[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 14. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U budžetu zdravstva za sledeću godinu

Prvi put novac i za neosigurane

BEOGRAD - U budžetu za zdravstvo za sledeću godinu naći će se 3,85 milijardi dinara, od čega je 1,58 milijardi predviđeno za lečenje neosiguranih lica. Ovo je prvi put da će se u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje naći novac i za ovu kategoriju stanovništva, istakao je na jučerašnjoj redovnoj konferenciji za novinare ministar zdravlja profesor dr Tomica Milosavljević.

Objašnjavajući kako će se namenski trošiti novac dr Milosavljević je rekao:
- Za opremanje bolnica predviđeno je 1,5 milijardi dinara, 300 miliona za programe od opšteg interesa za potrebe Zavoda za zdravstvenu zaštitu, 200 miliona za investiciono održavanje objekata. Programom nisu izuzete ni izbeglice i interno raseljena lica, za čije je lečenje posredstvom Komesarijata za izbeglice planirano 220 miliona dinara.

A ukupan finansijski plan Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje sa 4,7 milijardi dinara iz budžeta Republike Srbije iznosiće 68,1 milijardu dinara.

Uglavnom zadovoljni

Ministar je takođe predstavio i rezultate anonimno sprovedene ankete među 357 pacijenata u KBC "Dr Dragiša Mišović", "Zvezdara" i "Bežanijska Kosa " o tome da li su zadovoljni bolničkim lečenjem. Bolesnici su najčešće lečeni od malignih i kardiovaskularnih bolesti, a među njima je 80 odsto izrazilo zadovoljstvo lečenjem, dok je izuzetno nezadovoljno bilo tek četiri odsto ispitanika. Na pitanje da li su dali novac ili neku drugu uslugu da bi bili primljeni u bolnicu, 95 odsto odgovorilo je da nije, ali je zato oko 38 odsto moralo da plati neku od usluga tokom boravka u bolnici- lekove, laboratorijske analize, implantate...

Što se tiče drugih aktivnosti ministar zdravlja je naglasio da je zakon o lekovima u "finalnoj pripremi", sa zakonom o Agenciji za bezbednost hrane u javnost izlaze u decembru, uveliko se radi i na zakonu o komorama (lekarskoj, farmaceutskoj, stomatološkoj i medicinskih tehničara).

Sem toga, temeljno se radi i na izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju sa posebnim osvrtom na participaciju, zaštitu prava pacijenta, dopunskom radu na komercijalnoj osnovi, usklađivanje sa Zakonom o lokalnoj samoupravi...

- U stvari, krajem sledeće godine očekujemo da ćemo uspeti da provučemo prva reformska iskustva, koja će nam omogućiti da lakše pripremimo celovit zakon o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju.

U tom smislu, očekujemo već u martu plan mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji, projektom Svetske banke prestruktuiranje bolnica, uspostavljanje nacionalne strategije organizacije zbrinjavanja hitnih stanja i povreda, plan odobravanja specijalizacija, kao i početak specijalizacije porodične medicine i ukidanje specijalizacije opšte medicine.

Biće takođe obnovljena i proizvodnja Instituta na Torlaku obezbeđivanjem sertifikata Svetske zdravstvene organizacije i osposobljavanjem za tržište, a biće regulisane i nabavke za lečenje bolesnika (lekovi za lečenje malignih bolesnika, pejsmejkeri, dijaliza, dijabetes...), što bi trebalo da konačno uvede red u snabdevanje zdravstvenih ustanova, pojasnio je dr Milosavljević, uz obećanje da će se svako ko ne bude poštovao Zakon o javnim nabavkama suočiti sa sankcijama.

Z. Ostojić


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Prema predlogu novog zakona o penzijama: Penzije i za domaćice

16:17h

U Pljevljima i Bijelom Polju profesori štrajkuju glađu

16:31h

U budžetu zdravstva za sledeću godinu prvi put novac i za neosigurane

16:39h

Direktor direkcije za imovinu SRJ izjavio: Tuđe nećemo, svoje ne damo

17:46h

Iz Nezavisnog sindikata mašinovođa Užica: ŽTP nam uzima posao

18:02h

Reforme univerziteta u Srbiji

18:11h

Sindikat pravosuđa Srbije

18:23h

Grupa studenata Pravnog nastavlja protest

18:29h

Centar Bora izlepljen plakatima: Traže uvođenje vlaškog u školama

18:36h

Obezbeđivanje jugoslovenske granice: Sfor najčešće upadao u SRJ

18:35h

Vize za Mađarsku od 1. jula 2003?

18:47h

Radnici "Zaštite" RTB-a i dalje u štrajku

19:06h

Savez društava za borbu protiv šećerne bolesti saopštilo: U Srbiji 180.000 dijabetičara

19:11h

Nesalomivi praznik

      


FastCounter by LinkExchange