[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 14. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dragomir Popov, direktor direkcije za imovinu SRJ

Tuđe nećemo, svoje ne damo

Država treba da se oslobodi imovine koja joj donosi samo troškove

BEOGRAD - Pitanje realizacije sporazuma o sukcesiji sa bivšim republikama SFRJ mora ostati na nivou unije, odnosno nove zajednice po donošenju ustavne povelje. U okviru saveta ministara predviđeno je stvaranje stručne službe o sprovođenju sukcesije, procesa koji će trajati godinama - izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dragomir Popov, direktor Direkcije za imovinu SRJ i i član mešovitog komiteta za sprovođenje aneksa G Sporazuma koji se tiče imovinskih prava na društvenoj imovini.

On je istakao da je sprovođenje ovog dela Sporazuma izuzetno kompleksan posao zbog specifičnosti društvene svojine i realizacije prava na imovinu fizičkih i pravnih lica, državljana SRJ, u vrednosti od oko 2 milijarde dolara. Pored toga, više od 60.000 stanova pokrivenih stanarskim pravima naših građana u bišim republikama SFRJ imaju objektivnu vrednost od 3 milijarde dolara.

Karađorđevićima Brdo kod Kranja?

Popov je istakao da bi porodici Karađorđević trebalo omogućiti ostvarivanje prava nad vilama na Bledu i Brdu kod Kranja, jer oni kao državljani SRJ, bez obzira na odluke AVNOJ-a po kojim je imovina oduzeta, polažu prava na te objekte. Dakle, po njegovim rečima, oni imaju ista prava kao i druga fizička lica, građani SRJ i po tom osnovu tražiće se i realizacija ovih prava.

Zbog toga je, po rečima Popova, SRJ pokrenula inicijativu za sprovođenje i ovog komplikovanog dela Sporazuma bez obzira što ga, na primer Hrvatska, još nije ratifikovala. Direktor Direkcije je istakao da će se SRJ rukovoditi principima pravičnosti, a da će se u delu koji se tiče ostvarivanja prava građana rukovoditi isključivo pravilom da odnos prema svakom fizičkom licu bude jednak i kada su u pitanju naši i državljani u drugim republikama. Interes SRJ je veliki što govore i brojke, pa je potrebno, kako kaže Popov, što pre pristupiti rešenju ovog pitanja.

- U okviru ovoga procesa vraćaju se prodavnice "Varteksa", a među prvima koji će ostvariti svoja prava su i "Aero" iz Celja i "Krivaja" iz Zavidovića. "Aero" je spreman da proširi poslove u našoj zemlji, kao i "Varteks", a otvara se i mogućnost otvaranja novih radnih mesta i drugih oblika privredne saradnje.

Ova preduzeća prva su se uključila u proces i imala kompletnu dokumentaciju, sa svim prikazanim bilansima što je i glavni uslov da bi se prava ostvarila. Uskoro bi trebalo da budu ostvarena i prava "Jumka", koji će dobiti svoju robnu kuću na Ilici u Zagrebu - rekao je Popov.

"Gavrilović" sledeći

Mesna industrija "Gavrilović" iz Petrinje takođe je imala veliki broj prodavnica i objekata u Srbiji, a zainteresovana je i za nastup na tržištu SRJ. Kako je najavio Popov "Gavrilović" bi, posle "Varteksa", "Aera" i "Krivaje", mogao biti sledeći koji će ostvariti svoja prava.

Pošto sledi i proces privatizacije, Popov je objasnio da preduzeća iz bivših republika SFRJ neće moći da crpe beneficije po osnovu dokapitalizacije preduzeća u Srbiji i da se kapital prelije u druge republike. Popov je objasnio da je došlo i do otuđenja imovine pojedinih naših preduzeća u Hrvatskoj koja su izbačena iz bilansa.

Sa hrvatskom privrednom komorom je potpisan sporazum o arbitraži, a gledaće se da se izbegnu sporovi u regulisanju prava i da se pitanje njihove razmene rešava na nivou privrednih komora.

Popov je dodao da je u Hrvatskoj ostao veliki broj naših hotela i odmarališta i da će se voditi računa da se prava domaćih pravnih lica ostvare pa tek onda da se vidi šta je najbolje činiti - osposobiti ih da opet rade kako bi tamo dolazili naši turisti ili pojedine objekte prodati na tenderu i kapital vratiti u zemlju.

Popov je istakao da još nije otpočeo proces ostvarivanja prava naših preduzeća u bivšim republikama SFRJ, ali da je naša obaveza da se ovaj posao što efikasnije obavi i odgovori potpisanim obavezama.

On je kao veoma važno pitanje istakao i restruktuiranje državne imovine, ne samo u svetlu donošenja ustavne povelje, već radi njenog racionalnog korišćenja. Trebalo bi se osloboditi imovine koja državi donosi troškove a ne novac niti se koristi na racionalan način.

- Imamo mnogo vila, poljoprivrednog zemljišta, lovišta zgrada, a nemamo, recimo, granične prelaze, rekao je Popov.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Prema predlogu novog zakona o penzijama: Penzije i za domaćice

16:17h

U Pljevljima i Bijelom Polju profesori štrajkuju glađu

16:31h

U budžetu zdravstva za sledeću godinu prvi put novac i za neosigurane

16:39h

Direktor direkcije za imovinu SRJ izjavio: Tuđe nećemo, svoje ne damo

17:46h

Iz Nezavisnog sindikata mašinovođa Užica: ŽTP nam uzima posao

18:02h

Reforme univerziteta u Srbiji

18:11h

Sindikat pravosuđa Srbije

18:23h

Grupa studenata Pravnog nastavlja protest

18:29h

Centar Bora izlepljen plakatima: Traže uvođenje vlaškog u školama

18:36h

Obezbeđivanje jugoslovenske granice: Sfor najčešće upadao u SRJ

18:35h

Vize za Mađarsku od 1. jula 2003?

18:47h

Radnici "Zaštite" RTB-a i dalje u štrajku

19:06h

Savez društava za borbu protiv šećerne bolesti saopštilo: U Srbiji 180.000 dijabetičara

19:11h

Nesalomivi praznik

      


FastCounter by LinkExchange