[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 14. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ventilacioni sistem u Domu

zdravlja Zemun ne radi od početka

Zračenje dvostruko

veće od dozvoljenog

Aparati kojima je rok upotrebe sedam

koriste se već 30 godina

Količina zračenja koju jedan doktor ili tehničar "primi" tokom svog radnog vremena kontroliše se ličnim dozimetrom. Ispravnost i kontrolu dozimetra sprovodi Institut za medicinu rada i radiološku zaštitu "Dr D. Karajović".

- Nismo zadovoljni njihovim načinom merenja, jer je bilo primera u praksi da dozimetar doktora koji je mesec dana bio u zoni zračenja pokazuje istu količinu zračenja kao i dozimetar doktora koji je mesec dana bio van tog prostora. Zaposleni u radiološkoj službi Doma zdravlja Zemun zbog toga će svoje zdravstveno stanje proveriti u institutu Vinča - rekla je dr Snežana Mićić- Omerović, načelnik Radiološke službe.

U Domu zdravlja Zemun dva rendgen aparata nalaze se još od 1980. godine, kada je Dom zdravlja otvoren.
- Iako je optimalni vek rendgen aparata oko sedam, procenjuje se da su ovi aparati stari više od 30 godina, jer su pušteni u rad reparirani, istakla je dr Danica Salaški, direktor Doma zdravlja.

- U Domu zdravlja ne postoji ventilacioni sistem još od njegovog otvaranja - dodala je dr Salaški. Zbog toga je prošle godine u decembru sekundarno zračenje bilo dvostruko veće od dozvoljenog, što su potvrdila i merenja stručnjaka Instituta "Dr D. Karajović".

Iako je zakonskom uredbom propisano da svi zaposleni u zoni zračenja budu podvrgnuti pregledu na hromozomske aberacije na svakih pet godina, zdravstveni radnici ovog doma zdravlja biće upućeni na vanredni lekarski pregled koji uključuje i pregled na hromozomske aberacije, prvi put narednih dana.

- Ako se zna da je maksimalan broj ekspozicija koje jedan doktor ili tehničar uradi u toku svog radnog vremena pri idealnim uslovima zaštite 24, a s obzirom na to da Dom zdravlja ima samo šest tehničara i tri lekara, to ukupno iznosi 120 ekspozicija dnevno, rekla je dr Mićić.

Međutim, kod pacijenata obolelih od malignih bolesti, pre svega kod karcinoma dojke, neophodno je snimanje celog skeleta, što ponekad iznosi i do 15 ekspozicija po pacijentu dnevno, onda je broj pacijenata koji može da se primi u toku dana različit i iznosi od 60 do 70 pacijenata - naglasila je dr Mićić.

Prethodnih godina imali smo kod zaposlenih u ovoj službi nekoliko slučajeva leukopenije (bolest smanjenog broja belih krvnih zrnaca), što se može smatrati posledicom pojačanog zračenja. Oboleli su jedno vreme bili isključeni sa posla dok im se zdravstveno stanje nije stabilizovalo, ali težih oboljenja nije bilo, objašnjava dr Mićić.

Sve rendgen službe trebalo bi da budu smeštene u podrumskim prostorijama zdravstvenih centara. Rendgen služba ovog doma zdravlja nalazi se na prizemlju. Ispod rendgen službe nalazi se odeljenje fizikalne medicine. Zaposleni sumnjaju u ispravnost zaštitne ploče koja je trebalo da bude postavljena između ova dva nivoa.

Poslednja merenja zračenja marta ove godine uradio je Institut "Dr D. Karajović". Preko leta rendgen aparati nisu radili. Na radiološkom odeljenju sprovedene su neke korektivne mere, kao na primer stavljanje zaštitnih pregrada, podova i nabavka zaštitne opreme, a u toku su radovi na postavljanju ventilacionog sistema, rekla je dr Salaški. Međutim, pojačano zračenje zbog ventilacionog sistema i dalje je prisutno, a zdravstvena služba tog odeljenja i dalje radi pod istim uslovima.

V. Živanović


vesti po rubrikama

^Beograd

20:14h

Buran protest prodavaca kozmetike i garderobe na pijaci "Vidikovac"

20:21h

Nadležni iz Vodovoda tvrde: Radovi u Svetogorskoj ulici pri kraju

20:26h

Obnova vodovodne mreže zasad po planu

20:32h

Slučaj iz pošte...

20:38h

Ventilacioni sistem u Domu zdravlja Zemun ne radi od početka

20:44h

Deca iz Doma postali članovi Gradske biblioteke

20:50h

Proslava Univerziteta za treće doba: Trinaest godina uz stare

20:59h

Javno preduzeće "Skloništa" Srbije ustupiće 160 kvadratnih metara skloništa deci

21:07h

Otimanje pazara

21:13h

JKP "Gradska čistoća" spremna za zimu

21:21h

Povodom Svetskog dana dijabetesa organizovan pregled u Narodnoj biblioteci

21:30h

Firma "Roveks inženjering" predstavila norveške radijatore

      


FastCounter by LinkExchange