[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 14. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Pljevljima i Bijelom Polju

Profesori u štrajku glađu

BIJELO POLJE, PLJEVLJA - Nastavlja se štrajk glađu u koji je pre dva dana stupilo pedesetak nastavnika i profesora iz Pljevalja i Bijelog Polja. U bjelopoljskoj OŠ "Marko Miljanov" štrajkuje glađu 41 nastavnik, a sa njima se solidariše 11 članova opštinskog štrajkačkog odbora koji protestuju u prostorijama Opštinskog sindikalnog povereništva.

- Odlučili smo se na štrajk glađu jer je naš socijalni položaj ispod egzistencijalnog minimuma. Čini se da Vlada želi da sruši postojeći prosvetni sistem da bi se gradio novi, osnivale privatne škole i nalazili drugi modeli funkcionisanja prosvete, istakao je u Bijelom Polju predsednik republičkog Štrajkačkog odbora Predrag Ražnatović, dodajući kako ne zna šta će se dalje dešavati jer se situacija otrgla kontroli, tako da se ništa ne može predvideti.

Poziv na razum

PODGORICA (Tanjug) - Predsednik Sindikata Crne Gore Danilo Popović pozvao je republičku vladu na dijalog sa prosvetnim radnicima koji već punih deset meseci štrajkuju, a njenu odluku o uvođenju radne obaveze za štrajkače ocenio "potpuno nepotrebnom i kontraproduktivnom". Popović podseća na ustavne odredbe kojima se zabranjuje prinudni rad, odnosno daje pravo zaposlenima na štrajk, radi zaštite svojih profesionalnih i ekonomskih interesa.

U Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima, u kojoj štrajkuje glađu 16 profesora, sindikat se pismom obratio ministru prosvete Predragu Ivanoviću u kome mu poručuju da će nastaviti štrajk jer veruju u svoju snagu.

- Niko od nas nikada se nije obratio svojim učenicima tim ciničnim tonom i uvredljivim rečima kojim se vi obraćate nama. Svesni smo da vam je cilj da imate podanike, a ne intelektualce, i da vam trebaju slepi poslušnici koji će za niske pare da dvore svog svemoćnog gospodara, stoji u pismu Sindikata Srednje stručne škole iz Pljevalja.

Opštinski sindikat prosvete Nikšića pozvao je sve obrazovne ustanove u opštini da se solidarišu sa kolegama čije su plate "nezakonski redukovane". Većina zaposlenih u nikšićkoj gimnaziji i elektro-metalurškoj školi odbila je da primi umanjene plate za oktobar, tražeći obrazloženje za takav potez, dok su sindikati ekonomsko-ugostiteljske i mašinsko-metalske škole odlučili da se u tim školama i dalje drži čas od 25 minuta.

Z. Prijović


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Prema predlogu novog zakona o penzijama: Penzije i za domaćice

16:17h

U Pljevljima i Bijelom Polju profesori štrajkuju glađu

16:31h

U budžetu zdravstva za sledeću godinu prvi put novac i za neosigurane

16:39h

Direktor direkcije za imovinu SRJ izjavio: Tuđe nećemo, svoje ne damo

17:46h

Iz Nezavisnog sindikata mašinovođa Užica: ŽTP nam uzima posao

18:02h

Reforme univerziteta u Srbiji

18:11h

Sindikat pravosuđa Srbije

18:23h

Grupa studenata Pravnog nastavlja protest

18:29h

Centar Bora izlepljen plakatima: Traže uvođenje vlaškog u školama

18:36h

Obezbeđivanje jugoslovenske granice: Sfor najčešće upadao u SRJ

18:35h

Vize za Mađarsku od 1. jula 2003?

18:47h

Radnici "Zaštite" RTB-a i dalje u štrajku

19:06h

Savez društava za borbu protiv šećerne bolesti saopštilo: U Srbiji 180.000 dijabetičara

19:11h

Nesalomivi praznik

      


FastCounter by LinkExchange