[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 14. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Sudija bijeljinskog suda obelodanio ko je bio "veza" "Orlu"

Oružje švercovano preko Hongkonga?

Reč je o firmi "Jantus trejding ltd".

Iz FBiH tvrde da je izvoza naoružanja bilo, ali samo u SRJ

BIJELJINA (FoNet) - VZ "Orao" trgovao je vojnom opremom i delovima preko kompanije Jantus trejding ltd., registrovane u Hongkongu, tvrdi istražni sudija Opštinskog suda u Bijeljini Žiko Krunić. On nije želeo da kaže ko su vlasnici ove kompanije ističući da bi to moglo da omete istragu o slučaju "Orao".

Advokat trojice pritvorenih rukovodilaca "Orla" Miloš Perić kazao je da je sudija Krunić juče ujutro doneo rešenje za sprovođenje istražnog postupka protiv Milana Price, Teodosija Kecmana i Gordana Santrača. Doneto je i rešenje o pokretanju istrage protiv Radoslava Pandžića, bivšeg načelnika RV i PVO VRS, za kog se veruje da trenutno živi u Zemunu.

Rukovodioci "Orla" do daljeg će ostati u pritvoru. Oni se nalaze u bijeljinskom zatvoru, a od toka istrage zavisi koliko će tamo ostati. Maksimalno, to može da bude pola godine.

Bugari izvozili u Siriju, a ne Irak

Agenti američke CIA presreli su u Siriji pošiljku delova za motore proizvedene u Bugarskoj, koja je bila namenjena Iraku, objavio je juče bugarski list "24 časa", a prenosi Srna. Pozivajući se na izvore u Stejt departmentu, list je objavio i da bi ti delovi mogli da budu iskorišćeni u vojne svrhe. Skandal sa oružjem potresao je Bugarsku pošto je ministar odbrane Nikolaj Svinarov prekjuče potvrdio da je državna kompanija "Terem" ilegalno izvozila delove za naoružanje u jednu zemlju koja se nalazi pod embargom UN, ali je demantovao izveštaje medija da je u pitanju Irak, prenosi DPA. Bugarska ambasada u Beogradu juče je saopštila da je o reč o izvozu robe koja je bila namenjena Siriji, a ne Iraku, i dodaje da su se Siriji isporučivali "reduktori, prijavljeni kao rezervni delovi za poljoprivrednu tehniku", kao i da izvezeni delovi "predstavljaju pojedinačne komponente i ne dozvoljavaju kompletiranje proizvoda za vojnu upotrebu niti njihovo korišćenja za modernizaciju naoružanja". Zbog ilegalnog posla uhapšeno je šest rukovodilaca "Terema", među kojima i izvršni direktor Plamen Petrov. Najvažnija tržišta za izvoz oružja za Bugarsku su, pre pada komunizma u toj zemlji 1989., bili Iran, Irak, Sirija i Sudan, podseća DPA.

Radnici "Orla" i juče su u krugu VZ-a protestovali najavivši da će to činiti svakodnevno sve dok rukovodstvo "Orla" ne bude pušteno na slobodu. Oni tvrde i da njihovo preduzeće nikada nije proizvodilo oružje i eksplozivne naprave i da proizvodni program obuhvata rezervne delove i remont avio-motora.

Radnici su protestovali, ali nisu prekidali posao jer "Orao" ima sklopljene značajne ugovore sa engleskim "Rols Rojsom" i francuskim preduzećem "Meka-31", pa u "Orlu" ne žele da ti poslovi propadnu.

Ministar odbrane FBiH Mijo Anić rekao je da je do sada završena istraga u 70 odsto preduzeća namenske industrije u FBiH i da je utvrđeno da nijedno od njih nije izvozilo oružje ili vojnu opremu u Irak.

On je, međutim, rekao da je bilo izvoza oružja iz FBiH u SRJ. Kada je reč o optužbama o izvozu transportera u Izrael, Anić je rekao da nijedan od poklona Ujedinjenih Arapskih Emirata nije imao ispravan motor.

U FBiH juče je krivična prijava povodom prodaje pomenutih transportera i izvoza jugoslovenskih pušaka u SAD podneta i protiv direktora firme "Intrejd" Nihada Spahalića. On je rekao da mu jepartner u poslu s puškama bila beogradska firma "Jugoimport", a krajnji kupac "Senčeri arms" u SAD. Spahalić je poručio da se ne boji eventualnog suđenja jer "taj posao radi 30 godina i poseduje sva dokumenta".


vesti po rubrikama

^balkan

16:19h

Sudija bijeljinskog suda obelodanio ko je bio "veza" "Orlu"

16:25h

VRS tvrdi da su vojnici u Han Pijesku bezbedni

16:31h

Počela ekshumacija u Slavonskom Brodu

16:37h

Osiromašeni uranijum uzima danak u Bosni

16:46h

Islamisti održali tajni kongres u Bosni?

16:58h

Poljoprivrednici blokirali put kod Novog Mesta

      


FastCounter by LinkExchange