Ovo je socijalni problem- poručio je Dragović.

Posle njegovih reči usledio je buran aplauz, a studenti su rešili da ostanu na fakultetu, u nadi da će predsednik SRJ naterati upravu da ponovo zakaže Nastavno naučno veće. Protest će, obećali su, biti miran.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Prema predlogu novog zakona o penzijama: Penzije i za domaćice

16:17h

U Pljevljima i Bijelom Polju profesori štrajkuju glađu

16:31h

U budžetu zdravstva za sledeću godinu prvi put novac i za neosigurane

16:39h

Direktor direkcije za imovinu SRJ izjavio: Tuđe nećemo, svoje ne damo

17:46h

Iz Nezavisnog sindikata mašinovođa Užica: ŽTP nam uzima posao

18:02h

Reforme univerziteta u Srbiji

18:11h

Sindikat pravosuđa Srbije

18:23h

Grupa studenata Pravnog nastavlja protest

18:29h

Centar Bora izlepljen plakatima: Traže uvođenje vlaškog u školama

18:36h

Obezbeđivanje jugoslovenske granice: Sfor najčešće upadao u SRJ

18:35h

Vize za Mađarsku od 1. jula 2003?

18:47h

Radnici "Zaštite" RTB-a i dalje u štrajku

19:06h

Savez društava za borbu protiv šećerne bolesti saopštilo: U Srbiji 180.000 dijabetičara

19:11h

Nesalomivi praznik

      


FastCounter by LinkExchange