[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 14. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


VRS tvrdi da su vojnici u Han Pijesku bezbedni

U BiH nataloženo 60 kg

radioaktivne prašine!

SARAJEVO (Srna) - Šef Odeljenja za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta u Sarajevu Berko Zečević tvrdi da vojne statistike ukazuju da je na teritoriji BiH nataloženo oko 60 kg osiromašenog uranijuma čije je alfa zračenje opasno isključivo u slučaju ako u organizam dospe u većoj količini.

On je za "Dnevni avaz" rekao da je opasnost od osiromašenog uranijuma mnogo manja nego što se može zaključiti na osnovu nalaza stručnjaka UN, ali da je problem što ova radioaktivna prašina, uglavnom preko vode, prodire u eko-sistem i širi se u druga područja, tako da je neka regija sada možda zagađenija od Hadžića ili Han Pijeska.

On svoju tezu potkrepljuje podacima prema kojima je NATO avijacija ispalila 10.800 zrna avionske protivoklopne municije PGU-14 sa osiromašenim uranijumom, od kojih potencijalnu opasnost mogu predstavljati samo zrna koja su pogodila cilj, te se raspala i pretvorila u radioaktivnu prašinu.

Prema njegovim rečima, daleko je opasnija tzv. zelena municija koja obiluje toksičnim i po zdravlje opasnim teškim metalima kao što su olovo, cink ili kadmijum.

Što se Han Pijeska tiče, nadležnima u Petom korpusu VRS još od bombardovanja 1995. poznato je da je u krugu kasarne prisutna "individualna radioaktivnost na dva mikrolokacijska mesta" i zbog toga su mere predostrožnosti odmah bile preduzete.

Reč je, naime, o lokacijama kilometar i po udaljenim od nove kasarne koja se danas koristi, prenosi banjalučki "Glas srpski". Oba opasna mesta odmah su izolovana od ljudi i ona se u poslednjih sedam godina ne koriste. VRS tvrdi da do sada nije zabeležen nijedan slučaj oboljevanja vojnika.


vesti po rubrikama

^balkan

16:19h

Sudija bijeljinskog suda obelodanio ko je bio "veza" "Orlu"

16:25h

VRS tvrdi da su vojnici u Han Pijesku bezbedni

16:31h

Počela ekshumacija u Slavonskom Brodu

16:37h

Osiromašeni uranijum uzima danak u Bosni

16:46h

Islamisti održali tajni kongres u Bosni?

16:58h

Poljoprivrednici blokirali put kod Novog Mesta

      


FastCounter by LinkExchange